Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Fannie Farmer: Kdyby nedostala v útlém věku mrtvici, vařit by se zřejmě nenaučila

Fannie Famerová: Po mozkové mrtvici se stala slavnou kuchařkou
ZDROJ: www.massmoments.org
sdílet:

Znáte americkou kuchařku Fannie Farmer? Že ne? Pak je načase se s touto pozoruhodnou osobností americké kulinářské scény seznámit. Fannie chtěla jít na vysokou, ale plány jí překazila mozková mrtvice. Místo toho, aby propadala depresím, začala vařit. A dobře udělala!

Po mozkové mrtvici nemohla chodit a potřebovala 24 hodinovou péči. Fannie ale nechtěla jen tak nečinně sedět a nic nedělat, proto se pustila do vaření. Za pár let se z jejich rodinného domu stal penzion s velmi dobrou pověstí, především díky špičkovým pokrmům.

Když bylo Fannie třicet, skoro se už dokázala postavit na nohy a občas, i když kulhavým krokem, přece jen něco málo ušla. Tehdy se rozhodla pro studium na Bostonské kuchařské škole.

  • Naučila se nejenom vše o zdravé výživě, plnohodnotné stravě, redukčním jídelníčku či pečení, ale ovládala i potravinářskou chemii. Po studiu zůstala na škole jako asistentka ředitele. Roku 1891 se dokonce stala její ředitelkou.

Přelomová kuchařka nastavila nový trend

O pět let později vydala své nejslavnější dílo – The Boston Cooking School Cook Book (Kuchařka bostonské kuchařské školy), která byla tehdy kontroverzní záležitostí. Množství ingrediencí počítala na lžíce a šálky. Kuchařka obsahovala 1850 receptů, od obyčejných toustů až po hotové kulinářské zázraky.

  • Vydavatel knihy Little, Brown & Company nechal vytisknout tři tisíce kusů, ovšem úhradu nákladů nechal na samotné Fannie.
  • Nikdo knize příliš nevěřil, ale jak se záhy ukázalo, kuchařku si oblíbily nejen obyčejné americké ženy, ale i vyhlášení šéfkuchaři. A tak se knize začalo přezdívat Fannie Farmer Cookbook (Kuchařka Fannie Farmer).

Lžíce, lžičky a poháry

Fannie Farmer dokázala přehledně a hlavně zajímavě lidem vysvětlit všechny chemické procesy, které při úpravě potravin probíhají. Rovněž pomohla standardizovat odměřování ingrediencí.

Zatímco dříve se v receptech používalo pro měření ingrediencí například slovní spojení kousek másla o velikosti vejce, Fannie přišla s tím, že se vše bude měřit na lžíce, lžičky a poháry.

  • V roce 1902 opustila Bostonskou kuchařskou školu a založila si vlastní, kterou pojmenovala Miss Farmer’s School of Cookery.
  • Od té doby také přednášela po celé Americe, nejen o zdravé výživě a nutričních hodnotách, ale i o tom, jak důležité je jídlo nejenom dobře uvařit, ale i naservírovat.

Přednášela do poslední chvíle

Na sklonku svého života se Fannie neobešla bez invalidního vozíku. Přesto se ale stále věnovala přednášení i vymýšlení nových receptů. Svou poslední přednášku absolvovala deset dní před svou smrtí.

Ani dnes však její recepty a vzdělávací texty nezůstávají stranou zájmu. Mnoho začínajících i profesionálních kuchařů se jimi inspiruje nejen při přípravě americké kuchyně.

Fannie Farmerová se narodila v Bostnu 23. března 1857 a zemřela v roce 1915 ve věku padesáti sedmi let na komplikovanou mozkovou mrtvici.

Související články

Autor: Michaela Dočkalová

Apetit magazín

Štrúdl nebo závin? Aneb jak se vyznáte v jablečných dezertech
  • Zajímavosti

Štrúdl nebo závin? Aneb jak se vyznáte v jablečných dezertech

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
339 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč