Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Fannie Farmer: Kdyby nedostala v útlém věku mrtvici, vařit by se zřejmě nenaučila

Fannie Famerová: Po mozkové mrtvici se stala slavnou kuchařkou
ZDROJ: www.massmoments.org
sdílet:

Znáte americkou kuchařku Fannie Farmer? Že ne? Pak je načase se s touto pozoruhodnou osobností americké kulinářské scény seznámit. Fannie chtěla jít na vysokou, ale plány jí překazila mozková mrtvice. Místo toho, aby propadala depresím, začala vařit. A dobře udělala!

Po mozkové mrtvici nemohla chodit a potřebovala 24 hodinovou péči. Fannie ale nechtěla jen tak nečinně sedět a nic nedělat, proto se pustila do vaření. Za pár let se z jejich rodinného domu stal penzion s velmi dobrou pověstí, především díky špičkovým pokrmům.

Francouzský toust s vejcem a sýrem

Francouzský toust s vejcem a sýrem

Více

Když bylo Fannie třicet, skoro se už dokázala postavit na nohy a občas, i když kulhavým krokem, přece jen něco málo ušla. Tehdy se rozhodla pro studium na Bostonské kuchařské škole.

  • Naučila se nejenom vše o zdravé výživě, plnohodnotné stravě, redukčním jídelníčku či pečení, ale ovládala i potravinářskou chemii. Po studiu zůstala na škole jako asistentka ředitele. Roku 1891 se dokonce stala její ředitelkou.

Přelomová kuchařka nastavila nový trend

O pět let později vydala své nejslavnější dílo – The Boston Cooking School Cook Book (Kuchařka bostonské kuchařské školy), která byla tehdy kontroverzní záležitostí. Množství ingrediencí počítala na lžíce a šálky. Kuchařka obsahovala 1850 receptů, od obyčejných toustů až po hotové kulinářské zázraky.

  • Vydavatel knihy Little, Brown & Company nechal vytisknout tři tisíce kusů, ovšem úhradu nákladů nechal na samotné Fannie.
  • Nikdo knize příliš nevěřil, ale jak se záhy ukázalo, kuchařku si oblíbily nejen obyčejné americké ženy, ale i vyhlášení šéfkuchaři. A tak se knize začalo přezdívat Fannie Farmer Cookbook (Kuchařka Fannie Farmer).

Americké lívance s domácím slaným karamelem

Americké lívance s domácím slaným karamelem

Více

Lžíce, lžičky a poháry

Fannie Farmer dokázala přehledně a hlavně zajímavě lidem vysvětlit všechny chemické procesy, které při úpravě potravin probíhají. Rovněž pomohla standardizovat odměřování ingrediencí.

Zatímco dříve se v receptech používalo pro měření ingrediencí například slovní spojení kousek másla o velikosti vejce, Fannie přišla s tím, že se vše bude měřit na lžíce, lžičky a poháry.

  • V roce 1902 opustila Bostonskou kuchařskou školu a založila si vlastní, kterou pojmenovala Miss Farmer’s School of Cookery.
  • Od té doby také přednášela po celé Americe, nejen o zdravé výživě a nutričních hodnotách, ale i o tom, jak důležité je jídlo nejenom dobře uvařit, ale i naservírovat.

Přednášela do poslední chvíle

Na sklonku svého života se Fannie neobešla bez invalidního vozíku. Přesto se ale stále věnovala přednášení i vymýšlení nových receptů. Svou poslední přednášku absolvovala deset dní před svou smrtí.

Dokonalý hamburger

Dokonalý hamburger

Více

Ani dnes však její recepty a vzdělávací texty nezůstávají stranou zájmu. Mnoho začínajících i profesionálních kuchařů se jimi inspiruje nejen při přípravě americké kuchyně.

Fannie Farmerová se narodila v Bostnu 23. března 1857 a zemřela v roce 1915 ve věku padesáti sedmi let na komplikovanou mozkovou mrtvici.

Související články

Autor: Michaela Dočkalová

Obchod Apetit