0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak nedávno zemřela nenáviděná i milovaná foodblogerka Julie Powell, kterou proslavil i film Julie a Julia?

Julie Powell
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Jednoho dne se rozhodla uvařit všechny recepty ze slavné kuchařky od Julie Child a své úsilí sdílela prostřednictvím blogu, který byl tak populární, že díky němu vznikl knižní bestseller i filmový hit.

Z kancelářské myši blogovou senzací

Píše se rok 2002 a devětadvacetiletá Julie Powell si uvědomuje, že ji práce v jedné z kanceláří na dolním Manhattanu vůbec nenaplňuje. A protože ji baví vařit a psát, přijde s velmi ambiciózním nápadem.

  • Rozhodne se za jeden jediný rok uvařit 524 receptů z populární kuchařské „bible“ Umění francouzské kuchyně od známé popularizátorky francouzského kulinářství Julie Child.
  • Díky tomu se zrodí blog The Julie/Julia project, kde Julie píše o svých kuchařských pokusech energickým, svěžím a místy drsným stylem, který si záhy najde spoustu nadšených čtenářů z právě nastupující generace X.

Julie se stala oblíbenou právě proto, že psala o jídle lidsky a upřímně sdílela i veškeré nezdary a patálie, které při přípravě pokrmů měla. Jako když vám kamarádka nenuceně vypráví o tom, co se jí přihodilo.

  • Svým blogem dala veřejnosti najevo, že o vaření můžete psát každý, kdo chce a nemusí kvůli tomu studovat kuchařskou školu nebo mít velké zkušenosti s vařením.
  • Aniž by o tom tehdy měla ponětí, její blog se stal velmi populární u amatérských kuchařů a autorů, kteří začali o vaření psát a jídla fotit na blogy nebo později na sociální sítě – jako například food influencerky Ina Garten nebo Turkuazkitchen.

Od blogu ke knize a filmu s Meryl Streep

Juliin blog získal ještě větší sledovanost, když o něm napsal deník The New York Times. Toho si všimlo i vydavatelství Little, Brown and Company a nabídlo blogerce příležitost vytvořit knižní podobu úspěšného blogu.

  • A tak v roce 2005 vyšel román Julie & Julia: 365 Days, 524 Recipes, 1 Tiny Apartment Kitchen (Julie & Julia: 365 Dní, 524 Receptů, 1 Kuchyňka v malém bytě). V českém překladu jsme se ho dočkali až v roce 2009 pod kratším názvem Julie & Julia.
  • A ačkoliv někteří kritici zpochybňovali literární kvality Juliiny knížky, prodalo se jí přes milion kusů.
  • O čtyři roky později se o Julii Powell opět začalo mluvit, a to díky filmu Julie & Julia, který vznikl právě na motivy její knihy.
  • Scénář i režii si vzala na starost americká novinářka, scénaristka a režisérka Nora Ephron, která stojí i za takovými hity jako je Láska přes internet nebo Samotář v Seattlu.
  • Julii Powel si zahrála oceňovaná herečka Amy Adams a role Julie Childové se zhostila Meryl Streep, která za ni dokonce získala Zlatý glóbus.
  • Sama Julie Powell se do tvorby filmu příliš nezapojila a ztvárnění své osoby na stříbrném plátně označila jako romanticko-komediální verzi svého života.

Její blog měl i své odpůrce

Mezi anti fanoušky Julie Powell patřila i samotná šéfkuchařka Julia Child. Když se o projektu dozvěděla, brala ho spíše jako urážku.

  • Prohlásila, že recepty v její kuchařské knize jsou mnohokrát vyzkoušené a testované, aby je dovedl připravit kdokoli. Proto nechápala, že s nimi Powell mohla mít jakékoli problémy a označila ji za ne moc dobrou kuchařku.
  • Díky úspěchu filmu Julie & Julia se začala kuchařka Julie Child opět prodávat ve velkém. Šéfkuchařka však snímek nikdy neviděla, protože zemřela pět let před jeho premiérou.

A co bylo dál?

Možná by se dalo předpokládat, že po takových úspěších čekala Julie Powell jen velká sláva, ale opak je pravdou.

  • V roce 2009 vydala druhou knihu Cleaving: A Story of Marriage, Meat and Obsession (v českém překladu nevyšla), která se dočkala mnoha negativních recenzí.
  • Julie v knize píše o tom, jak se učila řeznickému řemeslu, ale nechala čtenáře nakouknout i do svého soukromí. Svěřila se i s takovými pikantnostmi, jako byl mimomanželský poměr jejího manžela, ale i jí samotné.
  • Po vydání druhé knihy už žádnou další nenapsala a omezila se na publikování příspěvků na Twitteru, kde v posledních týdnech života psala o svých zdravotních problémech, depresi a sebevražedných myšlenkách.
  • Zemřela 26. října 2022 v pouhých devětačtyřiceti letech v důsledku srdeční arytmie, o čemž svět informoval její manžel Eric.

Žena mnoha tváří

Určité psychické problémy a rozpolcenost byly v jejím životě stále přítomné. Původní blogové příspěvky byly mnohem temnější než filmové zpracování jejího příběhu.

  • Powell se začala vařením velmi stresovat a jen obtížně udržovala rovnováhu mezi veřejným a soukromým životem.
  • Veřejnost rozdělila na dvě skupiny. Jedni si ji považovali jakožto propagátorku Julie Child, zatímco jiní její projekt Julie/Julia brali jako vykrádání úspěšnějšího díla.
  • Existovala jedna Julie, která bezmezně milovala svého manžela už od střední školy, ale byla i druhá Julie, která ho několikrát podvedla.
  • Byla tu Julie Powell vedoucí kampaň za práva zvířat a Julie řeznice, která měla krvavé ruce od čerstvě naporcovaného masa.

Sama tvrdila, že nevidí žádný nesoulad ve svých jednáních nevidí. Svou osobnost popisovala jako pozitivní, milou, plnou Julie Child, ale i chmurnou a masochistickou. Jednou dokonce prohlásila, že: „Jedno totiž vede k druhému a zase zpátky.“

Zdroje informací: The New York Times, The Indian Express, Biography Insider, NPR

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč