Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Cassoulet
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 20
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5982 kcal
Bílkoviny 367 g
Sacharidy 466 g
Tuky 245 g
Vláknina 93 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Složením, postupem i názvem je cassoulet spřízněn se židovským šouletem. Jde o sytý guláš s fazolemi, klobásou i masem zasypaný křupavou strouhankou.  Pochutnáte si!

Související recepty

Suroviny

velké, namočené přes noc
vývar 1,5 l
(nemusí být)
propíchaná hřebíčky
nebo husí, pečená + sádlo
nakrájená
bůček 150 g
pokrájený
nakrájená
šalvěj
několik lístků
česnek 3 stroužky
oloupané
armaňak 200 ml
strouhanka 2 hrsti
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Fazole uvařte ve vývaru z vepřového masa (nebo ve vodě s trochou sádla) doměkka; trvá to asi 40 minut.

2

Během vaření přidejte rozkrojené rajče, cibuli propíchanou hřebíčky a dva stroužky česneku.

3

Na sádle osmahněte kousky husího (kachního) masa, krkovičky a bůčku; maso vyjměte děrovanou naběračkou a nechte okapat přebytečný tuk. Na závěr osmažte kousky klobásy.

4

Zapékací formu vymastěte sádlem, vytřete česnekem a navrstvěte do ní fazole s masem. Střední vrstvu zalijte armagnakem a posypte šalvějí. Zalijte odvarem z fazolí a tukem z opékání, osolte, opepřete a posypte strouhankou. 

5

V troubě předehřáté na 150–160 °C pečte asi dvě hodiny.

6

Po deseti minutách se vytvoří škraloup – roztrhejte ho a smíchejte s obsahem; to zopakujte šestkrát. Poslední, sedmý škraloup už nechte, neboť je příslovečnou ozdobou cassouletu.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/2

Komentáře

14.09.2007 08:07
Recept se nachází v č.2/07, str.64

Apetit magazín