Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5416 kcal
Bílkoviny 359 g
Sacharidy 466 g
Tuky 255 g
Vláknina 99 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Složením, postupem i názvem je cassoulet spřízněn se židovským šouletem. Pochutnáte si!

Suroviny

fazole 600 g
bílé, velké, namočené přes noc
vývar 1.5 l
vepřový, nemusí být
rajčata 1 ks
cibule 1 ks
propíchaná hřebíčky
kachní prsa 350 g
pečená nebo husí
klobása 350 g
nakrájená
bůček 150 g
vepřové maso 200 g
šalvěj lístků
česnek 3 stroužky
armaňak 200 ml
strouhanka 2 hrsti
sůl
pepř

1Fazole uvařte ve vývaru z vepřového masa (nebo ve vodě s trochou sádla) doměkka; trvá to asi čtyřicet minut. Během vaření přidejte rozkrojené rajče, cibuli propíchanou hřebíčky a dva stroužky česneku. Na sádle osmahněte kousky husího (kachního) masa, krkovičky a bůčku; maso vyjměte děrovanou naběračkou a nechte okapat přebytečný tuk. Na závěr osmažte kousky klobásy.

2Zapékací formu vymastěte sádlem, vytřete česnekem a navrstvěte do ní fazole s masem. Střední vrstvu zalijte armagnakem a posypte šalvějí. Zalijte odvarem z fazolí a tukem z opékání, osolte, opepřete a posypte strouhankou. 

3V troubě předehřáté na 150–160 °C pečte asi dvě hodiny. Po deseti minutách se vytvoří škraloup – roztrhejte ho a smíchejte s obsahem; to zopakujte šestkrát. Poslední, sedmý škraloup už nechte, neboť je příslovečnou ozdobou cassouletu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/2

Komentáře

Apetit magazín

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne
  • Tipy a triky

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne

Nakoupíte zásobu nádherných žlutých banánů a za dva dny už se vám do nich nechce, protože jsou flekaté? Nebo na ně zapomenete a brzy zčernají? Poradíme vám, jak skladovat banány, aby vydržely co nejdéle ve formě. ...

Obchod Apetit