Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Cassoulet
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 19
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5416 kcal
Bílkoviny 359 g
Sacharidy 466 g
Tuky 255 g
Vláknina 99 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Složením, postupem i názvem je cassoulet spřízněn se židovským šouletem. Pochutnáte si!

Suroviny

fazole 600 g
bílé, velké, namočené přes noc
vývar 1,5 l
propíchaná hřebíčky
pečená nebo husí
nakrájená
bůček 150 g
šalvěj lístků
česnek 3 stroužky
armaňak 200 ml
strouhanka 2 hrsti
sůl
pepř

Postup

1

Fazole uvařte ve vývaru z vepřového masa (nebo ve vodě s trochou sádla) doměkka; trvá to asi čtyřicet minut.

2

Během vaření přidejte rozkrojené rajče, cibuli propíchanou hřebíčky a dva stroužky česneku.

3

Na sádle osmahněte kousky husího (kachního) masa, krkovičky a bůčku; maso vyjměte děrovanou naběračkou a nechte okapat přebytečný tuk. Na závěr osmažte kousky klobásy.

4

Zapékací formu vymastěte sádlem, vytřete česnekem a navrstvěte do ní fazole s masem. Střední vrstvu zalijte armagnakem a posypte šalvějí. Zalijte odvarem z fazolí a tukem z opékání, osolte, opepřete a posypte strouhankou. 

5

V troubě předehřáté na 150–160 °C pečte asi dvě hodiny.

6

Po deseti minutách se vytvoří škraloup – roztrhejte ho a smíchejte s obsahem; to zopakujte šestkrát. Poslední, sedmý škraloup už nechte, neboť je příslovečnou ozdobou cassouletu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/2

Komentáře

14.09.2007 08:07
Recept se nachází v č.2/07, str.64

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...