0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jídelníček nestárnoucí Madonny: Sází na makrobiotiku a přísnou disciplínu

Madonna
ZDROJ: Getty Images
sdílet:

Vypadá to, že porazila čas. I když dnes slaví 64. narozeniny, už několik dekád kraluje světové pop music. Sklízí obdiv nejen za své skladby, energická vystoupení a neustále se měnící image, ale také za vysportovanou postavu. Kromě intenzivních cvičebních tréninků se Madonna Louise Veronica Ciccone udržuje ve formě díky makrobiotické stravě. Objevte, co má královna popu dennodenně na talíři a nechte se inspirovat.

Madonna je na sebe a svou životosprávu přísná, disciplinu drží i v jídle. Dlouhodobě se stravuje podle principů makrobiotiky, k níž ji údajně přivedl Guy Ritchie, britský režisér a scenárista, který žil s Madonnou osm let v manželském svazku, prozradil v rozhovoru Madonnin bývalý šéfkuchař Mayumi Nishimura, specialista na makrobiotickou stravu. 

Přísný režim a ohleduplnost

Zpěvačka klade důraz na na konzumaci sezónních biopotravin, které pocházejí z místní produkce.

  • Na jejím talíři najdete spoustu hnědé rýže, quinou, zeleninu, fazole, ořechy, semínka, polévku miso a sezónní ovoce s výjimkou tropického, kterému moc neholduje. 
  • Vyhýbá se masu, mléčným výrobkům a cukru, které nedělají dobře jejímu trávení.
  • V jednom rozhovoru uvedla, že její typickou večeří bývá ryba, nějaký druh obilovin, vařená zelenina a salát z čerstvé zeleniny.
  • Miluje kaviár, tatarák z tuňáka, avokádovou sushi rolku a quinou. 
  • Často volí polévku jako předkrm a k hlavnímu jídlu si dává pouze zeleninu.

Při své výšce 161 cm si zpěvačka drží váhu okolo 54 kilogramů. Vedle toho, že intenzivně cvičí, jí šest menších jídel denně, které konzumuje s odstupem dvou až čtyř hodin. Právě díky menším porcím v pravidelných intervalech zachovává svůj metabolismus neustále v chodu.

  • Mezi hlavními jídly Madonna třikrát denně svačí ořechy a proteinové tyčinky v biokvalitě, které jí pomáhají doplnit vlákninu a energii v průběhu dne.
  • Zároveň nedá dopustit na gumové medvídky s obsahem důležitého vitamínu B12, který udržuje podporuje krvetvorbu a rovnováhu metabolismu.

Čerstvě vymačkaná šťáva do startu

Madonna jí zdravé, nutričně bohaté potraviny a vyhýbá se prázdným kaloriím. Díky takové stravě je schopná dodnes podávat neuvěřitelné výkony a stala se živoucí legendou. Každá surovina v jejím jídelníčku má význam, protože obsahuje zdraví prospěšné látky.

  • Po probuzení si dává čerstvé šťávy a nejraději má tu z vodního melounu. 
  • Pije kokosovou vodu ve velkém, protože reguluje hladinu cukru v krvi, krevní tlak, omezuje chuť k jídlu, napomáhá trávení, doplňuje elektrolyty pro fyzickém výkonu a prý také ulevuje od migrény. Zpěvačka dokonce investovala do společnosti Vita Coco, která se věnuje produkci kokosové vody a dalších výrobků z kokosu.
  • Konzumace ryb dodává jejímu organismu esenciální omega-3 mastné kyseliny, které jsou nezbytné pro správnou funkci mozku a působí protizánětlivě.
  • Madonna často sahá po superpotravinách, které obsahují fykocyanin. Je to zejména spirulina, modrozelená sladkovodní sinice bohatá na bílkoviny. Působí protizánětlivě a chrání buňky před oxidačním stresem. Další řasou, kterou pravidelně zařazuje do jídelníčku, je kombu. Tato mořská řasa pomáhá dobrému trávení a má protirakovinné účinky.

Yerba a zázvor jako elixír

Čaj z čerstvého zázvoru napomáhá trávení, posiluje krevní oběh a imunitu. Zároveň obsahuje fytonutrienty, které působí jako prevence vzniku rakoviny.

  • Čaj Yerba Maté spojuje benefity kávy, čaje a čokolády do jednoho nápoje, který je bohatý na enzymy, vlákninu a antioxidanty.
  • Madonna pije tento bylinný čaj s vysokým obsahem kofeinu, aby si udržela spoustu síly, energie a bystrou mysl.

I světová ikona má dny, kdy potřebuje upustit od přísné diety. V takových chvílích si přímo ujíždí na pizze, hranolkách nebo bramborových lupíncích. Svým chutím prý ale podléhá opravdu jen občas.

Co je makrobiotika?

  • Makrobiotická dieta vychází z japonského taoistického učení, které klade důraz na konzumaci biopotravin vypěstovaných lokálně, a omezení živočišných produktů.
  • Makrobiotika je postavená na obiloviných jako jsou pšenice, rýže, sójové boby a zelenina, zcela zapovídá vysoce průmyslově zpracované potraviny
  • Mezi základní principy makrobiotiky také patří jíst střídmě a důkladně žvýkat každé sousto.
  • Cílem tohoto stravovacího způsobu je prevence onemocnění a dosažení dlouhověkosti.

Zdroje informací: The Daily Mail, FitnessReaper, Showbiz Cheat Sheet

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...

Obchod Apetit