Báječně se hodí jako pomazánka nebo dip k jehněčímu masu či mořské rybě.
Suroviny
1 Troubu předehřejte na 190 °C. Lilky zbavte konců a podélně je rozpulte. Dužinu nakrojte šikmými zářezy tak, aby vznikla mřížka. Hojně pokapejte olejem, položte na plech řeznou stranou nahoru a pečte do změknutí (trvá toaž 45 minut, podle velikosti). Pak nechte vychladnout.
2 Kapii napíchněte na vidličku a držte nad plamenem, až slupka zčerná a začnou se tvořit puchýře. Nechte vychladnout a opláchněte pod studenou vodou; spálenou slupku tak krásně setřete. Pokud nemáte plynový hořák, opečte papriku zprudka na pánvi. Dužinu papriky pak nakrájejte nadrobno.
3 V pánvi rozehřejte lžíci oleje a na něm doměkka opečte cibuli. Na poslední minutku přidejte česnek. Nechte vychladnout.
4 Z vychladlých lilků vydlabejte dužinu a případně ji rozmačkejte. Vmíchejte kapii, cibuli s česnekem, osolte, opepřete a přidejte zakysanou smetanu. Promíchejte.
5 Pomazánka vydrží v lednici dva až tři dny. Podávejte při pokojové teplotě nejlépe s opečenou bagetkou. Před podáváním pokapejte pomazánku ochuceným olivovým olejem.