0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.1 / 5. Počet hodnocení: 14
Do 20 minut Snadné Na 1 bábovku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9785 kcal
Bílkoviny 232 g
Sacharidy 839 g
Tuky 606 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Podle autorky proslulé kuchařky vydrží bábovka vláčná 10 až 14 dní; je však tak dobrá, že se tento pokus nikomu nepodařilo dotáhnout do konce. Chutí připomíná mazanec.

Suroviny

máslo 250 g
krupicový cukr 200 g
vanilkový cukr 1 bal
citronová kůra
z poloviny biocitronu
žloutek 8 ks
sůl 1 špetka
droždí čerstvé 60 g
mléko 250 ml
vlažné
mouka pšeničná polohrubá 600 g
smetana ke šlehání 150 ml
mandle plátky 70 g
rozinky 70 g
propláchnuté
máslo
na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
Na dokončení
máslo 60 g
rozpuštěné
krupicový cukr
na obal
moučkový cukr
na poprášení

Postup

1

Polovinu másla rozpusťte a nechte vychladnout. Potom ho v míse utřete se zbylým máslem do pěny. Přidejte cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru, žloutky, špetku soli a šlehejte 20 minut.

2

Droždí rozdrobte do vlažného mléka a nechte vzejít kvásek. Přidejte k máslovo-žloutkové směsi spolu s moukou a takovým množstvím smetany, aby vzniklo měkké (spíše řidší) těsto. Pak přidejte mandle, případně rozinky, a těsto dobře vypracujte. 

3

Velkou bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Přesuňte do ní těsto a nechte na teplém místě kynout 1 hodinu.

4

Troubu předehřejte na 175 °C. Pečte asi 1 hodinu, až zapíchnutá špejle vyjde čistá. 

5

Vyjměte z trouby a nechte 1/2 hodiny chladnout. Pak odchlípněte od okrajů a vyklopte na mřížku. Pečlivě a řádně potřete rozpuštěným máslem. Potom posypte krupicovým cukrem, dlaněmi ho přilípněte i z boků, nevynechte jediný záhyb. Potom nechte zcela vychladnout. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/10

Apetit magazín

Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Zajímavosti

Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč