
Kynutá bábovka podle Sandtnerové
Podle autorky proslulé kuchařky vydrží bábovka vláčná 10 až 14 dní; je však tak dobrá, že se tento pokus nikomu nepodařilo dotáhnout do konce. Chutí připomíná mazanec.
Ingredience
- 250 g másla
- 200 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- strouhaná kůra z 1/2 biocitronu
- 8 žloutků
- špetka soli
- 60 g čerstvého droždí
- 250 ml mléka, vlažného
- 600 g polohrubé mouky
- cca 150 ml smetany ke šlehání
- 70 g mandlových lupínků, případně 70 g rozinek, propláchnutých
- máslo a hrubá mouka na formu
- 60 g másla, rozpuštěného
- krupicový cukr na obalení
- moučkový cukr na poprášení
NA DOKONČENÍ
Příprava jídla
1 Polovinu másla rozpusťte a nechte vychladnout. Potom ho v míse utřete se zbylým máslem do pěny. Přidejte cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru, žloutky, špetku soli a šlehejte 20 minut.
2 Droždí rozdrobte do vlažného mléka a nechte vzejít kvásek. Přidejte k máslovo-žloutkové směsi spolu s moukou a takovým množstvím smetany, aby vzniklo měkké (spíše řidší) těsto. Pak přidejte mandle, případně rozinky, a těsto dobře vypracujte.
3 Velkou bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Přesuňte do ní těsto a nechte na teplém místě kynout 1 hodinu.
4 Troubu předehřejte na 175 °C. Pečte asi 1 hodinu, až zapíchnutá špejle vyjde čistá.
5 Vyjměte z trouby a nechte 1/2 hodiny chladnout. Pak odchlípněte od okrajů a vyklopte na mřížku. Pečlivě a řádně potřete rozpuštěným máslem. Potom posypte krupicovým cukrem, dlaněmi ho přilípněte i z boků, nevynechte jediný záhyb. Potom nechte zcela vychladnout. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.
Přidat komentář