Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kynutá bábovka podle Sandtnerové
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 32
Do 20 minut Snadné Na 1 bábovku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9785 kcal
Bílkoviny 232 g
Sacharidy 839 g
Tuky 606 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Podle autorky proslulé kuchařky, Marie Janků Sandtnerové, vydrží tato kynutá bábovka vláčná 10 až 14 dní. Je však tak dobrá, že se tento pokus nikomu z redakce nikdy nepodařilo dotáhnout do konce. Chutí připomíná mazanec.

Související recepty

Suroviny

máslo 250 g
z poloviny biocitronu
sůl 1 špetka
droždí čerstvé 60 g
mléko 250 ml
vlažné
mandle plátky 70 g
propláchnuté
na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
Na dokončení
rozpuštěné
na poprášení

Postup

1

Polovinu másla rozpusťte a nechte vychladnout. Potom ho v míse utřete se zbylým máslem do pěny. Přidejte cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru, žloutky, špetku soli a šlehejte 20 minut.

2

Droždí rozdrobte do vlažného mléka a nechte vzejít kvásek. Přidejte k máslovo-žloutkové směsi spolu s moukou a takovým množstvím smetany, aby vzniklo měkké (spíše řidší) těsto. Pak přidejte mandle, případně rozinky, a těsto dobře vypracujte. 

3

Velkou bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Přesuňte do ní těsto a nechte na teplém místě kynout 1 hodinu.

4

Troubu předehřejte na 175 °C. Pečte asi 1 hodinu, až zapíchnutá špejle vyjde čistá. 

5

Vyjměte z trouby a nechte 1/2 hodiny chladnout. Pak odchlípněte od okrajů a vyklopte na mřížku. Pečlivě a řádně potřete rozpuštěným máslem. Potom posypte krupicovým cukrem, dlaněmi ho přilípněte i z boků, nevynechte jediný záhyb. Potom nechte zcela vychladnout. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/10

Apetit magazín