0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.2/5 Počet hodnocení: 19
Do 20 minut Snadné Na 1 bábovku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9785 kcal
Bílkoviny 232 g
Sacharidy 839 g
Tuky 606 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Podle autorky proslulé kuchařky vydrží bábovka vláčná 10 až 14 dní; je však tak dobrá, že se tento pokus nikomu nepodařilo dotáhnout do konce. Chutí připomíná mazanec.

Suroviny

máslo 250 g
krupicový cukr 200 g
vanilkový cukr 1 bal
citronová kůra
z poloviny biocitronu
žloutek 8 ks
sůl 1 špetka
droždí čerstvé 60 g
mléko 250 ml
vlažné
mouka pšeničná polohrubá 600 g
mandle plátky 70 g
rozinky 70 g
propláchnuté
máslo
na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
Na dokončení
máslo 60 g
rozpuštěné
krupicový cukr
na obal
moučkový cukr
na poprášení

Postup

1

Polovinu másla rozpusťte a nechte vychladnout. Potom ho v míse utřete se zbylým máslem do pěny. Přidejte cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru, žloutky, špetku soli a šlehejte 20 minut.

2

Droždí rozdrobte do vlažného mléka a nechte vzejít kvásek. Přidejte k máslovo-žloutkové směsi spolu s moukou a takovým množstvím smetany, aby vzniklo měkké (spíše řidší) těsto. Pak přidejte mandle, případně rozinky, a těsto dobře vypracujte. 

3

Velkou bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Přesuňte do ní těsto a nechte na teplém místě kynout 1 hodinu.

4

Troubu předehřejte na 175 °C. Pečte asi 1 hodinu, až zapíchnutá špejle vyjde čistá. 

5

Vyjměte z trouby a nechte 1/2 hodiny chladnout. Pak odchlípněte od okrajů a vyklopte na mřížku. Pečlivě a řádně potřete rozpuštěným máslem. Potom posypte krupicovým cukrem, dlaněmi ho přilípněte i z boků, nevynechte jediný záhyb. Potom nechte zcela vychladnout. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/10

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...