Kynutá bábovka podle Sandtnerové

Kynutá bábovka podle Sandtnerové

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Snadné Na 1 bábovku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9785 kcal
Bílkoviny 232 g
Cukr 839 g
Tuky 606 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Podle autorky proslulé kuchařky vydrží bábovka vláčná 10 až 14 dní; je však tak dobrá, že se tento pokus nikomu nepodařilo dotáhnout do konce. Chutí připomíná mazanec.

Suroviny

máslo 250 g
krupicový cukr 200 g
vanilkový cukr 1 bal
citronová kůra
z poloviny biocitronu
žloutek 8 ks
sůl 1 špetka
droždí čerstvé 60 g
mléko 250 ml
vlažné
mouka pšeničná polohrubá 600 g
smetana ke šlehání 150 ml
mandle plátky 70 g
rozinky 70 g
propláchnuté, lze vynechat
máslo
na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
Na dokončení
máslo 60 g
rozpuštěné
krupicový cukr
na obal
moučkový cukr
na poprášení

1 Polovinu másla rozpusťte a nechte vychladnout. Potom ho v míse utřete se zbylým máslem do pěny. Přidejte cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru, žloutky, špetku soli a šlehejte 20 minut.

2 Droždí rozdrobte do vlažného mléka a nechte vzejít kvásek. Přidejte k máslovo-žloutkové směsi spolu s moukou a takovým množstvím smetany, aby vzniklo měkké (spíše řidší) těsto. Pak přidejte mandle, případně rozinky, a těsto dobře vypracujte. 

3 Velkou bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Přesuňte do ní těsto a nechte na teplém místě kynout 1 hodinu.

4 Troubu předehřejte na 175 °C. Pečte asi 1 hodinu, až zapíchnutá špejle vyjde čistá. 

5 Vyjměte z trouby a nechte 1/2 hodiny chladnout. Pak odchlípněte od okrajů a vyklopte na mřížku. Pečlivě a řádně potřete rozpuštěným máslem. Potom posypte krupicovým cukrem, dlaněmi ho přilípněte i z boků, nevynechte jediný záhyb. Potom nechte zcela vychladnout. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit