Tvarohový knedlík podle Rettigové

Tvarohový knedlík podle Rettigové

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Do hodiny Velmi snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2489 kcal
Bílkoviny 126 g
Sacharidy 205 g
Tuky 129 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Tyhle knedlíky vařím místo bramborových, když nemám náladu vařit brambory,“ říká Darinka Sieglová. Recept našla v Domácí kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové a lehce si ho přizpůsobila.

Suroviny

tvaroh měkký 250 g
máslo 50 g
změklé
vejce 2 ks
žloutek 2 ks
strouhanka 250 g
tymián snítek
čerstvý
sůl

1 Do velkého hrnce dejte vařit osolenou vodu. Ve velké míse utřete máslo, přidejte tvaroh, sůl, vejce a žloutky. Postupně přisypávejte strouhanku – cílem je vláčné těsto. Tvarujte menší šišky nebo kulaté knedlíčky.

2 Tymiánové lístky oddělte od tuhého stonku; třetinu si dejte stranou. Šišky obalte ve většině tymiánu a jemným tlakem ho vtlačte do těsta.

3 Knedlíky vložte do vařící osolené vody a nechte je 5-10 minut vařit. Doba záleží na velikosti knedlíků, proto po 5 minutách vyndejte jeden kousek z vody a rozkrojte ho. Pokud je těsto stejnoměrně uvařené, vylovte okamžitě zbytek, aby se knedlíky nerozvařily; jestli je střed lepkavý, prodlužte vaření o další 2 minuty a znovu knedlík zkontrolujte. Hotový knedlík obalte v tymiánu a podávejte.

S čím si ho dát...

Kuře na víně: V pánvi zahřejte lžíci másla a lžíci oleje a opečte na něm osolená a opepřená kuřecí prsíčka. Výpek zalijte trochou bílého vína a nechte odvařit. Zjemněte máslem a podávejte s knedlíkem a spařeným špenátem.

 

 

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/5

Komentáře

Veronika Dulíková

Vynikající! Manželovi i malinké dcerce moc chutnaly! Výborný recept. Po ruce nebyl čerstvý tymián, dala jsem tedy do těsta sušený. Strouhanku jsem přidávala postupně a nakonec to bylo asi o 100 g méně, než je v receptu.

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...

Obchod Apetit