„Tyhle knedlíky vařím místo bramborových, když nemám náladu vařit brambory,“ říká Darinka Sieglová. Recept našla v Domácí kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové a lehce si ho přizpůsobila.
Suroviny
Postup
Do velkého hrnce dejte vařit osolenou vodu. Ve velké míse utřete máslo, přidejte tvaroh, sůl, vejce a žloutky. Postupně přisypávejte strouhanku – cílem je vláčné těsto. Tvarujte menší šišky nebo kulaté knedlíčky.
Tymiánové lístky oddělte od tuhého stonku; třetinu si dejte stranou. Šišky obalte ve většině tymiánu a jemným tlakem ho vtlačte do těsta.
Knedlíky vložte do vařící osolené vody a nechte je 5-10 minut vařit. Doba záleží na velikosti knedlíků, proto po 5 minutách vyndejte jeden kousek z vody a rozkrojte ho. Pokud je těsto stejnoměrně uvařené, vylovte okamžitě zbytek, aby se knedlíky nerozvařily; jestli je střed lepkavý, prodlužte vaření o další 2 minuty a znovu knedlík zkontrolujte. Hotový knedlík obalte v tymiánu a podávejte.
S čím si ho dát...Kuře na víně: V pánvi zahřejte lžíci másla a lžíci oleje a opečte na něm osolená a opepřená kuřecí prsíčka. Výpek zalijte trochou bílého vína a nechte odvařit. Zjemněte máslem a podávejte s knedlíkem a spařeným špenátem.
Komentáře
Vynikající! Manželovi i malinké dcerce moc chutnaly! Výborný recept. Po ruce nebyl čerstvý tymián, dala jsem tedy do těsta sušený. Strouhanku jsem přidávala postupně a nakonec to bylo asi o 100 g méně, než je v receptu.
Jsou prostě skvělé! Příště ale musím udělat dvojitou dávku, dětem moc chutnaly:-)
To máme velkou radost!