Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pohlednice z Vídně: Zorka prozradí, kde se najíst v rakouské metropoli, když vás na sacher ani řízek neužije

Vídeň
ZDROJ: se souhlasem Zorky Švarcové
sdílet:

Vídeň je podle mě báječná destinace pro spontánní výlet, kterým rozbijete stereotyp všedních dní, aniž byste museli cestovat přes půlku světa, za pár hodin jste na místě. Já jsem v rakouské metropoli, která je v mnoha žebříčcích označována jako nejlepší město pro život, strávila krásný červencový víkend a objevila tu několik skvělých gastro podniků, které rozhodně stojí za návštěvu.

V restauraci Ramasuri se najíte od rána do večera

Když se vydáte po Praterstraße, Ramasuri určitě nepřehlédnete. Tahle malá restaurace totiž přímo vybízí k posezení v útulné zahrádce s pestrobarevnými stoly, židlemi a spoustou zeleně. A navíc, ať už sem dorazíte v jakoukoli hodinu, vždycky si tu vyberete odpovídající pokrm.

  • Pochutná si tu podle mě kdokoliv, protože vedle rakouských jídel v moderním kabátku se na menu objevují pokrmy inspirované celou řadou mezinárodních kuchyní. 
  • Já jsem tu byla na oběd, takže moje volba padla na skvělou batátovou polévku s kokosovým mlékem. A jako hlavní chod jsem si vybrala pečeného lososa na salátku z manga, papáji, klíčků a lusků – to vše ochucené limetkovo-sezamovým dresinkem – vynikající kombinace.
  • Zároveň jsem měla možnost ochutnat rakouskou specialitu jménem Das Backhendl – tu v Ramasuri připravují z kuřecích stehen marinovaných v jogurtovo-bylinkové marinádě, které následně smaží v trojobalu z panko strouhanky, a podávají s okurkovým salátem a brusinkami. A ačkoliv nejsem fanynka řízků, tahle rakouská variace mi moc chutnala.
  • Třešničkou na dortu téhle restaurace je široký výběr nápojů od domácích limonád přes pivo po nejrůznější koktejly, a také výjimečně přátelská a milá obsluha.

Na výběrovou kávu zajděte do Balthasar Kaffee Bar

Nedaleko Ramasuri, konkrétně na Praterstraße 38, narazíte na moderní kavárnu Balthasar, kde vám zkušení baristé připraví vynikající výběrovou kávu. A také si odtud můžete jako suvenýr odnést balíček zrnek, která pocházejí z pražírny v bavorském městě Garmisch-Partenkirchen.

  • Kromě toho tu objevíte vitrínu plnou sladkého i slaného pečiva. Já jsem si k perfektnímu flat whitu dala můj oblíbený pain au chocolate (neboli čokoládovou rolku) a nic mi nechybělo.
  • Naproti kavárně je stanice metra U1 Nestroyplatz, ze které se pak snadno vydáte do centra nebo jiných městských čtvrtí.

Mochi: Japonská restaurace z michelinského průvodce

Já ale do třetice zůstanu na Praterstraße, tentokrát s číslem popisným 15, pod kterým sídlí úžasná restaurace Mochi, kde vás čeká moderní japonská gastronomie, skvělý servis a možnost sledovat kuchaře při práci v otevřené kuchyni.

  • Já tu ochutnala dokonalou sushi rolku ‚Dragon‘ s krevetami v tempuře, úhořem, avokádem a chilli majonézou.
  • Ve čtyřčlenné skupince kamarádů jsme navíc dostali misku dokonale čerstvého sashimi, které se jen rozplývalo na jazyku.
  • A neodolala jsem ani dezertu v podobě čokoládové pěny s drcenými cookies sušenkami a malinami.
  • Nakonec musím vypíchnout koktejlové menu plné originálních drinků – já vyzkoušela signature Wasabini neboli gin tonic s příchutí wasabi, což může znít zvláštně, ale chuť byla příjemná – tak akorát sladká a se zajímavým, jen lehce pálivým podtónem.
  • Troufám si tvrdit, že v Mochi jsem měla jednu z nejlepších večeří v životě a vůbec se nedivím, že se tohle skvělé místo dostalo až do michelinského průvodce. Tam se také dočtete, že jde o poměrně frekventovaný podnik, takže ve večerních hodinách potřebujete rezervaci. Mně se tam sice podařilo dostat i bez ní, ale pravděpodobně budu jen výjimka, co potvrzuje pravidlo.

Víkendový brunch nabídne Ulrich

Kavárna, bar a restaurace s krásnou zahrádkou v jednom – to je podnik Ulrich, který se nachází na Sankt-Ulrich-Platz společně se stejnojmenným kostelem sv. Ulricha.

  • O víkendu tady servírují brunch až do patnácté hodiny odpolední, a můžete si tu vybrat z široké nabídky pokrmů, které jsou pro tenhle chod na pomezí snídaně a oběda typické – míchaná vajíčka na nepřeberné množství způsobů, lívance a nejrůznější obložené chleby. 
  • Já zvolila avokádo na opečeném kváskovém chlebu s hummusem z červené řepy, sázeným vejcem a fetou. Pokrm byl navíc ochucený egyptskou směsí Dukkah z nasekaných pražených oříšků, semínek, soli, chilli a dalšího aromatického koření.
  • Naopak ve všední dny tu můžete zajít na výhodné polední menu o dvou nebo třech chodech (vždy vybíráte z masové a vegetariánské varianty), odpolední kávu nebo večerní drink.
  • Pokud byste si náhodou neudělali restauraci a do Ulricha se nedostali, můžete zkusit štěstí hned vedle v sesterské restauraci Erich, jejíž menu se trochu liší. Na rozdíl od Ulricha si tu můžete dát třeba různé druhy tacos.

Kam na sladkou tečku?

Možná vás zklamu, ale restauraci hotelu Sacher v centru, kam se sjíždí turisté z celého světa, aby ochutnali pravý Sacher dort, jsem nenavštívila. Byla tu až moc dlouhá fronta a já jsem si „nutně“ potřebovala oddechnout po dlouhém chození městem.

  • Díky tomu jsem úplnou náhodou objevila jiné krásné místo poblíž Stephansplatzu (Štěpánské náměstí), kde si místo rakouských zákusků pochutnáte na francouzských. Jmenuje se Le Bol a jde o klasickou francouzskou patisserii, ve které si můžete dát snídani „à la française“, lehký oběd v podobě v quiche, salátu, croque madame, croque monsieur nebo odpolední svačinku – já jsem nabrala sílu k dalšímu objevování města v příjemné společnosti jablečné tartaletky a cappuccina.
  • A pokud ve Vídni dostanete chuť na zmrzlinu, vřele doporučuji zmrzlinárnu Veganista na Neustiftgasse 23, kde mají výhradně veganské zmrzliny, což jim na chuti rozhodně neupírá, ba naopak! Nejsou zbytečně přeslazené a opravdu vás osvěží.
Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

Milujete italskou kuchyni a její přípravu? Naučíme vás vyrobit čerstvé domácí těstoviny jako od italské babičky. A přijdeme na kloub správné délce vaření u jednotlivých druhů těstovin pro nebeské italské „al dente“! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč