Nová registrace Zapomenuté heslo

Pohlednice z Vídně: Zorka prozradí, kde se najíst v rakouské metropoli, když vás na sacher ani řízek neužije

6. 9. 2023
Vídeň
se souhlasem Zorky Švarcové
Brunch restaurant Ulrich Le Bol Mochi čokoládová pěna Další
4 fotky

Vídeň je podle mě báječná destinace pro spontánní výlet, kterým rozbijete stereotyp všedních dní, aniž byste museli cestovat přes půlku světa, za pár hodin jste na místě. Já jsem v rakouské metropoli, která je v mnoha žebříčcích označována jako nejlepší město pro život, strávila krásný červencový víkend a objevila tu několik skvělých gastro podniků, které rozhodně stojí za návštěvu.

V restauraci Ramasuri se najíte od rána do večera

Když se vydáte po Praterstraße, Ramasuri určitě nepřehlédnete. Tahle malá restaurace totiž přímo vybízí k posezení v útulné zahrádce s pestrobarevnými stoly, židlemi a spoustou zeleně. A navíc, ať už sem dorazíte v jakoukoli hodinu, vždycky si tu vyberete odpovídající pokrm.

  • Pochutná si tu podle mě kdokoliv, protože vedle rakouských jídel v moderním kabátku se na menu objevují pokrmy inspirované celou řadou mezinárodních kuchyní. 
  • Já jsem tu byla na oběd, takže moje volba padla na skvělou batátovou polévku s kokosovým mlékem. A jako hlavní chod jsem si vybrala pečeného lososa na salátku z manga, papáji, klíčků a lusků – to vše ochucené limetkovo-sezamovým dresinkem – vynikající kombinace.
  • Zároveň jsem měla možnost ochutnat rakouskou specialitu jménem Das Backhendl – tu v Ramasuri připravují z kuřecích stehen marinovaných v jogurtovo-bylinkové marinádě, které následně smaží v trojobalu z panko strouhanky, a podávají s okurkovým salátem a brusinkami. A ačkoliv nejsem fanynka řízků, tahle rakouská variace mi moc chutnala.
  • Třešničkou na dortu téhle restaurace je široký výběr nápojů od domácích limonád přes pivo po nejrůznější koktejly, a také výjimečně přátelská a milá obsluha.

Na výběrovou kávu zajděte do Balthasar Kaffee Bar

Nedaleko Ramasuri, konkrétně na Praterstraße 38, narazíte na moderní kavárnu Balthasar, kde vám zkušení baristé připraví vynikající výběrovou kávu. A také si odtud můžete jako suvenýr odnést balíček zrnek, která pocházejí z pražírny v bavorském městě Garmisch-Partenkirchen.

  • Kromě toho tu objevíte vitrínu plnou sladkého i slaného pečiva. Já jsem si k perfektnímu flat whitu dala můj oblíbený pain au chocolate (neboli čokoládovou rolku) a nic mi nechybělo.
  • Naproti kavárně je stanice metra U1 Nestroyplatz, ze které se pak snadno vydáte do centra nebo jiných městských čtvrtí.

Mochi: Japonská restaurace z michelinského průvodce

Já ale do třetice zůstanu na Praterstraße, tentokrát s číslem popisným 15, pod kterým sídlí úžasná restaurace Mochi, kde vás čeká moderní japonská gastronomie, skvělý servis a možnost sledovat kuchaře při práci v otevřené kuchyni.

  • Já tu ochutnala dokonalou sushi rolku ‚Dragon‘ s krevetami v tempuře, úhořem, avokádem a chilli majonézou.
  • Ve čtyřčlenné skupince kamarádů jsme navíc dostali misku dokonale čerstvého sashimi, které se jen rozplývalo na jazyku.
  • A neodolala jsem ani dezertu v podobě čokoládové pěny s drcenými cookies sušenkami a malinami.
  • Nakonec musím vypíchnout koktejlové menu plné originálních drinků – já vyzkoušela signature Wasabini neboli gin tonic s příchutí wasabi, což může znít zvláštně, ale chuť byla příjemná – tak akorát sladká a se zajímavým, jen lehce pálivým podtónem.
  • Troufám si tvrdit, že v Mochi jsem měla jednu z nejlepších večeří v životě a vůbec se nedivím, že se tohle skvělé místo dostalo až do michelinského průvodce. Tam se také dočtete, že jde o poměrně frekventovaný podnik, takže ve večerních hodinách potřebujete rezervaci. Mně se tam sice podařilo dostat i bez ní, ale pravděpodobně budu jen výjimka, co potvrzuje pravidlo.

Víkendový brunch nabídne Ulrich

Kavárna, bar a restaurace s krásnou zahrádkou v jednom – to je podnik Ulrich, který se nachází na Sankt-Ulrich-Platz společně se stejnojmenným kostelem sv. Ulricha.

  • O víkendu tady servírují brunch až do patnácté hodiny odpolední, a můžete si tu vybrat z široké nabídky pokrmů, které jsou pro tenhle chod na pomezí snídaně a oběda typické – míchaná vajíčka na nepřeberné množství způsobů, lívance a nejrůznější obložené chleby. 
  • Já zvolila avokádo na opečeném kváskovém chlebu s hummusem z červené řepy, sázeným vejcem a fetou. Pokrm byl navíc ochucený egyptskou směsí Dukkah z nasekaných pražených oříšků, semínek, soli, chilli a dalšího aromatického koření.
  • Naopak ve všední dny tu můžete zajít na výhodné polední menu o dvou nebo třech chodech (vždy vybíráte z masové a vegetariánské varianty), odpolední kávu nebo večerní drink.
  • Pokud byste si náhodou neudělali restauraci a do Ulricha se nedostali, můžete zkusit štěstí hned vedle v sesterské restauraci Erich, jejíž menu se trochu liší. Na rozdíl od Ulricha si tu můžete dát třeba různé druhy tacos.

Dukka s novým olivovým olejem

Dukka s novým olivovým olejem

< 20 min
5(4x)
Přečíst recept

Kam na sladkou tečku?

Možná vás zklamu, ale restauraci hotelu Sacher v centru, kam se sjíždí turisté z celého světa, aby ochutnali pravý Sacher dort, jsem nenavštívila. Byla tu až moc dlouhá fronta a já jsem si „nutně“ potřebovala oddechnout po dlouhém chození městem.

  • Díky tomu jsem úplnou náhodou objevila jiné krásné místo poblíž Stephansplatzu (Štěpánské náměstí), kde si místo rakouských zákusků pochutnáte na francouzských. Jmenuje se Le Bol a jde o klasickou francouzskou patisserii, ve které si můžete dát snídani „à la française“, lehký oběd v podobě v quiche, salátu, croque madame, croque monsieur nebo odpolední svačinku – já jsem nabrala sílu k dalšímu objevování města v příjemné společnosti jablečné tartaletky a cappuccina.
  • A pokud ve Vídni dostanete chuť na zmrzlinu, vřele doporučuji zmrzlinárnu Veganista na Neustiftgasse 23, kde mají výhradně veganské zmrzliny, což jim na chuti rozhodně neupírá, ba naopak! Nejsou zbytečně přeslazené a opravdu vás osvěží.

Sdílet článek

Související články