Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pohlednice z Francie: Procestovala jsem různé kouty a zamilovala si mořské plody i makronky, píše Zorka

Pohlednice z Francie
ZDROJ: Se souhlasem Zorky Švarcové
sdílet:

Ačkoli jsem měla francouzštinu na gymnáziu jako takzvaný druhý jazyk, rychle se stala mým nejoblíbenějším předmětem. Díky téhle vášni jsem v následujících letech procestovala různé kouty Francie a objevovala tamní gastronomii, kterou jsem si velmi rychle zamilovala.

Léto v Nice

Píše se rok 2010, je mi osmnáct a společně se spolužákem vyhráváme v soutěži pořádané stipendijním fondem města Kolín dvoutýdenní jazykový pobyt v Nice. Bydlíme každý v jiné rodině a já mám velké štěstí – jsem ubytovaná u dvou sympatických sestřenic, mám pokojíček jako z pohádky a i když úroveň mé francouzštiny ještě rozhodně není taková, jakou bych si přála mít, nadšeně objevuji proslulé turistické letovisko a jeho gastronomické speciality.

  • Takřka na každém rohu jihofrancouzského města vidím nápisy, které lákají na Moules-frites, tedy mušle s hranolky. Tahle specialita sice pochází z Belgie, ale v Nice je tak rozšířená, že ji tu nelze přehlédnout. A neochutnat.
  • Klasické Moules marinières, mušle s jemnou omáčkou z bílého vína, másla, šalotky a petrželky – a hlavně – dostanete k nim vynikající hranolky, které si do omáčky namáčíte.
  • Vzpomínám, že mě tahle kombinace mušlí s hranolky tak nadchla, že jsem si ji později objednávala i na dovolené v Chorvatsku, což velmi udivilo číšníka, neboť tamní tradice je jíst mušle výhradně s pečivem.
  • K dalším specialitám, které jsem v Nice objevila a objevují se na mém jídelníčku dodnes, patří Ratatouille, salát Niçoise a Le Pan Bagnat, což je typicky chlebová bulka naplněná salátem Niçoise.

Au-pair v Montpellier

Jih Francie mě naprosto uchvátil, takže jsem se na něj o rok později vrátila. Tentokrát ale na mnohem delší dobu. Strávila jsem osm měsíců v univerzitním městě Montpellier jako au-pair.

  • Tady jsem jasně poznala, že ve francouzské domácnosti nesmí denně chybět čerstvá bageta a že večeře je společenská událost, kdy se sejde celá rodina.
  • A rozhodně tu nikdy neuslyšíte věty typu: „Dobré chutnání a žádné povídání!“ Naopak. Každý vypráví, jak se celý den měl a co zažil – to vše v doprovodu předkrmu, hlavního chodu, sýrového „talířku“ a dezertu, což byl často malý jogurt nebo přesnídávka.
  • Díky mé hostitelské rodině jsem objevila své oblíbené sýry – Mimolette s jemně sladkou ořechovou chutí a výraznou oranžovou barvou, nebo Gruyère, který se vyrábí z velmi kvalitního mléka od švýcarských horských krav.
  • Ochutnala jsem tu také klasiku francouzské kuchyně – hřebenatky svatojakubské nebo chcete-li mušle svatého Jakuba ve smetanové omáčce, dále sýrové raclette a také Cassoulettypické jídlo města Montpellier, což je takový guláš s fazolemi, klobásou, bylinkami, česnekem, vepřovým, skopovým a husím masem.
  • Mnohem víc než Cassoulet mě však zaujal výlet do rybářského města Sète, kterému se přezdívá Benátky Languedocu, kde jsem poprvé ochutnala ústřice a Tielle Sétoise – slané koláčky plněné kousky chobotnic v rajčatové omáčce. Možná to někomu nezní vůbec lákavě, ale doporučuji dát předsudky stranou a pokud budete mít možnost tuhle jihofrancouzskou specialitu ochutnat, směle do toho.

Bretaň: Zase jiná Francie

Po au-pair pobytu jsem se vrátila do České republiky a začala studovat Francouzský jazyk pro evropský a mezinárodní obchod na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích, kde jsem opět dostala úžasnou příležitost strávit semestr studia v zahraničí a ocitla jsem se ve městě Lorient, které se nachází ve francouzském severozápadním regionu Bretaň.

  • Místo teplého podnebí v Nice a Montpellier u Středozemního moře, jsem nyní poznala chladivou krásu Atlantského oceánu. Jedno ale mají obě místa společné – hojnost mých milovaných ryb a mořských plodů.
  • Kromě mušlí, ústřic a hřebenatek tu doporučuji ochutnat také krevety, kraby, ježovky, mořské šneky nebo humry. Specialitou je například Le homard à l'américaine, tedy humr po americku v omáčce z rajčat, olivového oleje, másla, cibule, šalotky, česneku, bílého vína a koňaku.
  • V Bretani určitě stojí za to navštívit některý z mnoha podniků, které se specializují na přípravu crêpes, tenoučkých palačinek z pšeničné mouky, které si můžete dát nasladko i naslano.
  • Slaná varianta z pohankové mouky se nazývá galette a často se plní šunkou, sýrem a vejcem, ale zkusit můžete i jiné náplně, například uzeného lososa, žampiony, špenát nebo kozí sýr – což je mimochodem další francouzská lahůdka, bez které si už nedokážu představit život.
  • Jestli je Francie zemí vína, tak Bretaň je oblastí lahodného alkoholického nápoje jménem cidre. Jde o fermentovanou jablečnou šťávu, která pomalu zraje v šampaňských lahvích. Výsledkem je příjemně perlivý nápoj podobný šumivému vínu. Já jsem jeho chuti naprosto propadla a rozhodně ho preferuji před britským ciderem.

Paříž jako jeden velký dezert

Ikonické hlavní město se stalo výletní destinací mých cest po Francii hned několikrát. A přestože jsem tu ochutnala spoustu slaných pokrmů, Paříž mám spojenou s hříšně sladkými dobrotami.

  • V živé paměti mám zejména obchůdek Biscuiterie de Montmartre, který najdete ve stejnojmenné čtvrti na adrese 16 Rue Norvins, kde jsem přímo žasla nad výběrem nejrůznějších sušenek, madlenek a hlavně – makronek.
  • Tyhle lahodné kulaté cukrovinky z mandlové mouky, plněné sladkým krémem v nejrůznějších příchutích, považuji za jednu z nejlepších věcí na světě. Stačí jeden kousek ke kávě a hned je svět veselejší.
  • V Biscuiterie de Montmartre jsem si koupila balíček šesti makronek a na schodech pod bazilikou Sacré Coeur, které nabízí úžasný výhled na město, si je s radostí a velmi pomalu vychutnala.
  • V Paříži jsem také nikdy nezačala ráno bez máslového croissantu nebo jeho hranaté varianty plněné čokoládou, která se jmenuje pain au chocolat (u nás se zpravidla označuje jako čokoládová rolka) a mně osobně chutná ještě o něco víc.
  • A i když nejsem fanoušek českých větrníků ani věnečků, v Paříži jsem objevila jinou alternativu z odpalovaného těsta, kterou nikdy neodmítnu a vám ji také moc doporučuji – Éclair au chocolat – dortík ve tvaru banánku, který je plněný čokoládovým krémem a přelitý čokoládovou polevou. Très délicieux!

 

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč