Lehce stravitelné a vyvážené: Ochutnejte TOP 5 asijských dezertů

Mango sticky rice
ZDROJ: Huahom/Pixabay
sdílet:

Asijské dezerty se od těch našich zásadně liší. A to nejen v chuti, ale také v kombinaci použitých surovin. Thajské, vietnamské či japosnké zákusky jsou svěží a prim v nich hraje exoticé ovoce. Vybrali jsme pro vás pět skvělých sladkých teček, které rozhodně stojí za to ochutnat.

Při přípravě asijských dezertů se neobejdete se bez kokosového mléka, bílé rýže, tapiokových perel a exotického ovoce –⁠ ananasu, manga a kokosu. Většinu surovin najdete v hypermarketech, ale pokud chcete, vydejte se na výlet do vietnamské tržnice Sapy!

Sladký dezert i vydatná svačina: tapiokový pudink

Tapioka je přirozeně bezlepková ingredience v podobě škrobu získaného z kořene rostliny maniok. Přirozeně se vyskytuje v Jižní Americe. V asijské kuchyni jsou součástí oblíbených dezertů tapiokové perly, které jsou známé svou lehkou stravitelností.

Tapiokový pudink s karamelizovaným ananasem

Tapiokový pudink s karamelizovaným ananasem

Více

Rýže na sladko jako základ asijských dezertů

Rýži v Asii milují ve všech podobách. Není tak divu, že bývá často součástí i sladkých dezertů. Najdete ji například v thajském dezertu Khao Niew Mamuang, v němž se pomalu vařená lepkavá rýže mísí s kokosovou smetanou a kousky čerstvého manga.

Thajský dezert jménem mango sticky rice

Thajský dezert jménem mango sticky rice

Více

Nebesky vláčný kokosový krém

Kokos je základem sladké asijské kuchyně ve všech možných podobách. Při přípravě asijských dezertů se neobejdete bez kokosového mléka nebo kokosové smetany. Rovněž se vám v mnoha případech bude hodit čerstvý či sušený kokos.

  • V Thajsku můžete většinu kokosových pokrmů ochutnat ve vydlabaném kokosovém ořechu. Výjimkou není ani kokosová zmrzlina Itim Kati.
  • Chutě kokosu protknuté skrz na skrz sladkým dezertem na vás čekají ve svěžím kokosovém krému s kiwi nebo v naprosto fenomenálním pudinku z černé rýže, který dokonale dotváří dužina čerstvé mučenky.

Kokosový pudink z černé rýže

Kokosový pudink z černé rýže

Více

Osvěžující zmrzlina z manga a kokosu

Chuť exotiky nejlépe navodíte svěží kombinací manga a kokosu. Mnoho asijských receptů je inspirováno právě tímto duem, které učarovalo i nám při tvoření chuťově vyvážené zmrzliny.

  • Mochi Ice pochází původně z Japonska a tvoří jej krémová zmrzlina s ovocem obalená v jemném těstíčku. Vyzkoušejte tropickou zmrzlinu v našem pojetí v klasickém kornoutku nebo originální zmrzlinové misce.

Mixovaná mangová zmrzlina

Mixovaná mangová zmrzlina

Více

Mučenka: svěží dužina s křupavými semínky zpestří každý tropický dezert

Svěží plod rostliny rodu passiflora známý též pod názvem maracuja patří mezi oblíbené exotické ovoce. Tento sladko-kyselý kousek tropického ráje tvoří značnou část sladké asijské kuchyně.

Banány s mangem v karamelu

Banány s mangem v karamelu

Více

V derzertních menu asijských restaurací často narazíme i na karamelizované banány. Vy si tuto svěží kombinaci můžete vychutnat díky vyladěnému receptu, který jsme ještě zpestřili o kapku citrusu.

Související články

Zdravé a výtečné asijské polévky
  • Novinky a zajímavosti

Zdravé a výtečné asijské polévky

Byly časy, kdy pro nás jedinou známou asijskou polévkou byla ta instantní pytlíková ze supermarketu za čtyři koruny. Tyhle levné, ale nezdravé polévky, sice na poličkách v obchodech najdeme pořád, už se ale netěší takové oblibě. Nahradily...
Autor: Šárka Měřičková

Obchod Apetit