Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Šikovná kuchařka Emily Blunt: Její rada na dokonale křupavé brambory zbořila internet, do boloňské dává mléko

Emily Blunt
ZDROJ: Getty Images
sdílet:

Emily Blunt v pořadu své kamarádky, kuchařky Iny Garten, už dvakrát dokázala, že není jen skvělá herečka, ale také velmi talentovaná kuchařka. Vedle boloňské omáčky s krůtím masem ukázala recept na dokonalé pečené brambory, který se stal záhy virálním.

Emilyiny pečené brambory ‚zbořily‘ internet

Hvězda filmu Oppenheimer předvedla Ině Garten přípravu svých oblíbených pečených brambor, které jsou součástí tradičního britského pokrmu Sunday Roast, už v roce 2018 v epizodě pořadu Barefoot Contessa. A když Ina Garten o dva roky později sdílela ten samý recept na svých webových stránkách, jejich návštěvnost stoupla tak prudce, až se zhroutily.

  • Pečené brambory, které jsou podle herečky „něco jako základ domácnosti Bluntových“ si díky obrovské oblíbenosti dokonce vydobyly čestné místo v kuchařce Iny Garten Modern Comfort Food.
  • A čím se Emilyiny pečené brambory odlišují od ostatních? Poté, co herečka uvařené brambory scedí, vrátí je do hrnce, který přiklopí pokličkou a chvíli s nimi třese – díky tomu se jejich povrch zdrsní a jsou po upečení křupavější.
  • Dalším krokem, díky němuž je podle Emily rodinný recept ještě o něco lepší, je přesunutí brambor na mřížku, kde se před pečením nechají 5 až 10 minut oschnout.
  • Poté nalije rostlinný olej na plech tak, aby se rozprostřel po celé ploše a vloží ho na 5 až 7 minut do trouby, dokud se z oleje nezačne kouřit. Následně se na plech vloží brambory, opatrně je promíchá tak, aby byly obalené olejem a peče je 45 minut až jednu hodinu za občasného promíchání. Podle receptu na opečené brambory se podávají hojně posypané mořskou solí a nadrobno nasekanou petrželkou.

Boloňská omáčka z krůtího masa s tajnou ingrediencí

Garten pozvala Emily také do své další kuchařské show jménem Be My Guest With Ina Garten, kde jí herečka ukázala, jak připravuje boloňskou omáčku. Na začátek uvedla, že používá krůtí maso kvůli svým dvěma dcerám, které mají s hovězím trochu problém. „Zřejmě mají větší pochopení pro krávy než pro krůty,“ vysvětlovala se smíchem.

  • Ina nejprve na pánvi rozehřeje trochu olivového oleje a másla a na tuku nechá zpětnit nadrobno nakrájenou cibuli. Poté v kuchyňském robotu rozmixuje mrkev a řapíkatý celer - díky tomu je zelenina opravdu nadrobno nasekaná a její děti, které nemají rády zeleninu, nikdy nepoznají, že v omáčce nějaká zelenina vůbec je.
  • Potom rozmixovanou zeleninu krátce opeče. Po chvíli přidá nakrájený česnek a krůtí maso, které nechá zatáhnout. Vše zalije vývarem, krátce povaří, přidá rajčatový protlak, trochu plnotučného mléka a bobkové listy a kus parmezánu vcelku (včetně kůrky). 
  • Omáčku nechává povařit na plotně jen pár minut a následně ji přesouvá do trouby, kde krásně zkaramelizuje a získá daleko lepší chuť.
  • Ještě než herečka smíchá uvařené těstoviny (v pořadu používá fusilli) s omáčkou, vloží je do hrnce s kouskem másla, strouhaným parmazánem a trochou vody z těstovin. „Stanley Tucci by s tímhle nesouhlasil,“ zavtipkuje na adresu populárního herce a svého švagra v jedné osobě, od kterého se boloňskou omáčku naučila vařit, uvádí server Allrecipes.

Díky kuřeti podle Iny Garten se zasnoubila

„Miluju pečené kuře Iny Garten. Říká se mu zásnubní kuře. Když ho člověk pro někoho připraví, zasnoubí se,“ uvedla herečka v epizodě podcastu Ruthie’s Table 4 s tím, že právě tohle jídlo vedlo k zásnubám s jejím nynějším manželem, hercem a režisérem Johnem Krasinski.

  • A vypadá to, že Emily Blunt není jediná, kterou kuře podle Garten dovedlo k oltáři. Během pečení kuřete se prý zasnoubil princ Harry s Meghan Markle, která si Gartenové recept na kuře velmi pochvalovala v rozhovoru pro Good Housekeeping.

Jak na zásnubní kuře podle Iny Garten?

  • Vnitřek kuřete osolte a opepřete. Dva citrony nakrájejte na čtvrtiny, 2 čtvrtiny vložte do kuřete spolu s napůl rozkrojenou hlavou česneku a zbytek citronů si ponechte.
  • Vnějšek kuřete potřete olivovým olejem a kuře bohatě posypte solí a pepřem.
  • Svažte nohy kuchyňským provázkem a konce křídel zastrčte pod tělo kuřete. Vložte kuře do malého pekáčku.
  • Odložené citrony a nakrájenou cibuli dejte do velké mísy a promíchejte se 2 lžícemi olivového oleje, 1 lžičkou soli a 1/2 lžčky pepře. Směs nalijte pod kuře
  • Kuře pečte asi 1 hodinu a 15 minut. Vyjměte kuře na talíř, zakryjte hliníkovou fólií a nechte 10 minut odpočívat, zatímco budete připravovat omáčku.
  • Výpek přelijte do pánve. Dejte pánev na sporák a začněte výpek vařit. Přidejte víno, chvilku ho povařte, přidejte vývar a za stálého míchání přisypejte 1-2 lžíce hladké mouky. Naporcované kuře podávejte přelité omáčkou. 

Přísné diety nedrží, ale dbá na vyvážený jídelníček

Podle CelebWell není filmová Mary Poppins fanynkou přísných diet, ale jak uvádí News Bytes, do svého každodenního jídelníčku zařazuje probiotika pro zdravý střevní mikrobiom.

  • Ke snídani má nejraději kaši s ostružinami nebo bezlepkový toast s arašídovým máslem. Během dne dbá na pitný režim v podobě vody, ale ráda pije i zelený čaj a kuřecí vývar.
  • Její oběd se obvykle skládá ze salátu s tuňákem a nízkotučným dresinkem a miso polévky s bezlepkovým tmavým pečivem. K večeři si ráda dává cuketové lasagne se salátem nebo lososa s dušenou brokolicí a chřestem.
  • Oblibu parmazánu a těstovin dala najevo už během přípravy boloňské u Iny Garten, takže se není čemu divit, že když má tahle hollywoodská hvězda ‚cheat day‘, vždy si dopřeje právě tyhle dvě lahodné ingredience.
Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč