Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tapenáda: Pomazánka, která nese název po kaparech, ale uspokojí hlavně milovníky oliv

Příprava tapenády
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Jednoduchá, avšak chuťově výrazná tapenáda ozdobí krekry, naberete ji na tyčinky grissini, ale hlavně se skvěle hodí k posezení u sklenky vína nebo jako součást piknikového koše. Z čeho se skládá originální recept a čím ji ozvláštníte?

Tapenáda, tradiční recept symbolizující provensálskou gastronomii, vznikla údajně překvapivě nedávno. Vymyslel ji v roce 1880 šéfkuchař Charles Meynier z restaurace La Maison Dorée v Marseille, aby ozdobil půlky natvrdo vařených vajec. 

  • Ačkoli hlavní ingrediencí této provensálské pomazánky jsou olivy, francouzské slovo tapenáda pochází z názvu pro kapary neboli „tapeno“.
  • Na jihu Francie se obvykle konzumuje jako předkrm namazaný na bagetě, doplněk k rybám, v salátech nebo k plnění drůbeže.
  • Všechny ingredience jsou do značné míry odrazem provensálského regionu a jejich jednoduchá kombinace je chuťově velmi výrazná a rozmanitá.
  • Tradičně se připravuje z černých oliv, ale najdete i zelenou verzi. Někdy se dokonce do tapenády přidávají sušená rajčata, které dodávají sladkokyselou chuť.
  • Vedle černých oliv v tradiční verzi tapenády najdete ještě zmiňované kapary, ančovičky, citronovou šťávu a olivový olej.

S čím nejlépe vynikne a co tapenádou doplnit

Asi nejjednodušší je namazat tapenádu na pečivo, dozdobit zeleninou a podávat jako předkrm. Skvělá je i coby dip ke krekrům a slaným tyčinkám, ale najde v kuchyni i další uplatnění.

  • Přidejte česnek, větší porci olivového oleje a vmíchejte tapenádu do těstovin podobne jako pesto.
  • Použijte ji po provensálském vzoru jako náplň do kuřete na citrónech nebo ji vetřete pod kůži před pečením.
  • Při přípravě sendvičů tapenádu namažte na plátek pečiva místo másla nebo majonézy – skvěle se hodí ke kuřecímu masu, sýru nebo grilované zelenině.
  • Dochuťte jí grilované nebo pečené ryby, kuřecí nebo jehněčí maso.
  • Hodí se i jako náplň slaného pečiva např. šneků nebo závinů.
  • Zřeďte pomazánku olejem a octem a připravte z ní zálivku na salát.

Tipy k přípravě tapenády

Tradičně se k přípravě tapenády používá hmoždíř, ale kuchyňský robot vám práci usnadní i urychlí. 

  • Výsledná směs může mít hrubší nebo hladší konzistenci, ale neměla by být např. na rozdíl od pesta úplně hladká. Trochu struktury proto ponechte.
  • Tradičně se tapenáda vyrábí z malých černých oliv, které jí propůjčují zemitou a zároveň ovocnou chuť. Vyjímkou však není ani zelená tapenáda nebo verze se sušenými rajčaty a bazalkou.
  • Pro začátek vyzkoušejte třeba řecké olivy kalamata, které jsou u nás snadno dostupné.
  • Kapary zvolte podle chuti, pozor však na množství ančoviček. Nepřežeňte to s nimi, mohly by svou chutí snadno přebít ostatní ingredience. Přidávejte je postupně. 
  • Povolené jsou i jakékoliv provensálské bylinky (oregano, tymián, bazalka, rozmarýn apod.) včetně česneku nebo třeba citronové šťávy a kůry.

Zdroje: The Guardian, Carolines Cooking, SurLeSentierDesBergers

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč