Jednoduchá, avšak chuťově výrazná tapenáda ozdobí krekry, naberete ji na tyčinky grissini, ale hlavně se skvěle hodí k posezení u sklenky vína nebo jako součást piknikového koše. Z čeho se skládá originální recept a čím ji ozvláštníte?
Tapenáda, tradiční recept symbolizující provensálskou gastronomii, vznikla údajně překvapivě nedávno. Vymyslel ji v roce 1880 šéfkuchař Charles Meynier z restaurace La Maison Dorée v Marseille, aby ozdobil půlky natvrdo vařených vajec.
- Ačkoli hlavní ingrediencí této provensálské pomazánky jsou olivy, francouzské slovo tapenáda pochází z názvu pro kapary neboli „tapeno“.
- Na jihu Francie se obvykle konzumuje jako předkrm namazaný na bagetě, doplněk k rybám, v salátech nebo k plnění drůbeže.
- Všechny ingredience jsou do značné míry odrazem provensálského regionu a jejich jednoduchá kombinace je chuťově velmi výrazná a rozmanitá.
- Tradičně se připravuje z černých oliv, ale najdete i zelenou verzi. Někdy se dokonce do tapenády přidávají sušená rajčata, které dodávají sladkokyselou chuť.
- Vedle černých oliv v tradiční verzi tapenády najdete ještě zmiňované kapary, ančovičky, citronovou šťávu a olivový olej.
S čím nejlépe vynikne a co tapenádou doplnit
Asi nejjednodušší je namazat tapenádu na pečivo, dozdobit zeleninou a podávat jako předkrm. Skvělá je i coby dip ke krekrům a slaným tyčinkám, ale najde v kuchyni i další uplatnění.
- Přidejte česnek, větší porci olivového oleje a vmíchejte tapenádu do těstovin podobne jako pesto.
- Použijte ji po provensálském vzoru jako náplň do kuřete na citrónech nebo ji vetřete pod kůži před pečením.
- Při přípravě sendvičů tapenádu namažte na plátek pečiva místo másla nebo majonézy – skvěle se hodí ke kuřecímu masu, sýru nebo grilované zelenině.
- Dochuťte jí grilované nebo pečené ryby, kuřecí nebo jehněčí maso.
- Hodí se i jako náplň slaného pečiva např. šneků nebo závinů.
- Zřeďte pomazánku olejem a octem a připravte z ní zálivku na salát.
Tipy k přípravě tapenády
Tradičně se k přípravě tapenády používá hmoždíř, ale kuchyňský robot vám práci usnadní i urychlí.
- Výsledná směs může mít hrubší nebo hladší konzistenci, ale neměla by být např. na rozdíl od pesta úplně hladká. Trochu struktury proto ponechte.
- Tradičně se tapenáda vyrábí z malých černých oliv, které jí propůjčují zemitou a zároveň ovocnou chuť. Vyjímkou však není ani zelená tapenáda nebo verze se sušenými rajčaty a bazalkou.
- Pro začátek vyzkoušejte třeba řecké olivy kalamata, které jsou u nás snadno dostupné.
- Kapary zvolte podle chuti, pozor však na množství ančoviček. Nepřežeňte to s nimi, mohly by svou chutí snadno přebít ostatní ingredience. Přidávejte je postupně.
- Povolené jsou i jakékoliv provensálské bylinky (oregano, tymián, bazalka, rozmarýn apod.) včetně česneku nebo třeba citronové šťávy a kůry.
Zdroje: The Guardian, Carolines Cooking, SurLeSentierDesBergers