0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kapary: poupata i plody s dokonalou chutí

Kapary
ZDROJ: Ishka Farms/Flickr
sdílet:

Na malé, zelené, oválné kuličky kyselé chuti zvané kapary narazíte především ve Středomoří nebo ve sklenici nakládaných sušených rajčat, oliv či ančoviček. Víte, co vlastně kapary jsou a jaké mají účinky na zdraví?

Kapary aneb nerozvinutá poupata

S kapary se setkáte ve sklenici nakládaných sušených rajčat či ančoviček nebo, patříte-li mezi milovníky středomořské kuchyně. Středomořská kuchyně se totiž bez kaparů neobejde.

Kapary jsou nerozvinutá poupata keře zvaného kapara trnitá, což je nízký keř s bílými květy, který se vyskytuje kolem Středozemního moře. Právě proto na tuto delikatesu narazíte především ve středomořské kuchyni.

Jak se kapary sklízejí?

  • Poupata se z keře trhají vždy v létě, a to každý druhý den. Musí být tvrdá a uzavřená.
  • Po sklizni se nechávají až čtyři dny zaschnout.
  • Kapary jsou samy o sobě hořké, proto se nakládají do solného nebo olejového nálevu, aby získaly svou specifickou kyselou, lehce štiplavou chuť.
  • Intenzivní chuť kaparů je způsobena také obsahem hořčičného oleje, který se z poupat postupně uvolňuje.

Ty nejlepší kapary údajně pocházejí z francouzského Provence a říká se jim „nonpareilles“ neboli nesrovnatelné.

Kam kapary přidat během vaření?

Skvěle fungují především v kombinaci s rajčaty, olivami a cibulí. Výslednému pokrmu pak dodají křupavost a kyselost. Hodí se:

Spotřebujte celou rostlinu

Věděli jste, že poupata nejsou to jediné, co můžete z keře kapary zpracovat? Využít lze i plody, listy a výhonky.

  • Plody z kapary se nakládají i se stopkou, jsou větší než poupata a používají se podobně jako olivy, tedy jako chuťovka - na pizzu, do omáček nebo k masu či rybě.
  • Listy z kapary se hodí do salátu.
  • Mladé výhonky povařte a nakládejte s nimi podobně jako s chřestem.

Kapary proti zánětům i virům

Kromě specifické výrazné chuti jsou kapary ceněné také pro své léčivé účinky. Obsahují totiž důležité látky, mezi něž patří například vitamín A, K, vitamíny skupiny B a z minerálů měď a železo.

S čím kapary mohou pomoci?

  • střevní potíže jako nadýmání či průjem a s tím spojená bolest břicha
  • cirhóza jater
  • kašel
  • záněty očí
  • revma, bolest kloubů
  • prevence rakoviny

Související články

Barilla Spaghetti s kapary, tuňákem a mátou

Barilla Spaghetti s kapary, tuňákem a mátou

Suroviny pro 4 osoby 1 balení Barilla Spaghetti č. 5 100 g kapar 1 malý svazek máty 200 g konzervovaného tuňáka 2 a ½ polévkové lžíce extra panenského olivového oleje pepř podle chuti Časová...
Kapary v soli, nebo v nálevu?
  • Tipy a triky

Kapary v soli, nebo v nálevu?

Kapary nejsou tou nejběžnější surovinou a né každý je miluje. U znalců a milovníků těhto malých kořeneních kuliček však existuje jednoznačné doporučení, co se jejich výběru týče.    ...
Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely
  • Zajímavosti

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely

České babičky dobře věděly, že polévka je grunt. Stejný názor ale zastávají také jejich vzdálené příbuzné ve Španělsku, Itálii nebo třeba v Rusku. A tak má snad každý národ na světě svou „typickou" polévku, na kterou nedá dopustit. My jsme...
V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...

Obchod Apetit