0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Český sýr: delikatesa světové chuti

Český sýr: delikatesa světové chuti
sdílet:

Když se řekne sýr, mnoho lidí si představí sýrové velmoci jako je Itálie, Francie nebo třeba Holandsko. Málokdo však ví, že tradice výroby sýrů se v Čechách dochovala a stále se zdokonaluje již celá staletí. Čerstvé sýry jsou pro české mlékárny hračka, ale nebojíme se ani zralých či šlechtěných plísňových sýrů.

Věděli jste, že za pomoci tzn. syřidla si můžete vyrobit sýr i doma? Podívejte se na naše tipy, jak si doma připravit vlastní sýr a pokud se vám zrovna do přípravy nechce a toužíte ochutnat sýry vyráběné v domácí produkci, připravili jsme si pro vás tipy na české sýry světového rozměru.

Co dělá sýr sýrem

Základní ingrediencí sýru je kvalitní plnotučné mléko. Zjednodušeně lze proces výroby popsat jako srážení mléka za pomoci syřidla nebo kyseliny mléčné. Při výrobě sýru můžeme použít mléko kravské, kozí i ovčí. Mezi nejznámější druhy sýrů patří například italský parmigiano reggiano (u nás známý jako parmezán), holandská gouda, italské pecorino, řecký sýr feta, italská mozzarella nebo třeba smetanový sýr mascarpone či ricotta, oba pocházející opět z Itálie.

Sýry můžeme dělit dle tvrdosti a vyzrálosti, ale také dle obsahu tuku v sušině. Česká republika se v produkci sýrů rozhodně nenechává zahanbit. České mlékárny dokážou vyrobit varianty sýrů jako např. parmezán, Gran Moravia nebo mozzarella. Mlékárenské výrobky české produkce se těší veliké oblibě i v zahraničí, což je vedle skvělé chuti jasnou známkou kvality našich výrobků. 

Královský výběr českých sýrů

Asi nejznámějším sýrem, jehož výroba a spotřeba v ČR tvoří značnou část veškerých sýrových výrobků, je eidam. Spektrum českých sýrů je však velice pestré a většinu z nich také nabízí síť obchodních řetězců. Mezi oblíbené české sýry patří jihočeská niva, hermelín, moravský bochník a skvěle si pochutnáte také na krkonošském pivním sýru nebo blaťáckém zlatu.

A kdo by neznal tradiční olomoucké tvarůžky? Delikatesa s výraznou vůní a chutí, jež se těší velkému zájmu po celé České republice. A chcete-li si sýr namazat na chléb, jistě sáhnete po české lučině. Ty nejlepší čerstvé sýry můžete ochutnat přímo na českých farmách, kde se zpracovává mléko dle tradičních receptur a veškeré produkty je možné ochutnat v bio kvalitě. 

Vyrobte si vlastní sýr

Nic není nemožné, ani domácí výroba sýru. Pokud jste vášnivým sýrovým fanouškem, pusťte se do výroby sýru u vás doma. Se správnými ingrediencemi je to hračka. Začněte výrobou čerstvého měkkého sýru podle knihy Domácí mlékař. Připravit se dá snadno i v menším množství podle tohoto receptu. Z tvarohu, koření a piva pak doma vykouzlíte dokonalý pivní sýr, jehož veliké oblibě se těší zejména muži. Řádně uleželý má ten správný říz! Podívejte se na podrobný postup výroby sýru a hurá do toho.     

Související články

Jak na to: domácí sýr
  • Tipy a triky

Jak na to: domácí sýr

Čerstvý domácí sýr stojí za námahu. Nebude vás stát skoro žádné úsilí a můžete ho mít kdykoli po ruce. Můžete ho grilovat, opékat i zapékat nebo si ho dát jen tak na měkkém chlebu s bylinkami. ...
Sýrové prkénko s ořechy a datlemi
  • Tipy a triky

Sýrové prkénko s ořechy a datlemi

Francouzi sýry běžně podávají místo sladkého dezertu. Vyzkoušejte to jako oni nebo sýrové prkénko nabídněte jako chuťovku na party. ...
Naložte se do oleje s oblíbenými sýry
  • Tipy a triky

Naložte se do oleje s oblíbenými sýry

Tedy, naložené v oleji budou sýry, vás čeká mnohem těžší úkol: vydržet, až budou uleželé. Poradíme vám, jakých chyb se při nakládání vyvarovat a čím vším se dá nálev ochutit.   ...
Na nákupu: sýry na raclette a fondue
  • Tipy a triky

Na nákupu: sýry na raclette a fondue

Sýry, které chcete rozpouštět, musejí mít dostatečný obsah tuku v sušině. A pokud budete kombinovat různé druhy, neměly by se chuťově přebíjet....
Ochutnejte ty nejlepší zralé sýry
  • Zajímavosti

Ochutnejte ty nejlepší zralé sýry

Jak poznat zralý sýrPojmenování „zralý” získává sýr na základě doby, po kterou odpočívá ve speciálních podmínkách. Právě čas dodává sýru tu správnou požadovanou zralost, která se projeví jak v konzistenci, tak samozřejmě i v...
Sýr halloumi vás svou chutí přenese na ostrov Kypr
  • Zajímavosti

Sýr halloumi vás svou chutí přenese na ostrov Kypr

Byzantská historieSýr halloumi poprvé připravili na ostrově Kypr již byzantském období (395-1191 n.l.) místní pastevci. Pro kyperské vesničany halloumi tvořil nenahraditelný zdroj bílkovin, vyráběn byl tedy ve velkém množství a stal se...
Ovčí a kozí sýry: delikatesa na tisíce způsobů
  • Tipy a triky

Ovčí a kozí sýry: delikatesa na tisíce způsobů

Většina z nás si často pochutnává na sýrech z kravského mléka, ale i ovčí a kozí mají své nezanedbatelné výhody. Vynikají specifickou vůní i chutí, jsou vhodné pro ty, kteří trpí intolerancí laktózy, a mají dokonce i spoustu zdravotních...

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit