0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Český sýr: delikatesa světové chuti

Český sýr: delikatesa světové chuti
sdílet:

Když se řekne sýr, mnoho lidí si představí sýrové velmoci jako je Itálie, Francie nebo třeba Holandsko. Málokdo však ví, že tradice výroby sýrů se v Čechách dochovala a stále se zdokonaluje již celá staletí. Čerstvé sýry jsou pro české mlékárny hračka, ale nebojíme se ani zralých či šlechtěných plísňových sýrů.

Věděli jste, že za pomoci tzn. syřidla si můžete vyrobit sýr i doma? Podívejte se na naše tipy, jak si doma připravit vlastní sýr a pokud se vám zrovna do přípravy nechce a toužíte ochutnat sýry vyráběné v domácí produkci, připravili jsme si pro vás tipy na české sýry světového rozměru.

Co dělá sýr sýrem

Základní ingrediencí sýru je kvalitní plnotučné mléko. Zjednodušeně lze proces výroby popsat jako srážení mléka za pomoci syřidla nebo kyseliny mléčné. Při výrobě sýru můžeme použít mléko kravské, kozí i ovčí. Mezi nejznámější druhy sýrů patří například italský parmigiano reggiano (u nás známý jako parmezán), holandská gouda, italské pecorino, řecký sýr feta, italská mozzarella nebo třeba smetanový sýr mascarpone či ricotta, oba pocházející opět z Itálie.

Sýry můžeme dělit dle tvrdosti a vyzrálosti, ale také dle obsahu tuku v sušině. Česká republika se v produkci sýrů rozhodně nenechává zahanbit. České mlékárny dokážou vyrobit varianty sýrů jako např. parmezán, Gran Moravia nebo mozzarella. Mlékárenské výrobky české produkce se těší veliké oblibě i v zahraničí, což je vedle skvělé chuti jasnou známkou kvality našich výrobků. 

Královský výběr českých sýrů

Asi nejznámějším sýrem, jehož výroba a spotřeba v ČR tvoří značnou část veškerých sýrových výrobků, je eidam. Spektrum českých sýrů je však velice pestré a většinu z nich také nabízí síť obchodních řetězců. Mezi oblíbené české sýry patří jihočeská niva, hermelín, moravský bochník a skvěle si pochutnáte také na krkonošském pivním sýru nebo blaťáckém zlatu.

A kdo by neznal tradiční olomoucké tvarůžky? Delikatesa s výraznou vůní a chutí, jež se těší velkému zájmu po celé České republice. A chcete-li si sýr namazat na chléb, jistě sáhnete po české lučině. Ty nejlepší čerstvé sýry můžete ochutnat přímo na českých farmách, kde se zpracovává mléko dle tradičních receptur a veškeré produkty je možné ochutnat v bio kvalitě. 

Vyrobte si vlastní sýr

Nic není nemožné, ani domácí výroba sýru. Pokud jste vášnivým sýrovým fanouškem, pusťte se do výroby sýru u vás doma. Se správnými ingrediencemi je to hračka. Začněte výrobou čerstvého měkkého sýru podle knihy Domácí mlékař. Připravit se dá snadno i v menším množství podle tohoto receptu. Z tvarohu, koření a piva pak doma vykouzlíte dokonalý pivní sýr, jehož veliké oblibě se těší zejména muži. Řádně uleželý má ten správný říz! Podívejte se na podrobný postup výroby sýru a hurá do toho.     

Související články

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč