Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kuřecí polévka s chřestem a svítkem
Kuřecí polévka s chřestem a svítkem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kuřecí polévka s chřestem a svítkem

5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 725 kcal
Bílkoviny 34 g
Sacharidy 65 g
Tuky 34 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vývar stojí za to připravit i v případě, že dáte v neděli přednost svítku jako předkrmu. V pondělí přijde vhod!

Související recepty

Suroviny

rostlinný olej 2 PL
neoloupaná a rozpůlená
pórek ks
důkladně propláchnutý a osušený
celer 1 ks
malý, oloupaný a na čtvrtky
mrkev 3 ks
z toho 2 očištěné a v celku a 1 nakrájená na tenké nudličky
petržel 2 ks
oloupané a v celku
+ ostatní použitelné odřezky z kuřete na trojctihodnou roládu nebo 6 kuřecích křídel či 1 balení kuřecí směsi na polévku (500–750 g)
petrželka 2 snítky
nejlépe kudrnka
pepř celý 8 kuliček
nové koření 2 kuličky
sůl
pepř
čerstvě mletý
hlavičky (stonky použijete do svítku – viz Související recepty)
svítek
nakrájený, k podávání (viz Související recepty)
petrželka
hladkolistá, nasekaná, k podávání
pažitka
nasekaná, k podávání

Postup

1

V hrnci rozehřejte olej, vložte cibuli řezem dolů, vsypte pórek, celer, celé mrkve a petržel. Opékejte, aby cibule na řezu hodně zezlátla, obsah hrnce občas protřeste. Pak vložte kuřecí skelet (křídla nebo polévkovou směs), snítky petrželky kudrnky a všechno koření. Zalijte 2 litry vody, přiveďte k varu, pak ztlumte oheň a vařte asi 2 hodiny.

2

Pak vývar přeceďte do čistého rendlíku. Libové maso (nebo i kůži, máte-li ji rádi) oberte, natrhejte nebo nakrájejte a vraťte do vývaru, osolte, opepřete, přiveďte znovu k varu. Vsypte nakrájenou mrkev a hlavičky chřestu a krátce (asi 1–1,5 minuty) povařte.

3

Podávejte s nakrájeným svítkem a čerstvou hladkolistou petrželkou a pažitkou.

NĚCO NAVÍC
Do polévky můžete použít také balíček či svazek polévkové zeleniny, běžně nabízený v supermarketech a občas i na trzích.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/4

Apetit magazín

Anglikánci: Elegantní cukroví s křupavými mandlemi
  • Zajímavosti

Anglikánci: Elegantní cukroví s křupavými mandlemi

Anglikánci, tedy pusinky na oplatce, patří mezi tradiční vánoční cukroví, jehož kořeny sahají až do období 1. Československé republiky. Tento druh cukroví byl oblíbený nejen díky své jednoduchosti, ale také díky elegantnímu vzhledu a...