Kuřecí polévka s chřestem a svítkem

Kuřecí polévka s chřestem a svítkem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1685 kcal
Bílkoviny 127 g
Cukr 64 g
Tuky 100 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Vývar stojí za to připravit i v případě, že dáte v neděli přednost svítku jako předkrmu. V pondělí přijde vhod!

Suroviny

rostlinný olej 1 PL
cibule 1 ks
neoloupaná a rozpůlená
pórek
důkladně propláchnutý a osušený
celer 1 ks
malý, oloupaný a na čtvrtky
mrkev 3 ks
z toho 2 očištěné a v celku a 1 nakrájená na tenké nudličky
petržel 2 ks
oloupané a v celku
kuřecí křídla 6 ks
skelet a ostatní použitelné odřezky z kuřete na roládu nebo 6 kuřecích křídel či 1 balení kuřecí směsi na polévku (500–750 g)
petrželka 2 svazky
nejlépe kudrnka
pepř 8 kuliček
nové koření 2 kuličky
sůl
pepř
mletý čerstvý
baby chřest 200 g
hlavičky (stonky použijete do svítku)
svítek
nakrájený, k podávání
petrželka
nasekaná, k podávání
pažitka
nasekaná, k podávání

1 V hrnci rozehřejte olej, vložte cibuli řezem dolů, vsypte pórek, celer, celé mrkve a petržel. Opékejte, aby cibule na řezu hodně zezlátla, obsah hrnce občas protřeste. Pak vložte kuřecí skelet (křídla nebo polévkovou směs), snítky petrželky kudrnky a všechno koření. Zalijte 2 litry vody, přiveďte k varu, pak ztlumte oheň a vařte asi 2 hodiny.

2 Pak vývar přeceďte do čistého rendlíku. Libové maso (nebo i kůži, máte-li ji rádi) oberte, natrhejte nebo nakrájejte a vraťte do vývaru, osolte, opepřete, přiveďte znovu k varu. Vsypte nakrájenou mrkev a hlavičky chřestu a krátce (asi 1–1,5 minuty) povařte.

Podávejte s nakrájeným svítkem a čerstvou hladkolistou petrželkou a pažitkou.

NĚCO NAVÍC
Do polévky můžete použít také balíček či svazek polévkové zeleniny, běžně nabízený v supermarketech a občas i na trzích.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit