Kuřecí polévka s chřestem a svítkem

Kuřecí polévka s chřestem a svítkem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1685 kcal
Bílkoviny 127 g
Sacharidy 64 g
Tuky 100 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vývar stojí za to připravit i v případě, že dáte v neděli přednost svítku jako předkrmu. V pondělí přijde vhod!

Související recepty

Suroviny

rostlinný olej 1 PL
cibule 1 ks
neoloupaná a rozpůlená
pórek
důkladně propláchnutý a osušený
celer 1 ks
malý, oloupaný a na čtvrtky
mrkev 3 ks
z toho 2 očištěné a v celku a 1 nakrájená na tenké nudličky
petržel 2 ks
oloupané a v celku
kuřecí křídla 6 ks
skelet a ostatní použitelné odřezky z kuřete na roládu nebo 6 kuřecích křídel či 1 balení kuřecí směsi na polévku (500–750 g)
petrželka 2 svazky
nejlépe kudrnka
pepř 8 kuliček
nové koření 2 kuličky
sůl
pepř
mletý čerstvý
baby chřest 200 g
hlavičky (stonky použijete do svítku)
svítek
nakrájený, k podávání
petrželka
nasekaná, k podávání
pažitka
nasekaná, k podávání

1 V hrnci rozehřejte olej, vložte cibuli řezem dolů, vsypte pórek, celer, celé mrkve a petržel. Opékejte, aby cibule na řezu hodně zezlátla, obsah hrnce občas protřeste. Pak vložte kuřecí skelet (křídla nebo polévkovou směs), snítky petrželky kudrnky a všechno koření. Zalijte 2 litry vody, přiveďte k varu, pak ztlumte oheň a vařte asi 2 hodiny.

2 Pak vývar přeceďte do čistého rendlíku. Libové maso (nebo i kůži, máte-li ji rádi) oberte, natrhejte nebo nakrájejte a vraťte do vývaru, osolte, opepřete, přiveďte znovu k varu. Vsypte nakrájenou mrkev a hlavičky chřestu a krátce (asi 1–1,5 minuty) povařte.

Podávejte s nakrájeným svítkem a čerstvou hladkolistou petrželkou a pažitkou.

NĚCO NAVÍC
Do polévky můžete použít také balíček či svazek polévkové zeleniny, běžně nabízený v supermarketech a občas i na trzích.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/4

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit