Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polévka z bílého chřestu
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 28
Do 45 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1557 kcal
Bílkoviny 68 g
Sacharidy 116 g
Tuky 87 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduchá chřestová polévka, která hraje na jemnou notu a vystačí si s minimem surovin. Slupky a tvrdé konce z chřestu nevyhazujte, ale dejte je zamrazit a použijte s ostatní zeleninou k přípravě vývaru. Užijte si jaro a chřestovou sezónu naplno!

Suroviny

olivový olej extra panenský 1 PL
+ na pokapání (nemusí být)
jarní cibulka 4 ks
pouze bílé části, nadrobno nakrájené
oloupaného a zbaveného dřevnatých konců̊, nakrájeného na 2–3cm kousky
vývar kuřecí 750 ml
horký, lze nahradit zeleninovým vývarem nebo vodou
sůl mořská
mandle plátky 4 hrsti
opražené
kerblík
čerstvý, na posypání

Postup

1

V rendlíku rozehřejte olej. Vsypte cibulku a opékejte ji doměkka a dosklovita, asi 5 minut. Přidejte chřest a vývar nebo vodu. Přiklopte tak, aby mohla unikat pára, a zvolna vařte, aby chřest úplně změkl, asi 10 minut. Odstavte.

2

Přilijte smetanu a ponorným mixérem rozmixujte dohladka (pokud vám vadí vlákna z chřestu, polévku přeceďte přes jemný cedník). Osolte, podávejte horké nebo chlazené, posypané mandlovými lupínky a čerstvým kerblíkem, případně i pokapané olivovým olejem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/5

Komentáře

21.08.2015 19:41

Polívečku jsem uvařila, rozmixovala jsem polívku a až potom nalila smetanu a provařila. Doporučuji.

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...