Jednoduchá polévka, která hraje na jemnou chřestovou notu a vystačí si s minimem surovin.
Suroviny
olivový olej bazalkový
1
PL
+ na pokapání (nemusí být)
jarní cibulka
4
ks
pouze bílé části, nadrobno nakrájené
chřest bílý
1
kg
oloupaného a zbaveného dřevnatých konců̊, nakrájeného na 2–3cm kousky
vývar kuřecí
750
ml
horký, lze nahradit zeleninovým vývarem nebo vodou
smetana na vaření
250
ml
sůl mořská
mandle plátky
4
hrsti
opražené
kerblík
čerstvý, na posypání
Postup
1
V rendlíku rozehřejte olej. Vsypte cibulku a opékejte ji doměkka a dosklovita, asi 5 minut. Přidejte chřest a vývar nebo vodu. Přiklopte tak, aby mohla unikat pára, a zvolna vařte, aby chřest úplně změkl, asi 10 minut. Odstavte.
2
Přilijte smetanu a ponorným mixérem rozmixujte dohladka (pokud vám vadí vlákna z chřestu, polévku přeceďte přes jemný cedník). Osolte, podávejte horké nebo chlazené, posypané mandlovými lupínky a čerstvým kerblíkem, případně i pokapané olivovým olejem.
Komentáře
21.08.2015 19:41
polívečku jsem uvařila, dala
Polívečku jsem uvařila, rozmixovala jsem polívku a až potom nalila smetanu a provařila. Doporučuji.