
Polévka s chřestem & kuřecím masem
Na první pohled nenápadná, ale báječná polévka na asijský způsob, ve které září zelené stonky našeho chřestu. Uvařte si ji dřív, než skončí chřestová sezona!
Ingredience
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
- 1 stroužek česneku, nadrobno
- 2,5cm kousek zázvoru, na nudličky
- 60ml čínského rýžového vína (šao-sing), popřípadě mirinu
- 1 litr drůbežího (nebo zeleninového) vývaru (domácí viz Něco navíc)
- 1 velký kuřecí prsní řízek
- 1/2 lžíce sójové omáčky
- 150–200g zeleného chřestu, na špalíky
- 1 velké vejce, mírně prošlehané
- mořská sůl podle chuti
Příprava jídla
1 V rendlíku na mírném ohni rozehřejte olej, vsypte cibuli, česnek a zázvor a opatrně opékejte zhruba 10 minut, až změknou. Vlijte víno a svařte na polovinu. Vlijte vývar, zmírněte oheň a zvolna vařte 15 minut.
2 Vmíchejte kuřecí maso nakrájené na půlcentimetrové plátky, sójovou omáčku a chřest a vařte 2 minuty nebo tak dlouho, aby maso bylo tak tak provařené. Tenkým pramínkem vlijte vejce, při tom stále míchejte, aby utvořilo nitky. Podle chuti dosolte a ihned podávejte.
NĚCO NAVÍC
Na asijský drůbeží vývar zalijte v hrnci 1kg kuřecích koster 2–3 litry vody, přiveďte k varu, zmírněte oheň a seberte pěnu. Přidejte 4 plátky zázvoru, 1 nakrájenou cibuli, 3 nakrájené jarní cibulky, rozpůlenou palici česneku a odřezky z chřestu (máte-li). Vařte 2 hodiny, hotový vývar přeceďte.
Přidat komentář