Červené zelí s brusinkami

Červené zelí s brusinkami

Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Do 30 minut 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 864 kcal
Bílkoviny 19 g
Cukr 87 g
Tuky 40 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zelí dušené s vínem a brusinkami tvoří dokonalou přílohu ke svatomartinské huse.

Suroviny

anglická slanina 100 g
nebo lépe gazdovské slaniny, na kostičky
cibule červená 2 ks
středně velké, na stejně velké kostičky jako slanina
zelí kysané červené 2
(slitého, ale nepropláchnutého, čím kyselejší je lák, tím víc ho vymačkejte)
med 3 PL
víno červené 100 ml
(raději ovocnější a lehčí; např. modrý portugal, cabernet sauvignon)
brusinky 200 ml
nakládaných (raději s menším množstvím šťávy)
sůl
pepř

1 Slaninu opečte v silnostěnné pánvi. Poté přidejte cibuli. Po 2–3 minutách přimíchejte zelí. Osolte, opepřete a pod pokličkou duste 5 minut na středním plameni. Přidejte med a červené víno a pokračujte dalších 5 minut. Nakonec vmíchejte brusinky. Po 5 minutách odstavte a nechte cca 10 minut dojít. Osolte a opepřete podle chuti, ale s citem, ani jedno není v receptu nijak nosné.

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit