Zelí dušené s vínem a brusinkami tvoří dokonalou přílohu ke svatomartinské huse.
Suroviny
anglická slanina
100
g
nebo lépe gazdovské slaniny, na kostičky
cibule červená
2
ks
středně velké, na stejně velké kostičky jako slanina
zelí kysané červené
2
bal
slité, ale nepropláchnuté (čím kyselejší je lák, tím víc ho vymačkejte)
med
3
PL
víno červené
100
ml
raději ovocnější a lehčí (např. modrý portugal, cabernet sauvignon)
brusinková zavařenina
200
ml
nakládané brusinky (raději s menším množstvím šťávy)
sůl
pepř
Postup
1
Slaninu opečte v silnostěnné pánvi. Poté přidejte cibuli. Po 2–3 minutách přimíchejte zelí. Osolte, opepřete a pod pokličkou duste 5 minut na středním plameni. Přidejte med a červené víno a pokračujte dalších 5 minut. Nakonec vmíchejte brusinky. Po 5 minutách odstavte a nechte cca 10 minut dojít. Osolte a opepřete podle chuti, ale s citem, ani jedno není v receptu nijak nosné.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Svatomartinská hostina(8 receptů )
- Brusinky. 24 receptů pro chladné dny.(24 receptů )
- Domácí kysané zelí krok za krokem: Jak si připravit vitamínovou bombu a v jakých pokrmech ji využít?(74 receptů )
- 15 tipů na svatomartinské husí hody (15 receptů )
- Dopřejte si husí maso(14 receptů )