Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Svěží vanilkovo-ovocný dort s coulis z borůvek a malin

Svěží vanilkovo-ovocný dort s coulis z borůvek a malin

Hodnocení receptu
4.5/5 Počet hodnocení: 17
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5651 kcal
Bílkoviny 74 g
Sacharidy 514 g
Tuky 363 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Korpus
máslo 115 g
vejce 2 ks
vanilkový extrakt ½ ČL
mléko 120 ml
a trocha navíc k vysypání formy
kypřicí prášek do pečiva 10 g
sůl špetka
Malinové coulis
mražené maliny 120 g
Borůvkové coulis
mražené borůvky 120 g
Krém
vanilkový extrakt 1 ČL

Postup

1

Korpus:

  • Troubu si předehřejeme na 175°C. Formu o průměru 16 cm si vyložíme pečícím papírem.
  • Nachystáme si máslo, vejce a mléko, aby získaly pokojovou teplotu.
  • Mouku, kypřící prášek a sůl si prosejeme do mísy a metličkou promícháme.
  • Máslo vyšleháme s cukrem, dokud nezískáme světlou konzistentní pěnu.
  • Všleháme vanilku a postupně, jedno po druhém, i vejce.
  • Na střídačku zašleháme i moučnou směs a mléko. Vždy začínáme a končíme moučnou směsí – tedy nejlépe moučnou směs rozdělíme na 3x, mléko na 2x.
  • Do misky si nachystáme trochu mouky a z mrazáku vytáhneme ovoce (ne dříve, jinak by se roztopilo) a „vykoupeme“ ho v připravené mouce (mouka udrží vlhkost ovoce a zároveň ovoce po upečení neklesne tolik na dno korpusu).
  • Naneseme si část dortové směsi do formy a tu posypeme ovocem. Celé to zopakujeme.
  • Korpus dáme péct do vyhřáté trouby přibližně na 1 hodinu. Jestli je korpus upečený, vyzkoušíme špejlí.
  • Korpus necháme vychladit.
2

Coulis:

  • Mezitím si připravíme malinové a borůvkové coulis.
  • Do kastrůlků si zvlášť navážíme maliny a zvlášť borůvky. Ke každému přidáme cukr a lehce zalijeme vodou.
  • Za občasného míchání vaříme, dokud se většina vody nevypaří (konzistence přibližná jak u marmelády).
  • Coulis necháme vychladnout.
3

Krém:

  • Mascarpone, cukr a vanilku si prošleháme, dokud se směs nespojí.
  • Poté přilijeme smetanu a šleháme do ztuhnutí.
  • Polovinu krému si přemístíme do zdobícího sáčku.
4

Sestavení dortu:

  • Dortový korpus si 2x prořízneme, tedy vzniknou 3 pláty.
  • První plát položíme na podložku a naneseme na něj polovinu zbylého krému, který rovnoměrně rozetřeme. Poté zdobícím sáčkem obkroužíme okraje korpusu, tedy vznikne nám jakýsi ráfek, do kterého naneseme všechno borůvkové coulis. Přes tento okraj z krému coulis nikudy neuteče a krém zůstane krásně bílý. Postup zopakujeme i s druhým plátem a malinovým coulis. Přiklopíme třetím plátem.
  • Zbylý krém rovnoměrně rozetřeme po dortu. Pro vlnitý okraj vezmeme jídelní nůž a spirálovitě, až nahoru, jím obkroužíme celý dort.
  • Nakonec dort ozdobíme květinami a okvětními plátky.
Autor: Tess4a

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč