Pruhovaný dort s mašlí

Pruhovaný dort s mašlí

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Více než hodinu Pro zkušené Na 1 dort o průměru 18 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8839 kcal
Bílkoviny 234 g
Cukr 748 g
Tuky 533 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vypadá opravdu efektně a přitom je to vlastně ‚jen‘ velká roláda. Parádní kabátek zajistí dvojbarevný krém a o pomyslnou korunu se postará sladká mašle z domácího fondánu.

Suroviny

Na roládový korpus
máslo 50 g
bílá čokoláda 100 g
bílek 6 ks
krupicový cukr 100 g
žloutek 8 ks
mouka pšeničná hladká 60 g
kypřicí prášek do pečiva 5 g
do pečiva
mouka mandlová 20 g
možno nahradit jemně mletými mandlemi
vanilka 1 špetka
mletá
citronová kůra
nastrouhaná najemno z 1 citronu
malinový džem 300 g
v závislosti na množství pecek můžete propasírovat
Na máslový krém
krupicový cukr 150 g
voda 40 ml
bílek 75 g
2 bílky z vajec velikosti L
máslo 230 g
změklé, nakrájené na kostky
malinový džem 1 PL
propasírovaný přes jemné sítko, aby se zbavil peciček
Na fondánovou mašli
marshmallows 80 g
1 balíček
moučkový cukr 150 g
potravinářské barvivo
červené (lze vynechat)

1 Na korpus vyložte pečicím papírem plech o rozměru 32 x 40 cm. Předehřejte troubu na 160°C. Nad vodní lázní rozpusťte máslo s bílou čokoládou. Z bílků a 50 g krupicového cukru vyšlehejte pevný sníh. Žloutky vyšlehejte se zbylými 50 g cukru. Do žloutkové pěny postupně zašlehejte rozpuštěné máslo s čokoládou. Mouku smíchejte s kypřicím práškem do pečiva, mandlovou moukou, vanilkou a citronovou kůrou. Vmíchejte 1 lžíci moučné směsi do žloutkové pěny, následovanou 1 lžící sněhu, postup opakujte, dokud zbývá mouka. Poté zlehka vmíchejte zbylý sníh.

2 Těsto rozetřete na připravený plech. Pečte asi 15 minut. Korpus je hotový, když na dotek lehce pruží. Stáhněte i s papírem z plechu a nechte vychladnout. Pomocí pravítka upečený plát rozdělte a nakrájejte na 4 pruhy o rozměru 8 x 40 cm. Pruhy natřete malinovým džemem. Zarolujte první pruh. Vzniklou roládu postavte na řeznou stranu a začněte na ni navíjet další pruh těsta, totéž zopakujte se zbylými pruhy. Získáte válec o výšce 8 cm a průměru cca 16 cm.

3 Na krém smíchejte 150 g krupicového cukru s 40 ml vody a svařte na hustý sirup, pomocí cukrářského teploměru ověřujte jeho teplotu. Mezitím začněte šlehat bílky, v okamžiku, kdy teplota sirupu dosáhne 115°C, vroucí sirup za stálého šlehání opatrně (tak, aby nezasáhl metly a neopařil vás) vlijte po stěně nádoby do našlehaných bílků. Šlehejte, dokud sníh nezchladne. Pak po částech zašlehejte máslo. Výsledný krém bude nadýchaný a hustý. Pokud krém dostatečně nezhoustl, dejte ho vychladit a následně znovu vyšlehejte. Jestliže se krém srazí, nad vodní lázní ho šlehejte, dokud se znovu nespojí.

4 Rozdělte krém na 2 části. První polovinou potáhněte dort: Většinu krému umístěte nahoru a dobře uhlaďte, boky potřete jen slabě. Menší část zbylého krému obarvěte malinovým džemem narůžovo a naplňte jím cukrářský sáček, na růžový krém v sáčku navrstvěte krém bílý. Na boky dortu naneste pomocí sáčku krém, postupujte po obvodu odspoda nahoru – spodní část dortu bude růžová, směrem nahoru bude přecházet v bílou. Na závěr uhlaďte stěrkou.

5 Na mašli pokropte marshmallows lžičkou vody a roztavte v mikrovlnce. Rozpuštěné marshmallows podle potřeby obarvěte potravinářskou barvou, zasypte moučkovým cukrem a promíchejte. Vzniklý fondán vyklopte na vál posypaný moučkovým cukrem a hněťte, až získáte pružnou, soudržnou hmotu. Rozválejte ji, nakrájejte na proužky a vytvarujte z nich mašli. Spirálky získáte namotáním proužků na rukojeť vařečky. (Výroba mašle krok za krokem níže.)

FONDÁN Z MARSHMALLOWS

Do vhodné mísy vsypte 80 g marshmallows. Pokropte je lžičkou vody a v mikrovlnné troubě zahřívejte asi 30 vteřin na střední stupeň (600 watů), dokud se nerozpustí. Množství vystačí jen na ozdoby, chcete-li potáhnout celý dort, budete potřebovat dvoj- až trojnásobek.

Rozpuštěné marshmallows zasypte 150 g moučkového cukru a promíchejte. Pokud máte bílé nebo příliš světlé bonbony, teď můžete hmotu obarvit kapkou červené či růžové gelové potravinářské barvy na požadovaný odstín.

Vyklopte směs na vál nebo pracovní plochu posypanou moučkovým cukrem a hněťte, až získáte soudržnou pružnou hmotu – fondán. Ten rozválejte na tloušťku asi 3 mm a můžete začít tvarovat ozdoby.

Na mašli nakrájejte 2 pruhy, jeden o šířce 3 cm a délce 30 cm, druhý o 1 cm užší. Širší pruh složte, aby se jeho konce dotýkaly ve středu, a ovažte užším pruhem. Přečnívající konce užšího pruhu odřízněte či je zakruťte do spirály. Tu získáte navinutím na rukojeť vařečky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit