Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pruhovaný dort s mašlí

Vypadá opravdu efektně a přitom je to vlastně ‚jen‘ velká roláda. Parádní kabátek zajistí dvojbarevný krém a o pomyslnou korunu se postará sladká mašle z domácího fondánu.

Vydání: 2019/6
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Na 1 dort o průměru 18 cm
Doba přípravy: Více než hodinu
+ chlazení
PT15M
Pečení 0:15
Dort

Ingredience

    NA ROLÁDOVÝ KORPUS

    • 50 g másla
    • 100 g bílé čokolády
    • 6 bílků
    • 100 g krupicového cukru
    • 8 žloutků
    • 60 g hladké mouky
    • 5 g kypřicího prášku do pečiva
    • 20 g mandlové mouky (nebo jemně mletých mandlí)
    • špetka mleté vanilky
    • kůra z 1 citronu, nastrouhaná najemno
    • 300 g malinového džemu (v závislosti na množství peciček můžete propasírovat)

    NA MÁSLOVÝ KRÉM

    • 150 g krupicového cukru
    • 40 ml vody
    • 75 g bílků (2 bílky z vajec velikosti L)
    • 230 g másla, změklého a nakrájeného na kostky
    • 1 lžíce malinového džemu, propasírovaného přes jemné sítko, aby se zbavil peciček

    NA FONDÁNOVOU MAŠLI

    • 80 g (1 sáček) marshmallows
    • 150 g moučkového cukru
    • červená potravinářská barva (lze vynechat)

Příprava jídla

1 Na korpus vyložte pečicím papírem plech o rozměru 32 x 40 cm. Předehřejte troubu na 160°C. Nad vodní lázní rozpusťte máslo s bílou čokoládou. Z bílků a 50 g krupicového cukru vyšlehejte pevný sníh. Žloutky vyšlehejte se zbylými 50 g cukru. Do žloutkové pěny postupně zašlehejte rozpuštěné máslo s čokoládou. Mouku smíchejte s kypřicím práškem do pečiva, mandlovou moukou, vanilkou a citronovou kůrou. Vmíchejte 1 lžíci moučné směsi do žloutkové pěny, následovanou 1 lžící sněhu, postup opakujte, dokud zbývá mouka. Poté zlehka vmíchejte zbylý sníh.

2 Těsto rozetřete na připravený plech. Pečte asi 15 minut. Korpus je hotový, když na dotek lehce pruží. Stáhněte i s papírem z plechu a nechte vychladnout. Pomocí pravítka upečený plát rozdělte a nakrájejte na 4 pruhy o rozměru 8 x 40 cm. Pruhy natřete malinovým džemem. Zarolujte první pruh. Vzniklou roládu postavte na řeznou stranu a začněte na ni navíjet další pruh těsta, totéž zopakujte se zbylými pruhy. Získáte válec o výšce 8 cm a průměru cca 16 cm.

3 Na krém smíchejte 150 g krupicového cukru s 40 ml vody a svařte na hustý sirup, pomocí cukrářského teploměru ověřujte jeho teplotu. Mezitím začněte šlehat bílky, v okamžiku, kdy teplota sirupu dosáhne 115°C, vroucí sirup za stálého šlehání opatrně (tak, aby nezasáhl metly a neopařil vás) vlijte po stěně nádoby do našlehaných bílků. Šlehejte, dokud sníh nezchladne.
Pak po částech zašlehejte máslo. Výsledný krém bude nadýchaný a hustý. Pokud krém dostatečně nezhoustl, dejte ho vychladit a následně znovu vyšlehejte. Jestliže se krém srazí, nad vodní lázní ho šlehejte, dokud se znovu nespojí.

4 Rozdělte krém na 2 části. První polovinou potáhněte dort: Většinu krému umístěte nahoru a dobře uhlaďte, boky potřete jen slabě. Menší část zbylého krému obarvěte malinovým džemem narůžovo a naplňte jím cukrářský sáček, na růžový krém v sáčku navrstvěte krém bílý. Na boky dortu naneste pomocí sáčku krém, postupujte po obvodu odspoda nahoru – spodní část dortu bude růžová, směrem nahoru bude přecházet v bílou. Na závěr uhlaďte stěrkou.

5 Na mašli pokropte marshmallows lžičkou vody a roztavte v mikrovlnce. Rozpuštěné marshmallows podle potřeby obarvěte potravinářskou barvou, zasypte moučkovým cukrem a promíchejte. Vzniklý fondán vyklopte na vál posypaný moučkovým cukrem a hněťte, až získáte pružnou, soudržnou hmotu. Rozválejte ji, nakrájejte na proužky a vytvarujte z nich mašli. Spirálky získáte namotáním proužků na rukojeť vařečky. (Výroba mašle krok za krokem níže.)

FONDÁN Z MARSHMALLOWS

Do vhodné mísy vsypte 80 g marshmallows. Pokropte je lžičkou vody a v mikrovlnné troubě zahřívejte asi 30 vteřin na střední stupeň (600 watů), dokud se nerozpustí. Množství vystačí jen na ozdoby, chcete-li potáhnout celý dort, budete potřebovat dvoj- až trojnásobek.

Rozpuštěné marshmallows zasypte 150 g moučkového cukru a promíchejte. Pokud máte bílé nebo příliš světlé bonbony, teď můžete hmotu obarvit kapkou červené či růžové gelové potravinářské barvy na požadovaný odstín.

Vyklopte směs na vál nebo pracovní plochu posypanou moučkovým cukrem a hněťte, až získáte soudržnou pružnou hmotu – fondán. Ten rozválejte na tloušťku asi 3 mm a můžete začít tvarovat ozdoby.

Na mašli nakrájejte 2 pruhy, jeden o šířce 3 cm a délce 30 cm, druhý o 1 cm užší. Širší pruh složte, aby se jeho konce dotýkaly ve středu, a ovažte užším pruhem. Přečnívající konce užšího pruhu odřízněte či je zakruťte do spirály. Tu získáte navinutím na rukojeť vařečky.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Sladké linecké karty

Sýrové větrníčky

Slané koláčky s rajčaty a pestem

Čokoládové cupcaky s ciferníkem

Růžové obláčky

Palačinkové špízy

Dětská oslava jako vystřižená z Alenky v říši divů

REKLAMA

Přidat komentář