Pruhovaný dort s mašlí

Pruhovaný dort s mašlí
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Pruhovaný dort s mašlí

4.7 / 5. Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Pro zkušené Na 1 dort o průměru 18 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8839 kcal
Bílkoviny 234 g
Sacharidy 748 g
Tuky 533 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vypadá opravdu efektně a přitom je to vlastně ‚jen‘ velká roláda. Parádní kabátek zajistí dvojbarevný krém a o pomyslnou korunu se postará sladká mašle z domácího fondánu.

Suroviny

Na roládový korpus
máslo 50 g
bílá čokoláda 100 g
bílek 6 ks
krupicový cukr 100 g
žloutek 8 ks
mouka pšeničná hladká 60 g
kypřicí prášek do pečiva 5 g
do pečiva
mouka mandlová 20 g
možno nahradit jemně mletými mandlemi
vanilka 1 špetka
mletá
citronová kůra
nastrouhaná najemno z 1 citronu
malinový džem 300 g
v závislosti na množství pecek můžete propasírovat
Na máslový krém
krupicový cukr 150 g
voda 40 ml
bílek 75 g
2 bílky z vajec velikosti L
máslo 230 g
změklé, nakrájené na kostky
malinový džem 1 PL
propasírovaný přes jemné sítko, aby se zbavil peciček
Na fondánovou mašli
marshmallows 80 g
1 balíček
moučkový cukr 150 g
potravinářské barvivo
červené (lze vynechat)

Postup

1

Na korpus vyložte pečicím papírem plech o rozměru 32 x 40 cm. Předehřejte troubu na 160°C. Nad vodní lázní rozpusťte máslo s bílou čokoládou. Z bílků a 50 g krupicového cukru vyšlehejte pevný sníh. Žloutky vyšlehejte se zbylými 50 g cukru. Do žloutkové pěny postupně zašlehejte rozpuštěné máslo s čokoládou. Mouku smíchejte s kypřicím práškem do pečiva, mandlovou moukou, vanilkou a citronovou kůrou. Vmíchejte 1 lžíci moučné směsi do žloutkové pěny, následovanou 1 lžící sněhu, postup opakujte, dokud zbývá mouka. Poté zlehka vmíchejte zbylý sníh.

2

Těsto rozetřete na připravený plech. Pečte asi 15 minut. Korpus je hotový, když na dotek lehce pruží. Stáhněte i s papírem z plechu a nechte vychladnout. Pomocí pravítka upečený plát rozdělte a nakrájejte na 4 pruhy o rozměru 8 x 40 cm. Pruhy natřete malinovým džemem. Zarolujte první pruh. Vzniklou roládu postavte na řeznou stranu a začněte na ni navíjet další pruh těsta, totéž zopakujte se zbylými pruhy. Získáte válec o výšce 8 cm a průměru cca 16 cm.

3

Na krém smíchejte 150 g krupicového cukru s 40 ml vody a svařte na hustý sirup, pomocí cukrářského teploměru ověřujte jeho teplotu. Mezitím začněte šlehat bílky, v okamžiku, kdy teplota sirupu dosáhne 115°C, vroucí sirup za stálého šlehání opatrně (tak, aby nezasáhl metly a neopařil vás) vlijte po stěně nádoby do našlehaných bílků. Šlehejte, dokud sníh nezchladne. Pak po částech zašlehejte máslo. Výsledný krém bude nadýchaný a hustý. Pokud krém dostatečně nezhoustl, dejte ho vychladit a následně znovu vyšlehejte. Jestliže se krém srazí, nad vodní lázní ho šlehejte, dokud se znovu nespojí.

4

Rozdělte krém na 2 části. První polovinou potáhněte dort: Většinu krému umístěte nahoru a dobře uhlaďte, boky potřete jen slabě. Menší část zbylého krému obarvěte malinovým džemem narůžovo a naplňte jím cukrářský sáček, na růžový krém v sáčku navrstvěte krém bílý. Na boky dortu naneste pomocí sáčku krém, postupujte po obvodu odspoda nahoru – spodní část dortu bude růžová, směrem nahoru bude přecházet v bílou. Na závěr uhlaďte stěrkou.

5

Na mašli pokropte marshmallows lžičkou vody a roztavte v mikrovlnce. Rozpuštěné marshmallows podle potřeby obarvěte potravinářskou barvou, zasypte moučkovým cukrem a promíchejte. Vzniklý fondán vyklopte na vál posypaný moučkovým cukrem a hněťte, až získáte pružnou, soudržnou hmotu. Rozválejte ji, nakrájejte na proužky a vytvarujte z nich mašli. Spirálky získáte namotáním proužků na rukojeť vařečky. (Výroba mašle krok za krokem níže.)

6

FONDÁN Z MARSHMALLOWS

příprava fomdánových ozdob

Do vhodné mísy vsypte 80 g marshmallows. Pokropte je lžičkou vody a v mikrovlnné troubě zahřívejte asi 30 vteřin na střední stupeň (600 watů), dokud se nerozpustí. Množství vystačí jen na ozdoby, chcete-li potáhnout celý dort, budete potřebovat dvoj- až trojnásobek.

7

Rozpuštěné marshmallows zasypte 150 g moučkového cukru a promíchejte. Pokud máte bílé nebo příliš světlé bonbony, teď můžete hmotu obarvit kapkou červené či růžové gelové potravinářské barvy na požadovaný odstín.

8

Vyklopte směs na vál nebo pracovní plochu posypanou moučkovým cukrem a hněťte, až získáte soudržnou pružnou hmotu – fondán. Ten rozválejte na tloušťku asi 3 mm a můžete začít tvarovat ozdoby.

9

Na mašli nakrájejte 2 pruhy, jeden o šířce 3 cm a délce 30 cm, druhý o 1 cm užší. Širší pruh složte, aby se jeho konce dotýkaly ve středu, a ovažte užším pruhem. Přečnívající konce užšího pruhu odřízněte či je zakruťte do spirály. Tu získáte navinutím na rukojeť vařečky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/6

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....

Obchod Apetit