
Pruhovaný dort s mašlí
Vypadá opravdu efektně a přitom je to vlastně ‚jen‘ velká roláda. Parádní kabátek zajistí dvojbarevný krém a o pomyslnou korunu se postará sladká mašle z domácího fondánu.
Ingredience
- 50 g másla
- 100 g bílé čokolády
- 6 bílků
- 100 g krupicového cukru
- 8 žloutků
- 60 g hladké mouky
- 5 g kypřicího prášku do pečiva
- 20 g mandlové mouky (nebo jemně mletých mandlí)
- špetka mleté vanilky
- kůra z 1 citronu, nastrouhaná najemno
- 300 g malinového džemu (v závislosti na množství peciček můžete propasírovat)
- 150 g krupicového cukru
- 40 ml vody
- 75 g bílků (2 bílky z vajec velikosti L)
- 230 g másla, změklého a nakrájeného na kostky
- 1 lžíce malinového džemu, propasírovaného přes jemné sítko, aby se zbavil peciček
- 80 g (1 sáček) marshmallows
- 150 g moučkového cukru
- červená potravinářská barva (lze vynechat)
NA ROLÁDOVÝ KORPUS
NA MÁSLOVÝ KRÉM
NA FONDÁNOVOU MAŠLI
Příprava jídla
1 Na korpus vyložte pečicím papírem plech o rozměru 32 x 40 cm. Předehřejte troubu na 160°C. Nad vodní lázní rozpusťte máslo s bílou čokoládou. Z bílků a 50 g krupicového cukru vyšlehejte pevný sníh. Žloutky vyšlehejte se zbylými 50 g cukru. Do žloutkové pěny postupně zašlehejte rozpuštěné máslo s čokoládou. Mouku smíchejte s kypřicím práškem do pečiva, mandlovou moukou, vanilkou a citronovou kůrou. Vmíchejte 1 lžíci moučné směsi do žloutkové pěny, následovanou 1 lžící sněhu, postup opakujte, dokud zbývá mouka. Poté zlehka vmíchejte zbylý sníh.
2 Těsto rozetřete na připravený plech. Pečte asi 15 minut. Korpus je hotový, když na dotek lehce pruží. Stáhněte i s papírem z plechu a nechte vychladnout. Pomocí pravítka upečený plát rozdělte a nakrájejte na 4 pruhy o rozměru 8 x 40 cm. Pruhy natřete malinovým džemem. Zarolujte první pruh. Vzniklou roládu postavte na řeznou stranu a začněte na ni navíjet další pruh těsta, totéž zopakujte se zbylými pruhy. Získáte válec o výšce 8 cm a průměru cca 16 cm.
3 Na krém smíchejte 150 g krupicového cukru s 40 ml vody a svařte na hustý sirup, pomocí cukrářského teploměru ověřujte jeho teplotu. Mezitím začněte šlehat bílky, v okamžiku, kdy teplota sirupu dosáhne 115°C, vroucí sirup za stálého šlehání opatrně (tak, aby nezasáhl metly a neopařil vás) vlijte po stěně nádoby do našlehaných bílků. Šlehejte, dokud sníh nezchladne.
Pak po částech zašlehejte máslo. Výsledný krém bude nadýchaný a hustý. Pokud krém dostatečně nezhoustl, dejte ho vychladit a následně znovu vyšlehejte. Jestliže se krém srazí, nad vodní lázní ho šlehejte, dokud se znovu nespojí.
4 Rozdělte krém na 2 části. První polovinou potáhněte dort: Většinu krému umístěte nahoru a dobře uhlaďte, boky potřete jen slabě. Menší část zbylého krému obarvěte malinovým džemem narůžovo a naplňte jím cukrářský sáček, na růžový krém v sáčku navrstvěte krém bílý. Na boky dortu naneste pomocí sáčku krém, postupujte po obvodu odspoda nahoru – spodní část dortu bude růžová, směrem nahoru bude přecházet v bílou. Na závěr uhlaďte stěrkou.
5 Na mašli pokropte marshmallows lžičkou vody a roztavte v mikrovlnce. Rozpuštěné marshmallows podle potřeby obarvěte potravinářskou barvou, zasypte moučkovým cukrem a promíchejte. Vzniklý fondán vyklopte na vál posypaný moučkovým cukrem a hněťte, až získáte pružnou, soudržnou hmotu. Rozválejte ji, nakrájejte na proužky a vytvarujte z nich mašli. Spirálky získáte namotáním proužků na rukojeť vařečky. (Výroba mašle krok za krokem níže.)
FONDÁN Z MARSHMALLOWS
1 Do vhodné mísy vsypte 80 g marshmallows. Pokropte je lžičkou vody a v mikrovlnné troubě zahřívejte asi 30 vteřin na střední stupeň (600 watů), dokud se nerozpustí. Množství vystačí jen na ozdoby, chcete-li potáhnout celý dort, budete potřebovat dvoj- až trojnásobek.
2 Rozpuštěné marshmallows zasypte 150 g moučkového cukru a promíchejte. Pokud máte bílé nebo příliš světlé bonbony, teď můžete hmotu obarvit kapkou červené či růžové gelové potravinářské barvy na požadovaný odstín.
3 Vyklopte směs na vál nebo pracovní plochu posypanou moučkovým cukrem a hněťte, až získáte soudržnou pružnou hmotu – fondán. Ten rozválejte na tloušťku asi 3 mm a můžete začít tvarovat ozdoby.
4 Na mašli nakrájejte 2 pruhy, jeden o šířce 3 cm a délce 30 cm, druhý o 1 cm užší. Širší pruh složte, aby se jeho konce dotýkaly ve středu, a ovažte užším pruhem. Přečnívající konce užšího pruhu odřízněte či je zakruťte do spirály. Tu získáte navinutím na rukojeť vařečky.
Přidat komentář