Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na pravý staročeský kaldoun?

Jak na pravý staročeský kaldoun?
sdílet:

Připravte si tradiční polévku kaldoun a využijte tak svatomartinskou husu beze zbytku. Nejen, že výborně chutná, zároveň se skvěle hodí na sváteční tabuli. Kaldoun je tu od dávných dob, jeho příprava vyžaduje čas, péči a trpělivost, nezaměnitelná chuť za vynaložené úsilí však rozhodně stojí. Vyzkoušejte naše tipy inspirované tradicí.

Svatomartinské hody jsou v plném proudu a pokud vám z připravované drůbeže zbyly droby, rozhodně neváhejte a připravte z nich tuto staročeskou tradiční polévku.

  • Kaldoun se připravuje s játrovými knedlíčky.
  • Skvěle se hodí ke slavnostním příležitostem jako je například svatomartinská hostina.

Co je to kaldoun?

Kaldoun je staročeská polévka, která nechyběla na sváteční tabuli už za Rakouska-Uherska. Většina masa z drůbeže putuje do trouby, otázku, co s droby vyřešilo právě vaření kaldounu. Žádné vnitřnosti, které zbydou, určitě nevyhazujte. Bohatě ještě poslouží v podobě vydatné a chutné polévky.

  • V kaldounu najdete různé surovin od drobů, přes pořádnou dávku zeleniny, až po vejce, smetanu nebo špetku šafránu.
  • Každá ingredience má v kaldounu své místo. Chuť polévky se však neustále posouvá k dokonalosti.
  • Jakkoli zvláštně mohou působit hlavní ingredience kaldounu, dnes jej řadíme mezi delikatesy sváteční kuchyně

Jak připravit dokonalý kaldoun?

Na svátečním menu v den sv. Martina drží nejvyšší příčku svatomartinská husa. Kaldoun můžete připravovat i z jiných drobů, nicméně právě husa dala vzniknout této specifické polévce. Původní kaldoun se připravuje z husích jater, krku, žaludku, biskupa a ořezů. Droby se využijí jak na vývar, tak z nich připravíte dokonalé játrové knedlíčky. S přidáním šafránu vykouzlíte z drůbkové polévky skvost na svátečním stole. Proto jsme si pro vás připravili recept na husí kaldoun se šafránem. Právě šafrán dodá tomuto nevšednímu pokrmu jedinečnou barvu a ten správný říz. 

Pokud máte k dispozici králičí odřezky a drůbky, zkuste náš recept na kaldoun s dvojími knedlíčky a ochutnejte výraznou a nezaměnitelnou polévku plnou chutí. Časová náročnost je v případě kaldounu vyšší, nicméně odměna za vynaložené úsilí na sebe nenechá dlouho čekat. Kdo by odolal hřejivé polévce se dvěma druhy lahodných knedlíčků?    

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...