Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Víkendové úsporné pečení díl 9.: Tři recepty včetně babiččina jablečného koláče

Jablečný koláč s tvarohem
ZDROJ: Brigitte Sporrer/ Einfach Backen
sdílet:

Suroviny zdražily a někdo by si mohl říct, jestli má vůbec domácí pečení ještě cenu. Věřte, že má – když se budete řídit tím, jak se peklo dříve. Základem je používat sezónní a místní suroviny. Máslo můžete nahradit z poloviny olejem, který pečivu dodá vláčnost. Jdeme na to? 

Košíčky s citronovo-jablečným krémem

Svěží citronový vítr mezi závějemi cukru. Tyhle košíčky doporučujeme jako cukroví na poslední chvíli – nehodí se totiž na dlouhé skladování (a navíc byste ho kvůli zlodějům ve spíži museli péct znovu a znovu).

  • Po vychladnutí košíčky vklopte a posypte moučkovým cukrem!

Bábovka z mikrovlnky

Že je mikrovlnka nebezpečná je dávno překonaný mýtus. Většinou ji používáme k ohřívání jídla, ale pokud potřebujete rychle vykouzlit dezert, použijte ji jako troubu! Recept je od naší čtenářky od Dity Ondrejkové z Frýdku-Místku. Vyzkoušejte a budete příjemně překvapeni. 

Jablečný koláč s tvarohem

Taky nostalgicky vzpomínáte na jablečný koláč od babičky? Tenhle jablečný s tvarohem nás vždy přenese zpátky do dětství. Na mascarpone zapomeňte, tady se sází na klasiku!

  • Pokud zdvojnásobíte množství ingrediencí, můžete upéct koláč v hlubším plechu nebo pekáčku. Doba pečení se zkrátí na cca 40 minut.

Kde můžete při pečení ušetřit?

Následující rady neplatí univerzálně pro každé pečení, většinou však s nimi obstojíte (a ušetříte). Mějte vždy na paměti, že existují různé druhy těst, ve kterých hrají rozličné suroviny své technologické role. Některé nahradit nebo vynechat lze, u jiných to může být problém. Například tam, kam patří vyšlehaný sníh z bílků, není radno nahrazovat vejce. Tekutiny nelze vyměnit za pevné suroviny a obráceně.  

  • Uberte na cukru o čtvrtinu až polovinu, zvlášť, pokud do receptu patří další sladké suroviny, jako jsou například rozinky, jiné sušené ovoce, kousky čokolády, banány, jablka a pod.
  • Máslo je drahou a cennou surovinou, můžete ho proto částečně nahradit olejem. Ano, ani olej není nejlevnější, ale v porovnání s máslem pořád vede.
  • Nepečte z polotovarů. Smíchat mouku s cukrem a práškem do pečiva zvládnete, není potřeba je kupovat namixované v krabici.
  • V mnoha receptech můžete vynechat vajíčka nebo vejce nahradit jinou surovinou (banán, jablečné pyré).
  • Místo zakysané smetany poslouží stejně dobře tučný bílý jogurt. Jogurt můžete použít, i když vám v lednici chybí mléko, nezapomeňte ho však doplnit vodou do potřebného objemu.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín