0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jablečný koláč s tvarohem
ZDROJ: Brigitte Sporrer/ Einfach Backen
sdílet:
4.8 / 5. Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné Na 1 koláč o průměru 26 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4843 kcal
Bílkoviny 183 g
Sacharidy 560 g
Tuky 192 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Taky nostalgicky vzpomínáte na jablečný koláč od babičky? Tenhle jablečný s tvarohem nás vždy přenese zpátky do dětství. 

Suroviny

NA TĚSTO
mouka pšeničná hladká 220 g
+ trocha navíc na vysypání formy a pomoučení válu
krupicový cukr 70 g
sůl 1 špetka
máslo 120 g
studené + navíc na vymazání formy
voda 2 PL
NA NÁPLŇ
jablko 1 kg
citronová štáva 2 PL
máslo 80 g
tvaroh měkký 750 g
pudinkový prášek 1 bal
vanilkový
vejce 2 ks
velikosti M
krupicový cukr 80 g
meruňkový džem 2 PL
moučkový cukr
na posypání

Postup

1

Na těsto smíchejte v míse mouku, cukr a sůl. Přidejte studené máslo nakrájené na kousky a vodu. Rychle prohněťte rukama, aby vzniklo těsto. Zabalte do potravinářské fólie a nechte 30 minut chladit v lednici.

2

Na náplň oloupejte jablka, zbavte jádřinců a nakrájejte na měsíčky široké asi 1 cm. Smíchejte s citronovou šťávou a dejte stranou.

3

Předehřejte troubu na 180 °C. Rošt umístěte do spodní třetiny trouby. Dno dortové formy o průměru 26 cm vymažte máslem.

4

Máslo rozpusťte. Tvaroh, vanilkový pudinkový prášek, vejce a cukr smíchejte dohladka. Přidejte rozpuštěné máslo a promíchejte.

5

Vychlazené těsto rozválejte na lehce pomoučněné pracovní ploše na kruh o velikosti cca 30 cm. Vyložte jím pečlivě formu (dno i boky). Těsto by na bocích mělo vytvořit rovnoměrný 4 cm vysoký okraj. Příborovým nožem ho seřízněte do roviny. Dno v pravidelných rozestupech propíchejte vidličkou.

6

Na těsto rozetřete tvarohovou směs a uhlaďte. Plátky jablek položte těsně vedle sebe na tvarohovou směs a mírně přitlačte.

7

Pečte v předehřáté troubě cca 55 minut.

8

Nechte lehce vychladnout. Poté zlehka potřete nahřátým meruňkovým džemem. Těsně před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC
Pokud zdvojnásobíte množství ingrediencí, můžete upéct koláč v hlubším plechu nebo pekáčku. Doba pečení se zkrátí na cca 40 minut.

Zdroj: Brigitte Sporrer/ Einfach Backen

 

Související články

Apetit magazín

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč