Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jablečný koláč s tvarohem
ZDROJ: Brigitte Sporrer/ Einfach Backen
sdílet:
3.9/5 Počet hodnocení: 127
Více než hodinu Snadné Na 1 koláč o průměru 26 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4843 kcal
Bílkoviny 183 g
Sacharidy 560 g
Tuky 192 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Taky nostalgicky vzpomínáte na jablečný koláč od babičky? Tenhle jablečný s tvarohem nás vždy přenese zpátky do dětství. Křehké těsto, jemná tvarohová náplň a šťavnatá sladká jablka z něj činí dokonalý moučník k víkendové kávě. 

Související recepty

Suroviny

NA TĚSTO
+ trocha navíc na vysypání formy a pomoučení válu
sůl 1 špetka
máslo 120 g
studené + navíc na vymazání formy
voda 2 PL
NA NÁPLŇ
vanilkový
vejce 2 ks
velikosti M
meruňkový džem 2 PL
na posypání

Postup

1

Na těsto smíchejte v míse mouku, cukr a sůl. Přidejte studené máslo nakrájené na kousky a vodu. Rychle prohněťte rukama, aby vzniklo těsto. Zabalte do potravinářské fólie a nechte 30 minut chladit v lednici.

2

Na náplň oloupejte jablka, zbavte jádřinců a nakrájejte na měsíčky široké asi 1 cm. Smíchejte s citronovou šťávou a dejte stranou.

3

Předehřejte troubu na 180 °C. Rošt umístěte do spodní třetiny trouby. Dno dortové formy o průměru 26 cm vymažte máslem.

4

Máslo rozpusťte. Tvaroh, vanilkový pudinkový prášek, vejce a cukr smíchejte dohladka. Přidejte rozpuštěné máslo a promíchejte.

5

Vychlazené těsto rozválejte na lehce pomoučněné pracovní ploše na kruh o velikosti cca 30 cm. Vyložte jím pečlivě formu (dno i boky). Těsto by na bocích mělo vytvořit rovnoměrný 4 cm vysoký okraj. Příborovým nožem ho seřízněte do roviny. Dno v pravidelných rozestupech propíchejte vidličkou.

6

Na těsto rozetřete tvarohovou směs a uhlaďte. Plátky jablek položte těsně vedle sebe na tvarohovou směs a mírně přitlačte.

7

Pečte v předehřáté troubě cca 55 minut.

8

Nechte lehce vychladnout. Poté jablka potřete nahřátým meruňkovým džemem. Těsně před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC
Pokud zdvojnásobíte množství ingrediencí, můžete upéct koláč v hlubším plechu nebo pekáčku. Doba pečení se zkrátí na cca 40 minut.

Zdroj: Brigitte Sporrer/ Einfach Backen

 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Apetit magazín