Taky nostalgicky vzpomínáte na jablečný koláč od babičky? Tenhle jablečný s tvarohem nás vždy přenese zpátky do dětství. Křehké těsto, jemná tvarohová náplň a šťavnatá sladká jablka z něj činí dokonalý moučník k víkendové kávě.
Suroviny
Postup
Na těsto smíchejte v míse mouku, cukr a sůl. Přidejte studené máslo nakrájené na kousky a vodu. Rychle prohněťte rukama, aby vzniklo těsto. Zabalte do potravinářské fólie a nechte 30 minut chladit v lednici.
Na náplň oloupejte jablka, zbavte jádřinců a nakrájejte na měsíčky široké asi 1 cm. Smíchejte s citronovou šťávou a dejte stranou.
Předehřejte troubu na 180 °C. Rošt umístěte do spodní třetiny trouby. Dno dortové formy o průměru 26 cm vymažte máslem.
Máslo rozpusťte. Tvaroh, vanilkový pudinkový prášek, vejce a cukr smíchejte dohladka. Přidejte rozpuštěné máslo a promíchejte.
Vychlazené těsto rozválejte na lehce pomoučněné pracovní ploše na kruh o velikosti cca 30 cm. Vyložte jím pečlivě formu (dno i boky). Těsto by na bocích mělo vytvořit rovnoměrný 4 cm vysoký okraj. Příborovým nožem ho seřízněte do roviny. Dno v pravidelných rozestupech propíchejte vidličkou.
Na těsto rozetřete tvarohovou směs a uhlaďte. Plátky jablek položte těsně vedle sebe na tvarohovou směs a mírně přitlačte.
Pečte v předehřáté troubě cca 55 minut.
Nechte lehce vychladnout. Poté jablka potřete nahřátým meruňkovým džemem. Těsně před podáváním poprašte moučkovým cukrem.
NĚCO NAVÍC
Pokud zdvojnásobíte množství ingrediencí, můžete upéct koláč v hlubším plechu nebo pekáčku. Doba pečení se zkrátí na cca 40 minut.
Zdroj: Brigitte Sporrer/ Einfach Backen