Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Víkendové úsporné pečení díl 5.: Čokoládový koláč s řepou, tvarohové koláče a kefírová buchta

Buchta
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Suroviny zdražily a někdo by si mohl říct, jestli má vůbec domácí pečení ještě cenu. Věřte, že má – když se budete řídit tím, jak se peklo dříve. Základem je používat sezónní a místní suroviny. Máslo můžete nahradit z poloviny olejem, který pečivu dodá vláčnost. Jdeme na to?

1. Čokoládový koláč s řepou

Červená řepa se hodí i jako součást dezertů a sladkého pečení. Obzvláště s čokoládou nebo kakaem. Na osvědčenou kombinaci jsme vsadili i v našem receptu. Zelenina dodá moučníku patřičnou vláčnost.

  • Pro větší kontrast chutí vyzkoušejte drobnou obměnu polevy. Místo dvou lžic másla přidejte do moučkového cukru přibližně jednu až dvě polévkové lžíce citronové šťávy (množství upravte podle konzistence).
  • Těsto můžete nalít do dortové formy jako my, nebo rozdělit do menších formiček (například na muffiny) a připravit menší zákusky.

2. Tvarohové koláče

Do kynutého těsta se velmi často dává máslo nebo po staročesku sádlo. My jsme ale zvolili olej, který těstu zaručí vláčnost. Kromě koláčů ho můžete použít i při přípravě makového závinu, taštiček nebo z něj upéct dukátové buchtičky.

  • Náplň do tvarohů zvolte podle vašich možností a chuti. Velmi rychlá a nepříliš nákladná je tvarohová. Tu navíc můžete ošperkovat rozinkami, mandlemi nebo jako my ovocem.
  • Výborné jsou také povidla. Náskok mají ti, kteří v létě nezaháleli a připravili si vlastní. Ty už stačí jen podle potřeby naředit horkou vodou, případně kápnout trochu rumu.
  • Maková náplň je trochu pracnější, ale i v tomto případě se vyplatí do ní čas a píli investovat.
  • Další tipy a triky najdete ve článku „Jak na tradiční náplně do koláčů a buchet“.

3. Kefírová buchta s kokosem a čokoládou

Prozradíme vám jeden zásadní důvod, proč si recept na kefírovku uložit a mít ho neustále po ruce. Do těsta nepatří ani jedno vajíčko a moučník můžete připravit i tehdy, dojdou-li vám. O to, aby buchta byla jemná a vláčná, se postará kefír společně s jedlou sodou.

  • Stejně chutnou obměnou je, pokud místo kokosu přidáte i jako posypku na polevu mleté vlašské ořechy.
  • Kokosový likér můžete vynechat.

Kde můžete při pečení ušetřit?

Následující rady neplatí univerzálně pro každé pečení, většinou však s nimi obstojíte (a ušetříte). Mějte vždy na paměti, že existují různé druhy těst, ve kterých hrají rozličné suroviny své technologické role. Některé nahradit nebo vynechat lze, u jiných to může být problém. Například tam, kam patří vyšlehaný sníh z bílků, není radno nahrazovat vejce. Tekutiny nelze vyměnit za pevné suroviny a obráceně.  

  • Uberte na cukru o čtvrtinu až polovinu, zvlášť, pokud do receptu patří další sladké suroviny, jako jsou například rozinky, jiné sušené ovoce, kousky čokolády, banány, jablka a pod.
  • Máslo je drahou a cennou surovinou, můžete ho proto částečně nahradit olejem. Ano, ani olej není nejlevnější, ale v porovnání s máslem pořád vede.
  • Nepečte z polotovarů. Smíchat mouku s cukrem a práškem do pečiva zvládnete, není potřeba je kupovat namixované v krabici.
  • V mnoha receptech můžete vynechat vajíčka nebo vejce nahradit jinou surovinou (banán, jablečné pyré).
  • Místo zakysané smetany poslouží stejně dobře tučný bílý jogurt. Jogurt můžete použít, i když vám v lednici chybí mléko, nezapomeňte ho však doplnit vodou do potřebného objemu. 

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: KatkaVavrova

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč