Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pohlednice z Kostariky: Hledali jsme klidné místo, kde budeme žít bez stresu, v přírodě a ideálně u moře. Volba byla jasná, píše Markéta

Kostarika Markéta Kadlecová
ZDROJ: se souhlasem Markéty Kadlecové
sdílet:

Na Kostariku odešla Markéta s manželem se třemi dětmi před téměř třemi lety. Do té doby žila česko-španělská rodina pod Pyrenejemi. Protože všichni mluví španělsky, přesun na druhou stranu zeměkoule do tepla latinské Ameriky, byl o to snazší.

Ačkoli je Kostarika malá země, velikostně podobná třeba Dánsku, setkáme se zde s nesmírným množstvím exotických rostlin a živočichů. Různorodá je i krajina, je to jako několik zemí v jedné. Jsou tu pláže, suché pastviny, na kterých se pasou vyhublé krávy, deštné pralesy, vysoké hory i řeky, plné želv a krokodýlů. Z hlediska gastronomie je Kostarika velmi odlišná a využívá zejména lokální suroviny.

Já jídlo miluju a splnila jsem si tu svých mnoho snů. Sbírala jsem kafe na kávové plantáži, vyráběla čokoládu, viděla jak rostou ananasy a kešu ořechy. Místní mi ukázali, jak lovit leguány a krokodýly na jídlo a učili mě, jak připravit salát z bambusu.

Pozoruhodné jsou místní trhy, plné exotického ovoce, jedlých hlíz a kořenů a bylinek, kterými ticos, jak si místní na Kostarice říkají, léčí neduhy. Zajímavé je, že i když suroviny jsou rozmanité, pro mě je místní jídlo celkem monotónní.

Snídej sám….

Kostaričané vstávají velmi brzy, typicky kolem páté hodiny. Brzy začínají i v práci a škole, děti startují v sedm. Snídají obdivuhodně bohatě. V Kostarice totiž stále žijí rodiny, které nemají elektřinu a všechno vaří na ohni. Naše sousedka vstávala ve čtyři hodiny ráno, aby pro rodinu připravila snídani. 

  • Nejobvyklejší snídaní je gallo pinto, což je na cibulce orestovaná směs rýže, čerstvé papriky a červených fazolí s koriandrem. Servíruje se s volský okem nebo míchanými vajíčky, avokádem, smaženým banánem a někdy i místním čerstvým sýrem.  

Chléb náš vezdejší….?

Rýže je pro Kostaričany nejdůležitější složkou jídelníčku, něco jako pro Evropany chleba, a nesmí chybět u žádného jídla, od snídaně po večeři. Každá rodina má rýžovar a rýži stale po ruce. Běžné balení rýže v obchodech má 4 kg. Zajímavé je, že kvůli podvýživě a anémii se od šedesátých let na Kostarice rýže a další základní potraviny obohacují o vitamíny a minerály

..obědvej s přítelem….

Typický oběd je obdobou snídaně. Nejčastěji Kostaričané obědvají casado. To je velikánský talíř s hromádkou rýže a červených fazolí (u oběda a večeře je rýže a fazole zvlášť) a maso či ryba. Nejčastěji se jedná o trhané hovězí či kuře v omáčce, ale můžete narazit i na jazyk, prasečí nožičky nebo ryby. Vše je doplněné salátem, případně restovanou zeleninou jako zelená papája, dýně, brambory.

Dalším oblíbeným jídlem je olla de carne, hustá hovězí polévka s kousky yuky, kukuřice a další zeleniny s rýží. 

  • Na oběd či snídani se Kostaričani často stavují v sodách, což jsou malé restaurace, často podél silnice, kde se servíruje hotové jídlo. Sody získaly svůj název podle toho, že nemají licenci na prodej alkoholu a k jídlu smí podávat pouze nealkoholické nápoje. 

S večeří si moc hlavu nedělají, obecně chodí velmi brzy spát, třeba už kolem osmé. Na Kostarice se po celý rok stmívá kolem šesté a téměř všechny domy mají málo světla. K večeři se často podávají zbytky z ostatních jídel, tedy rýže a fazole. U bohatších může mít večeře podobu oběda, jindy zase spíš snídaně. 

Kokos jako základ kuchyně Karibiku

Výjimkou z celkem monotónní kostarické kuchyně je Karibské pobřeží, kde je kuchyně rozmanitější. V této části žije hodně potomků imigrantů z Jamajky, kteří sem přišli v 19. století za prací na stavbě železnice pro přepravu kávy a po jejím dokončení zůstali na banánových plantážích. Obvykle  bydleli přímo na plantážích a v uzavřených komunitách a proto si kromě jazyka patois, kterým dodnes mluví, uchovali i jamajskou kuchyni. 

Karibská kostarická kuchyně používá často kokosové mléko, která místní vyrábějí sami z kokosů. Ty rostou na každém rohu.

  • V kokosovém mléce vaří například rýži pro typické rice and beans (rýže a fazole), nejtypičtější místní přílohy. Navíc do nich přidávají tymián a pálivé papričky.
  • Kuře a ryby jsou připravené se speciálními kořeněními omáčkami. Rybu servírují například s pikantní omáčkou z cibule, rajčat a paprik.
  • Typickou nedělní specialitou je rondon, hustá polévka z kořenové zeleniny a jedlých hlíz, ryb a mořských plodů a kokosového mléka.
  • Skvělou svačinou jsou patty, pečené taštičky plněné pikantním mletým masem. 

Káva, zapomeňte na espreso

Při návštěvě Kostariky nesmíme zapomenout na místní kávu. Ve střední části země se pěstuje jedna z nejlepších káv na světě. Místní si dávají několik hrnků denně. Typicky pijí velké hrnky ne příliš silné kávy, kterou připravují typickým překapáváním, v přístroji, který se jmenuje chorrerador.

  • Do plátěného vaku v dřevěném držáku nasypou mletou kávu, zalijí vodou a nechají pomalu překapávat do hrnku. Výsledkem je velmi slabá káva, kterou si místní dávají třeba i v šest hodin večer. 

Co ještě ochutnat na Kostarice?

  1. Zelené mango. Mango jsem vždycky milovala, ale na Kostice jsem se ho naučila jíst jinak – zelené. Většina místních, včetně dětí, upřednostňuje mango zelené, nezralé, které sekají na drobno a jedí se solí a citronem, dělají z něj takový salát. Často se můžeme setkat s pouličními prodavači, kteří prodávají nezralé mango v kelímcích, posypané chili, pikantní omáčkou a nebo dokonce kuřecím bujonem. 
  2. Želví vajíčka. Želví vajíčka jsou běžkou součástí místní stravy na pobřeží, místní mají vymezené od státu, kolik procent želvích vajíček mohou vysbírat. Prodávají se i na trzích. Tradičně se podávají při rekonvaslescenci a na povzbuzení. Místní je jedí syrová, zalité pikantní chili omáčkou nebo z nich dělají omelety. 
  3. Tamal. Tamales je typické jídlo nejen v Kostarice, ale v celé střední Americe jako Mexiko nebo Nikaragua, kde se servíruje při slavnostních příležitostech. Prodává se na trzích a často ho nabízejí podomní prodejci. Tamales jsou o balíčky z banánových listů. Vevnitř najdeme kaši z kukuřičné mouky plněnou rýží, zeleninou a kuřetem či vepřovým masem.
  4. Empanadas. Taštičky z kukuřičné mouky plněné kuřetem, masem nebo čerstvým sýrem a fazolemi, které se smaží. Někdy se dělají o z yuky a místní si je dávají s kávou. 
  5. Ceviche. Kousky syrové místní ryby marinované v citronové štávě, cibuli, koriandru a paprice, podává se se smaženými banánovými chipsy. Často ji nabízejí prodejci v malých ledničkách na plážích a prodávají ve všech rybárnách a restauracích na pobřeží. 
  6. Frescos. V Kostarice je velké horko a ticos se hojně osvěžují. Všechna jídla doplňují frescos, nealkoholickými nápoji, které konzumují po litrech. Tradičně se připravují doma, z rozmixovaného ovoce jako ananas, tamarind, kas, místních ostružin či mandarinek. V moderní verzi pijí místo doma připravených limonád litry kupovaných slazených nealkoholických nápojů, což se bohužel podepisuje na jejich postavách. 
  7. Kokosová voda. Po celé Kostarice se můžeme setkat s prodejci, kteří prodávají pipa fría, kokosovou vodu ze zelených kokosů, která skvěle osvěží a hydratuje. Kokos vám na místě rozseknou mačetou a určitě stojí za vyzkoušení. 
Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín