Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zdánlivě obyčejný hemenex a jak si jej připravit: Tradiční českou úpravu možná trumfne americká klasika

Hemenex
ZDROJ: Jeff Covey/Unsplash
sdílet:

Ham and eggs, česky hemenex, kombinuje ty nejlepší suroviny pro vydatnou snídani – šunku a vejce. Způsobů, jak si hemenex připravit je hned několik, pojďme se podívat, odkud se k nám tento způsob úpravy vajíček dostal a jak na něj.

Staromódní americká snídaně

Koho poprvé napadlo servírovat smažená vejce s notnou dávkou šunky nejspíš nedohledáme, oblibu v kombinování uzenin a vajec však nalezneme v tradiční anglické snídaniZ Británie se tato úprava dostala i přes oceán, kde si našla své místo. V Americe zastává šunka s vejci nejen snídani, ale také rychlou večeři, chutnou svačinku i vydatný oběd.

  • Nejznámějším americkým příznivcem hemenexu byl bezpochyby slavný kritik restaurací Duncan Hines. Tento úspěšný obchodní cestující si na vejcích se šunkou často pochutnával k večeři. Ham and eggs doporučoval v restauraci objednávat především pokud si nejste jisti, na co máte chuť.

Hemenex na sto způsobů

Co stát v USA, to jiná úprava vajec i šunky. Vždy však platí, že je hemenex rychlým a snadným jídlem, jehož gró tkví ve kvalitě surovin. Proto si dopřejte vejce od slepic žijících ve volném výběhu a šunku s vysokým podílem masa, případně dobrou slaninuPojďme se podívat zblízka na některé varianty tohoto celosvětově oblíbeného jídla.

Vajíčka

  • Smažená vejce: Nejčastější úpravou vajec je v tomto pokrmu smažení, kterým připravíme volská oka. Smažíme na másle na pánvi, počet vajec přizpůsobíme strávníkům. Pokud chceme docílit dokonale propečeného žloutku, stačí pánev zakrýt poklicí. Volským okům bude stačit 10 minut, ochutíme solí, pepřem, případně červenou paprikou.
  • Míchaná vejce: Ještě rychleji máme vajíčka připravena jejich promícháním na pánvi. Takto připravená vejce můžeme vidět i v amerických restauracích. Pokud nemáme času nazbyt nebo je hlad neúnosný, míchaná vajíčka jsou připravena během pěti minut.
Skryt pre seznam

Šunka

  • Jen tak položená na talíř: V některých receptech se šunka tepelně neupravuje, a to především pokud mají k dispozici šunku od kosti. Stačí ji zkrátka nakrájet na tenké plátky a k usmaženým vajíčkům položit.
  • Smažená a plná šťávy: Ve většině případů se však šunka nevyhne rozpálené pánvi. Bývá připravována ještě před vajíčky, osmažením z obou stran pustí dostatek šťávy, na které se později upraví i vajíčka či se sosem před servírováním polijí. Šunce stačí 1 minuta z každé strany. Pokud máme dostatečně velkou pánev, smažit můžeme naráz vajíčka a vedle šunku, zde je však nutné vajíčkům dopřát trochu oleje či tuku.
  • Grilovaná s vůní ohně: Americké restaurace využívají na přípravu hemenexu také gril. Tlustší plátek šunky nechají na roštu prohřát plameny, o to lepší je výsledná chuť.
  • Šunkový steak: Poctivý plátek šunky, připomínající spíše uzené maso, i takto může vypadat ham and eggs. Spolu s vejci tak vytvoří vydatný oběd či pořádnou snídani.

Česká tradiční úprava

V českém prostředí máme svou vlastní úpravu této vaječné pochoutky. Na pánvi s trochou oleje smažíme rozprostřenou šunku a na ní rozklepnutá vejce. Tento způsob zabere 5 minut a použitím pokličky docílíme opečené šunky i propečeného žloutku.

  • Pokud si chceme dopřát pořádnou snídani, která nás nejen zasytí, ale dodá i potřebné minerály a vitamíny, je dobré si připravit k vajíčkům a šunce čerstvou zeleninu.
  • Pokud chcete hemenex s anglickým nádechem, prohřejte konzervu fazolí doplněnou o nakrájená rajčátka. K chuti přijde i paprika, salátová okurka, ředkvičky či salát coleslaw.

Ham and eggs v kultuře

Frází ham and eggs se v USA ve 20. letech minulého století označovaly dvě věci, které k sobě dokonale sedí a jen těžko je oddělíme. Ve slangu je osoba označená jako ham and eggs chápána jako žebrák či žebrající.

Zdroj: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Hana Kovaříková

Apetit magazín