Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Koláč maďarské babičky z domácích kuchařek jen tak nevymizí. Připravte si jablečné pité a zavzpomínejte na dětství

Jablečné linecké řezy
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jablečné pité známé také jako křehký linecký koláč s jablky vyvolává v mnohých z nás nostalgickou vzpomínku na dětství. Dezert se skládá z vrstvy strouhaných jablíček mezi dvěma pláty křehkého těsta a původně pochází z Maďarska. Avšak po důkladném prolistování rodinných kuchařek možná i vy zjistíte, že recept na koláč maďarské babičky patří i mezi vaše poklady.

Nagymama almás pitéje neboli babiččin jablečný koláč,je tradiční maďarský dezert. Rychle se zabydlel i v Čechách, a to nejčastěji pod názvem jablečné linecké řezy, nebo jablečné pité.

Koláč je oblíbený pro svou jednoduchost i pro svou naprosto fantastickou chuť. V ní se snoubí křehké tukové těsto se šťavnatou jablečnou vrstvou. To vše na závěr bohatě zasypané moučkovým cukrem.

V maďarských domácnostech se koláč často připravuje podle tradiční receptury, která se předává z generace na generaci. Každá rodina může mít svůj vlastní, lehce odlišný způsob přípravy, který dělá právě jejich koláč jedinečným.

  • Nagymama almás pitéje se často peče na oslavy, rodinná setkání nebo jiné slavnostní události a právě pro svou sáhodlouhou tradici dokáže vyvolat nostalgické vzpomínky na domov a dětství. 

Tradiční recept na linecké jablečné řezy a jeho obměny

Základ babiččina lineckého koláče s jablky tvoří dva pláty křehkého těsta z mouky, cukru, tuku a vejce, mezi kterými se ukrývá šťavnatá vrstva z jablek, cukru a skořice. To vše tvoří dokonalý celek s efektním řezem a lahodnou chutí.

  • Některé varianty koláče mohou obsahovat také ořechy, rozinky nebo jiné druhy ovoce, které dodávají další texturu a chuť. Skvělé jsou třeba chuťově výrazné višně.
  • Moučník se nejčastěji peče na podzim, kdy probíhá sklizeň jablek, ovšem také do něj upotřebíte starší jablíčka, která už nikdo samotná jíst nechce.
  • Někdy se do těsta přidává i trocha zakysané smetany nebo bílého jogurtu, aby bylo těsto vláčnější.
  • Jako tuk se nejčastěji používá máslo, ovšem úplně původně se křehké těsto připravovalo ze sádla. Právě za ním stála drobivost, lámavost a křehkost moučníku, přičemž výslednou chuť neovlivňovalo.

Křehký linecký koláč s jablky – pečení a servírování

Koláč se obvykle peče v obdélníkové nebo čtvercové formě a krájí se na úhledné čtverečky, které dají dokonale vyniknout vrstvám na řezu. Péct ho můžete i ve formě kulaté a křehký koláč s jablky servírovat jako běžný koláč hojně zasypaný moučkovým cukrem.

Babiččin jablečný koláč není jen dezert, ale také symbol rodinné pohody a tradic, a to nejen v maďarské domovině, ale také u nás. Příprava i samotná konzumace jsou často spojeny s rodinnými rituály a trávením společných chvil. Proto nenechte tyto chvíle vymizet a koláč maďarské babičky si při nejbližší příležitosti upečte.

Zdroje informací: Cookpad.com, Gaborahazipek.hu, Mindmegette.hu

Skryt pre seznam

Související články

Autor: KatkaVavrova

Apetit magazín

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?
  • Kvízy

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?

Už jste někdy slyšeli například názvy hákarl, chačapuri, casu marzu? Pokud jste zvídaví milovníci netradičních chutí, pak je tu pro vás náš kvíz. Vyzkoušejte si, jak dobře se vyznáte v krkolomných názvech! Třeba vás překvapí, kolik...