Arašídovo-karamelové hvězdičky

Arašídovo-karamelové hvězdičky

3.8 / 5. Počet hodnocení: 72
Více než hodinu Snadné Na 1 plech

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9648 kcal
Bílkoviny 183 g
Sacharidy 796 g
Tuky 621 g
Vláknina 113 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Neobvyklý postup vede k neobvyklému cukroví. Kdo ho jednou ochutnal, peče je rok co rok. 

Suroviny

máslo 300 g
o pokojové teplotě
vanilkový lusk 1 ks
podélně rozpůlený, dřeň vyškrábnutá
krupicový cukr 150 g
sůl 1 špetka
mouka pšeničná hladká 400 g
Na karamelovou polevu
smetana ke šlehání 300 ml
33%
třtinový cukr 150 g
sůl mořská 0.25 ČL
jemná
med 150 g
tekutý, jemné chuti
chilli paprička 0.25 ČL
drcená, sušená
arašídy 450 g
solené, celé
máslo 45 g
změklé

1 Máslo nakrájejte a spolu s vanilkovou dření, cukrem a špetkou soli krátce propracujte v robotu nebo v míse elektrickým šlehačem. Vsypte mouku a pomocí přístroje zapracujte. Těsto vyjměte, vytvarujte rukama plochou cihličku, zabalte ji do potravinářské fólie a dejte nejméně na hodinu chladit.

2 Mezitím předehřejte troubu na 200°C (horký vzduch nedoporučujeme). Na polevu svařte v širokém rendlíku se silným dnem smetanu s třtinovým cukrem, 1/4 lžičky mořské soli, medem a drcenou sušenou chilli papričkou. Po dosažení bodu varu vařte za častého míchání na středním až silném ohni ještě 5 minut. Přidejte arašídy a máslo a ještě 5 minut vařte. Přelijte do mísy a nechte zchladnout, průběžně promíchávejte.

3 Na plechu vyloženém pečicím papírem rozválejte těsto od kraje ke kraji. Těsto propíchejte vidličkou a pečte na nejspodnější příčce trouby 15–17 minut do zlatohněda.

4 Na předpečený korpus rovnoměrně naneste karamelovou hmotu. Vraťte do trouby a pečte na druhé příčce zdola dalších 15 minut. Vyjměte a nechte na plechu trochu zchladnout. Vykrajovátkem na hvězdičky o průměru 5cm vykrájejte co nejúspornějším způsobem hvězdičky. V chladu  a suchu vydrží ve vzduchotěsné nádobě 2 až 3 týdny, jednotlivé vrstvy nezapomeňte proložit pečicím papírem!

NĚCO NAVÍC
Při vykrajování musíte trefit tu správnou teplotu těsta, nenechte ho zcela vychladnout! Pokud nebudete trvat na hvězdičkách, ale rozkrájíte těsto nožem na čtverečky, nebudete mít žádný odpad v podobě zbylého těsta. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/12

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit