Neobvyklý postup vede k neobvyklému cukroví. Kdo ho jednou ochutnal, peče je rok co rok.
Suroviny
Postup
Máslo nakrájejte a spolu s vanilkovou dření, cukrem a špetkou soli krátce propracujte v robotu nebo v míse elektrickým šlehačem. Vsypte mouku a pomocí přístroje zapracujte.
Těsto vyjměte, vytvarujte rukama plochou cihličku, zabalte ji do potravinářské fólie a dejte nejméně na hodinu chladit.
Mezitím předehřejte troubu na 200°C (horký vzduch nedoporučujeme). Na polevu svařte v širokém rendlíku se silným dnem smetanu s třtinovým cukrem, 1/4 lžičky mořské soli, medem a drcenou sušenou chilli papričkou.
Po dosažení bodu varu vařte za častého míchání na středním až silném ohni ještě 5 minut.
Přidejte arašídy a máslo a ještě 5 minut vařte. Přelijte do mísy a nechte zchladnout, průběžně promíchávejte.
Na plechu vyloženém pečicím papírem rozválejte těsto od kraje ke kraji. Těsto propíchejte vidličkou a pečte na nejspodnější příčce trouby 15–17 minut do zlatohněda.
Na předpečený korpus rovnoměrně naneste karamelovou hmotu.
Vraťte do trouby a pečte na druhé příčce zdola dalších 15 minut. Vyjměte a nechte na plechu trochu zchladnout. Vykrajovátkem na hvězdičky o průměru 5cm vykrájejte co nejúspornějším způsobem hvězdičky. V chladu a suchu vydrží ve vzduchotěsné nádobě 2 až 3 týdny, jednotlivé vrstvy nezapomeňte proložit pečicím papírem!
NĚCO NAVÍC
Při vykrajování musíte trefit tu správnou teplotu těsta, nenechte ho zcela vychladnout! Pokud nebudete trvat na hvězdičkách, ale rozkrájíte těsto nožem na čtverečky, nebudete mít žádný odpad v podobě zbylého těsta.