Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čokoládové lanýže – darujte pod stromeček francouzskou delikatesu

Čokoládové lanýže – darujte pod stromeček francouzskou delikatesu
sdílet:

S kostkou čokolády nebo čokoládového bonbónu v puse je svět zkrátka hezčí. Ještě hezčí ale bude, pokud vyzkoušíte kouzlo čokoládových lanýžů. Už samotný název napovídá, že jde o delikátní záležitost. Proto určitě neuděláte chybu, když lanýže někomu nadělíte pod stromeček. Při přípravě jich ale raději vyrobte jednou tolik, protože by se mohlo stát, že na obdarovávaného už nic nezbude.

Proč lanýž?

Truffes au chocolat neboli čokoládové lanýže jsou známou kakaovou cukrovinkou. Proč ale nesou svůj název po vzácné a drahé houbě? Svým vzhledem (a někdy i cenou) tyto bonbóny lanýž připomínají.

  • Na konci devatenáctého století je vynalezl Francouz Louis Dufour ve městě Chambér. Louis byl oblíbeným výrobcem pralinek, ale právě v období vánočních svátků mu suroviny potřebné pro výrobu došly. Rozhodl se tak vyrobit pralinky z toho, co dům dal. Smíchal smetanu, vanilku a kakaový prášek, vzniklou hmotu tvaroval do malých kuliček a ty obalil v kakau. Hned na první pohled se čokoládové bonbóny podobaly lanýžům, a tak je cukrář po této houbě na první dobrou pojmenoval.

Jak si čokoládové lanýže vyrobit doma?

Dnes můžete po celém světě ochutnat několik druhů čokoládových lanýžů. Základ bývá stejný, ale každá země si pak do receptury přidala i kousek ze svých tradičních přísad.

  • Pro přípravu klasických francouzských lanýžů budete potřebovat kvalitní hořkou čokoládu, smetanu, vanilku, máslo a kvalitní kakao. 
  1. Do zahřáté smetany dejte zrníčka z vanilkového lusku, přiveďte k varu, následně přidejte nalámanou čokoládu a nechte bez míchání rozpustit.
  2. Poté za pomoci másla směs vyšlehejte do hladka. Vzniklé hmotě se říká ganache (ganáž). Z vychlazené směsi poté tvarujte nepravidelné kuličky a obalte v kakau.

Variace čokoládových lanýžů

Klasické lanýže jsou delikátní záležitostí, ale abyste dali talíři plnému čokoládových bonbónů trochu větší šmrnc, vyzkoušejte také různé variace a lanýže ozvláštněte dalšími chuťovými rozměry. Nejen, že bude zábavné ochutnávat různé druhy lanýžů, ale vznikne tak i barevná bonboniéra.

A jak lanýže posunout o level výš?

  • Kuličky obalte v kokosu, namletých oříškách (skvěle vypadají pistácie) nebo do kakaa přidejte špetku chilli či skořice.
  • Ochutit můžete i ganache, a to třeba likérem nebo kávou.
  • Variací existuje opravdu spousta, a tak dnes už není podmínkou hořká čokoláda, ale můžete je vyzkoušet i z čokolády mléčné, bílé, nebo dokonce z arašídového másla.

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč