Čokoládové lanýže – darujte pod stromeček francouzskou delikatesu

sdílet:
Čokoládě odolá jen málokdo. Sladká, kakaová, jemná chuť dokáže mnohdy spravit špatnou náladu. S kostkou čokolády nebo čokoládového bonbónu v puse je svět zkrátka hezčí. Ještě hezčí ale bude, pokud vyzkoušíte kouzlo čokoládových lanýžů. Už samotný název napovídá, že jde o delikátní záležitost. Proto určitě neuděláte chybu, když lanýže někomu nadělíte pod stromeček. Při přípravě jich ale raději vyrobte jednou tolik, protože by se mohlo stát, že na potenciálního obdarovávaného už nic nezbude.

Proč lanýž?

Truffes au chocolat neboli čokoládové lanýže jsou známou kakaovou cukrovinkou. Proč ale nesou svůj název po vzácné a drahé houbě? Svým vzhledem (a někdy i cenou) tyto bonbóny lanýž připomínají. Na konci devatenáctého století je vynalezl Francouz Louis Dufour ve městě Chambér. Louis byl oblíbeným výrobcem pralinek, ale právě v období vánočních svátků mu suroviny potřebné pro výrobu došly. Rozhodl se tak vyrobit pralinky z toho, co dům dal. Smíchal smetanu, vanilku a kakaový prášek, vzniklou hmotu tvaroval do malých kuliček a ty obalil v kakau. Hned na první pohled se čokoládové bonbóny podobaly lanýžům, a tak je cukrář po této houbě na první dobrou pojmenoval.

Čokoládové lanýže

Více

Jak si čokoládové lanýže vyrobit doma?

Dnes můžete po celém světě ochutnat několik druhů čokoládových lanýžů. Základ bývá stejný, ale každá země si pak do receptury přidala i kousek ze svých tradičních přísad. Pro přípravu klasických francouzských lanýžů budete potřebovat kvalitní hořkou čokoládu, smetanu, vanilku, máslo a kvalitní kakao. Do zahřáté smetany dejte zrníčka z vanilkového lusku, přiveďte k varu, následně přidejte nalámanou čokoládu a nechte bez míchání rozpustit. Poté za pomoci másla směs vyšlehejte do hladka. Vzniklé hmotě se říká ganache (ganáž). Z vychlazené směsi poté tvarujte nepravidelné kuličky a obalte v kakau.

Variace čokoládových lanýžů

Klasické lanýže jsou delikátní záležitostí, ale abyste dali talíři plnému čokoládových bonbónů trochu větší šmrnc, vyzkoušejte také různé variace a lanýže ozvláštněte dalšími chuťovými rozměry. Nejen, že bude zábavné ochutnávat různé druhy lanýžů, ale vznikne tak i barevná bonboniéra. A jak lanýže posunout o level výš? Místo v kakau kuličky obalte v kokosu, namletých oříškách (skvěle vypadají pistácie) nebo do kakaa přidejte špetku chilli či skořice. Ochutit můžete i ganache, a to třeba likérem nebo kávou. Variací existuje opravdu spousta, a tak dnes už není podmínkou hořká čokoláda, ale můžete je vyzkoušet i z čokolády mléčné, bílé, nebo dokonce z arašídového másla.

Čokoládový lanýžový dort

Více

Související recepty

Související články

  • Novinky a zajímavosti

Použijte místo klasického kakaa to s označením raw

Kakao vs. raw kakaoKakao je prášek umletý ze semen kakaovníku (kakaových bobů), jinak nazvaném Theobroma Cacao, což v překladu znamená potrava bohů. Obsahuje totiž spoustu zdraví prospěšných látek. Háček je v ...
  • Novinky a zajímavosti

Čokoládové pralinky s portským želé

Čokoláda k zimě neodmyslitelně patří, a to v jakékoliv formě. Recept na čokoládové pralinky je snadný a radost může přinést nejen vám, ale následně i vašim blízkým. Totéž platí i pro portské víno Sandeman Ruby Porto (doporučená maloobchodní...
  • Tipy a triky

Jak na to: rozpouštění čokolády

Rozpuštěnou čokoládu využijete do spousty dezertů. Z obyčejné buchty umí udělat reprezentativní dezert a své důstojné místo najde také ve zmrzlině, sladkém krému či v polevě. Jak rozpouštět čokoládu, aby nebyla plná hrudek, ale zůstala...
  • Novinky a zajímavosti

Malá exkurze do sladkých dějin čokolády

Každé malé dítě ví, že čokolády by nebylo bez kakaovníku. Bohatství tohoto tropického stromu pravděpodobně poprvé objevili Mayové, kteří kakaové boby sušili, mleli a následně míchali s vodou a chilli. Pokud si říkáte, že si...
  • Novinky a zajímavosti

Zdravá či nezdravá, toť čokoládová otázka

Co znamená procentuální podíl na etiketě čokolády?Hned ze začátku je důležité vědět, co vlastně znamená procentuální podíl na obalu. Valná většina konzumentů čokolády si myslí, že tabulka se znakem 70 % na obalu obsahuje 70 % kakaa. Vždyť...
  • Tipy a triky

(Roz)poznejte kvalitní čokoládu

Méně je víceTo rozhodně platí u složení kvalitní hořké čokolády. Měla by obsahovat kakaovou sušinu, kakaové máslo a sladidlo (agáve, třtina, jiné sirupy). Čím méně kakaové sušiny tabulka obsahuje, tím více je v ní přidaného cukru....
  • Tipy a triky

Jak využít přebytky z mikulášské nadílky?

BonbonyDostaly vaše děti od Mikuláše příliš mnoho sladkých bonbónů a vy víte, že takové množství určitě nesní a pytlíky vám akorát budou několik měsíců zabírat místo ve spíži? Pak vyzkoušejte pár našich rad, jak bonbony využít....
  • Novinky a zajímavosti

Mikulášská tradice u nás i ve světě

Svatý Mikuláš z MyryMikuláš působil jako biskup v Myře (Turecko, Lykie) v první polovině 4. století. Už za svého života byl mezi lidmi velice oblíben.  Proslavil se jako ochránce víry i zachránce nespravedlivě obviněných,...
  • Tipy a triky

Vánoční ozdoby, na kterých si i pochutnáte

Perníčky Pečení voňavých perníčků zabere trochu času i trpělivosti, ale k Vánocům prostě patří. Na perníčky najdeme mnoho receptů, ale skoro každý máme nějaký ten svůj, rodinný, na který nedáme dopustit. Samo zdobení je také velkou...
  • Tipy a triky

Dárek ze sklenice: směsi na pečení sušenek a muffinů

1 Vyberte recept a navrstvěteNa přípravu dárku potřebujete kromě přísad především litrovou sklenici s dobrým uzávěrem, aby suroviny zůstaly v suchu a mimo dosah molů. Do sklenice se hodí všechny pečené sladkosti, které se...
  • Tipy a triky

Oslaďte život svým blízkým vylepšenou čokoládovou tabulkou

Výroba čokoládyPři výrobě vylepšené čokolády můžete koupit oblíbenou hořkou či mléčnou čokoládu z obchodu, a poté ji ve vodní lázni rozpustit. Lepším způsobem je však výroba vlastní, domácí čokolády. Potřebujete pouze 3 suroviny: kakaové...

Obchod Apetit