Jak (ne)jíst v zimě, abychom zůstali zdraví

sdílet:
V zimě se chceme prohřívat. Dobře zahřáté tělo snáz čelí výzvám chladného počasí a jen tak něco ho neskolí. Proto je vhodné v tomto období pozměnit jídelníček a vyřadit z něj některé potraviny, které organismus ochlazují a tím i oslabují. Se svými oblíbenci se ale nemusíte nadobro rozloučit. Prozradíme vám, jak úpravu zvolit, abyste si je ani v zimě nemuseli odpírat.

V chladných měsících roku čerpáme energii z pomalu vařených teplých pokrmů připravených z kvalitních surovin. Patří k nim silné masové a zeleninové vývary, nejrůznější polévky a hutná jídla z jednoho hrnce, která zasytí i zahřejí. V tomto období je také velmi výhodné zařadit do jídelníčku luštěniny všeho druhu, mořské řasy, ryby a pečenou zeleninu i maso. Při dochucování se nebojte přiostřit, pálivé koření a kořeněná jídla působí hřejivě a podporují pocení. A kromě s láskou připraveného jídla našemu tělu prospěje také huňatý svetr, pořádné ponožky a teplé boty.

Co naopak v zimě nejíst, abyste se vyhnuli nachlazení? Jsou to především studená jídla a nápoje, syrová zelenina a ovoce, nejrůznější saláty, kterých jsme si hojně dopřávali v létě. Tělo ochlazují také čerstvě lisované šťávy. Vzdát se jich však nemusíte ani v chladném období roku. Stačí znát ty správné triky pro zimní úpravu.

Kvašené dobroty pro silnou imunitu

Více

Syrová zelenina

V létě možná příjemně osvěží, v zimě syrová zelenina zatěžuje trávení a ochlazuje organismus. Protože však obsahuje důležitou vlákninu a další zdraví prospěšné látky, bylo by bláznovství si ji v zimě odpírat. Stačí jen drobná úprava – zeleninu nechat zkvasit. Kvašená zelenina je typickým podzimní a zimním jídlem, které je plné vitaminu C. Soudek s naloženým zelím jste dříve mohli najít v nejedné domácnosti a pro mnohé stále patří k základním přípravám na tuhou zimu. 

Studená jídla

Pomalu pečená zelenina s masovými karbanátky, kuře na bramborách z jednoho pekáčku, polévka hustá tak, že v ní stojí lžíce – pusťte do kuchyně úpravy jídla, které provoní celý byt a prohřejí i ty nejstudenější nohy. Naprostým životabudičem je silný masový vývar. Neznáme jiný pokrm, který by měl takovou výživnou a léčivou sílu. Existují různé druhy vývarů. Nejlepší je poctivý, domácí. Zda si dáte kuřecí nebo hovězí, je jen na vás. Tak na zdraví!

30 receptů se zimní zeleninou pro silnou imunitu

Více

Čerstvé ovoce

S čerstvým ovocem se to má podobně jako s tepelně nezpracovanou zeleninou. Osvěžuje, chladí, ale o to v zimě zrovna nestojíme. Výhodnější bude uvařit si z jablek či hrušek teplý kompot s kořením nebo svařit sušené ovoce jako omáčku a podávat ho třeba s perníkem. Báječné je také ovoce zapečené pod křupavou pokrývkou na způsob kramblu, hrušky pošírované v červeném víně nebo jablíčka pečená jen tak, s troškou másla a rozinek. 

Čerstvě lisované ovocné a zeleninové šťávy

Nechceme se opakovat, ale cokoliv čerstvého, tepelně neupraveného zbytečně zatěžuje celý organismus. Pokud už máte na sladkou šťávu neodolatelnou chuť, svařte ji s kořením. Ztratí možná vitaminy, ale krásně vás prohřeje. Vitamin C navíc snadno dodáte pár kapkami čerstvé citronové šťávy. Báječný je v tomto období také čaj ze zázvoru, popřípadě můžete vyzkoušet opět variantu ze svařené šťávy s nastrouhaným zázvorem. Má říz a léčí každou neplechu.

Související články

  • Novinky a zajímavosti

5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě

KurkumaZářivě žlutý prášek ukrývá silný antioxidant kurkumin, který má protizánětlivé a antibakteriální účinky. Detoxikuje játra, chrání kůži a podporuje prokrvení organismu. I proto patří kurkuma k nejzdravějším kořením. Přisypat ji...
  • Tipy a triky

5 + 1 surovina ze spíže, se kterými vyčistíte svůj domov

Jednoduché přísady vám pomohou snížit spotřebu chemických čisticích prostředků. Na rozdíl od nich jsou ekologicky nezávadné, v přírodě snadno odbouratelné a zdraví bezpečné. Že je máte doma ve spíži, je už jen milý bonus navíc. A při nákupu...
  • Novinky a zajímavosti

Jídlem proti stresu a špatné náladě

O tom, že existují suroviny příznivě působící na lidský mozek, který pak tělu vysílá správné signály projevující se mimo jiné i v naší náladě, jsme se zmiňovali už v článku o přírodních antidepresivech. Tyto ingredience by neměly...
  • Tipy a triky

6 bylinek, které vám navrátí klidný spánek

Meduňka lékařskáUž ve středověku znali účinky této osvěžující bylinky s citronovou vůní. Celý zázrak tkví v obsahu silice, která má zklidňující účinky. Meduňka pomáhá především při léčbě nespavosti, tlumí úzkosti, deprese, bolesti...
  • Novinky a zajímavosti

Vitamin C a hravé způsoby, jak jej získat ze stravy

Lidské tělo si vitamin C nedokáže vytvářet samo, jak to je u většiny zvířat i rostlin. Lidé, stejně jako primáti, morčata, kapybary i netopýři, potřebují vyváženou stravu, ze které tento důležitý vitamin získají. Kde jej tedy hledat?...
  • Novinky a zajímavosti

7+1 zdravé dochucení polévky

1 UmeocetPochází z japonské kuchyně. Vzniká jako vedlejší produkt při fermentaci švestiček umeboši. Ty se tvrdé a zelené naloží do velkého množství soli a nechají se nejméně měsíc fermentovat. Během tohoto procesu začnou pouštět chuťově...
  • Novinky a zajímavosti

Co přidat do polévky, aby byla sytější?

Nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak polévku udělat vydatnější? Přisypte do ní hrstku rýže nebo jáhel, trochu malých zavářkových těstovin (nejlepší jsou ze semolinové mouky) nebo celé, nedrcené ovesné vločky. Do některých polévek se...
  • Tipy a triky

3 základní suroviny, které se vyplatí vařit ve velkém

1. Luštěniny z kotlíkuLuštěninové pokrmy mají v naší kuchyni velkou tradici, a tak se můžeme jen divit, že je v běžném jídelníčku nevidíme častěji. Přitom jsou národy, které na nich staví většinu svých receptů. Neobejdou se bez nich indické...
  • Novinky a zajímavosti

Co měla prababička ve spíži

Uchování sklizně během dlouhých zimních měsíců bylo pro naše předky otázkou přežití. Ke skladování brambor, kořenové zeleniny a okopanin používali chladné sklepy, do kterých se pro zásoby chodilo jednou týdně. Ke krátkodobému uchování...
  • Tipy a triky

Jak jíst v zimě ovoce

Je důležité si uvědomit, že ovoce by nemělo tvořit základ naší stravy. Dokáže zpestřit a osladit náš jídelníček, ale obsahuje také hodně cukru i živin. Velmi opatrně byste s ním měli zacházet, pokud chcete výrazně zhubnout. Ovoce obsahuje...

Obchod Apetit