0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak (ne)jíst v zimě, abychom zůstali zdraví

Jak (ne)jíst v zimě, abychom zůstali zdraví
sdílet:

V zimě se chceme prohřívat. Dobře zahřáté tělo snáz čelí výzvám chladného počasí a jen tak něco ho neskolí. Proto je vhodné v tomto období pozměnit jídelníček a vyřadit z něj některé potraviny, které organismus ochlazují a tím i oslabují. Se svými oblíbenci se ale nemusíte nadobro rozloučit. Prozradíme vám, jak úpravu zvolit, abyste si je ani v zimě nemuseli odpírat.

V chladných měsících roku čerpáme energii z pomalu vařených teplých pokrmů připravených z kvalitních surovin. Patří k nim silné masové a zeleninové vývary, nejrůznější polévky a hutná jídla z jednoho hrnce, která zasytí i zahřejí.

  • V zimním období je také velmi výhodné zařadit do jídelníčku luštěniny všeho druhu, mořské řasy, ryby a pečenou zeleninu i maso.
  • Při dochucování se nebojte přiostřit, pálivé koření a kořeněná jídla působí hřejivě a podporují pocení.
  • A kromě s láskou připraveného jídla našemu tělu prospěje také huňatý svetr, pořádné ponožky a teplé boty.

Co naopak v zimě nejíst, abyste se vyhnuli nachlazení? Jsou to především studená jídla a nápoje, syrová zelenina a ovoce, nejrůznější saláty, kterých jsme si hojně dopřávali v létě. Tělo ochlazují také čerstvě lisované šťávy. Vzdát se jich však nemusíte ani v chladném období roku. Stačí znát ty správné triky pro zimní úpravu.

Syrová zelenina

V létě příjemně osvěží, v zimě syrová zelenina zatěžuje trávení a ochlazuje organismus. Protože však obsahuje důležitou vlákninu a další zdraví prospěšné látky, bylo by bláznovství si ji v zimě odpírat.

  • Stačí jen drobná úprava – zeleninu nechat zkvasitKvašená zelenina je typickým podzimní a zimním jídlem, které je plné vitaminu C.
  • Soudek s naloženým zelím jste dříve mohli najít v nejedné domácnosti a pro mnohé stále patří k základním přípravám na tuhou zimu. 

Studená jídla

Pomalu pečená zelenina s masovými karbanátky, kuře na bramborách z jednoho pekáčkupolévka hustá tak, že v ní stojí lžíce – pusťte do kuchyně úpravy jídla, které provoní celý byt a prohřejí i ty nejstudenější nohy.

  • Naprostým životabudičem je silný masový vývar. Neznáme jiný pokrm, který by měl takovou výživnou a léčivou sílu.
  • Existují různé druhy vývarů. Nejlepší je poctivý, domácí. Zda si dáte kuřecí nebo hovězí, je jen na vás. Tak na zdraví!

Čerstvé ovoce

S čerstvým ovocem se to má podobně jako s tepelně nezpracovanou zeleninou. Osvěžuje, chladí, ale o to v zimě zrovna nestojíme.

  • Výhodnější bude uvařit si z jablek či hrušek teplý kompot s kořením nebo svařit sušené ovoce jako omáčku a podávat ho třeba s perníkem.
  • Báječné je také ovoce zapečené pod křupavou pokrývkou na způsob kramblu, hrušky pošírované v červeném víně nebo jablíčka pečená jen tak, s troškou másla a rozinek. 

Čerstvě lisované ovocné a zeleninové šťávy

Pokud máte na sladkou šťávu neodolatelnou chuť, svařte ji s kořením. Ztratí sice nějaké vitaminy, ale krásně vás prohřeje.

  • Vitamin C pak dodáte pár kapkami čerstvé citronové šťávy.
  • Báječný je v tomto období také čaj ze zázvoru, popřípadě můžete vyzkoušet opět variantu ze svařené šťávy s nastrouhaným zázvorem. Má říz a léčí každou neplechu.

Související články

Jak na to: Začátečníkův průvodce kvašením zeleniny
  • Poradna

Jak na to: Začátečníkův průvodce kvašením zeleniny

Fermentace neboli kvašení je snadný způsob, jak z čerstvou zeleninu přeměnit na pikantní křupavou dobrotu plnou zdraví. Kvasit nemusíte jenom zelí, bakterie mléčného kvašení se postarají i jakoukoli zeleninu.  Zjistěte, co potřebujete...
Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...
Škola vaření: chilli omáčka
  • Tipy a triky

Škola vaření: chilli omáčka

Tomu říkáme vášeň! Domácí chilli omáčka inspirovaná asijskou kuchyní vás roztetelí a dodá letnímu vaření říz.   ...

Obchod Apetit