Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Prasátka v dece? 5 jídel, která kralují britským Vánocům a má je na talíři i královna

Pečený krocan na vánoční hostině
ZDROJ: Monstera, Pexels
sdílet:

Ačkoliv se Vánoce slaví v zemích po celém světě a všechny vycházejí z křesťanské tradice, každé jsou něčím jiné, s vlastními zvyky a dobrotami. Co ochutnáte o vánočních svátcích ve Velké Británii?

Vánoční pudding  

Nenechte se zmást. Puddingem Britové nenazývají hustý krém z mléka, jako jsme zvyklí u nás. Vánoční pudding je pečený dezert, spíš moučník, který se ve Spojeném království podává během vánoční večeře.

  • Poprvé ho na ostrovech ochutnali již ve 14. století a běžně se vyrábí z rozinek, sušených švestek a dalšího sušeného ovoce, vína a koření.
  • O Vánocích Britové do moučníku schovávají stříbrnou minci. Traduje se, že kdo ji najde, tomu přinese štěstí.
  • Tato zajímavá tradice má pravděpodobně svůj původ na dvoře krále Edwarda II. Do puddingu vkládali fazoli nebo sušený hrášek, a šťastlivec, který dostal plátek moučníku se zapečenou luštěninou, byl pro tento den korunován králem nebo královnou.

Pigs in blankets

Prasátka v dece, jak zní v překladu roztomilý název tohoto typického britského jídla, jsou malé opečené párečky zabalené ve slanině.

  • Často doplňují tác s pečenou krůtou, kterou bohatě obklopují jako vojáci na stráži.
  • Párečky také představují ideální chuťovku na úvod vánočního setkání, kdy se hosté teprve schází a vy jim chcete nabídnout něco malého na hlad.
  • Ve Skotsku prasátkům v dece říkají klobásy v kiltu. Britům vážně smysl pro humor nechybí!

Mince pies

Britská kuchyně proslula svými masovými koláči a tyto drobné, sladké zákusky, které matou svým názvem, vycházejí právě z této tradice. Jsou to malé košíčky z křehkého máslového těsta plněné sušeným a kandovaným ovocem, kterému kralují brusinky a sultánky.

  • V lahodné směsi najdete také nasekané ořechy a vánoční koření, jako jsou skořice, cukr a muškátový oříšek.
  • Upečené plněné koláčky se sypou lehkým popraškem moučkového cukru. S šálkem čaje nebo sklenkou vína představují příjemné zakončení lahodné vánoční večeře.

Krocan s brusinkovou omáčkou

K zásadním vánočním jídlům patří ve Velké Británii pečený krocan, mnohakilový, plněný nádivkou a pečený dlouhé hodiny, ale stejně tak se můžete setkat i s dalšími druhy pečení ochucené bylinkami.

  • K masu vždy patří několik omáček, nejčastěji hnědá, gravy, se silnou masovou chutí a lehce nakyslá brusinková omáčka.
  • Společně s masem přicházejíí na sváteční stůl jako příloha brambory pečené v husím sádle nebo oleji, obvykle nakrájené na čtvrtky, s křupavou kůrčičkou a ochucené bylinkami.

Opékané kapustičky

Snad žádné jídlo nerozděluje strávníky tolik jako kapustičky! Na britský vánoční stůl ale jednoduše patří. Obvykle se podávají vařené v páře nebo opékané se slaninou. Jsou lehce nahořklé a tvoří tak příjemný protiklad k masu a dalším chutím. Patříte také mezi kapustičkové fanoušky?

Zdroj: BBC Good Food, Tasty, Apetit

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč