Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Prasátka v dece? 5 jídel, která kralují britským Vánocům a má je na talíři i královna

Pečený krocan na vánoční hostině
ZDROJ: Monstera, Pexels
sdílet:

Ačkoliv se Vánoce slaví v zemích po celém světě a všechny vycházejí z křesťanské tradice, každé jsou něčím jiné, s vlastními zvyky a dobrotami. Co ochutnáte o vánočních svátcích ve Velké Británii?

Vánoční pudding  

Nenechte se zmást. Puddingem Britové nenazývají hustý krém z mléka, jako jsme zvyklí u nás. Vánoční pudding je pečený dezert, spíš moučník, který se ve Spojeném království podává během vánoční večeře.

  • Poprvé ho na ostrovech ochutnali již ve 14. století a běžně se vyrábí z rozinek, sušených švestek a dalšího sušeného ovoce, vína a koření.
  • O Vánocích Britové do moučníku schovávají stříbrnou minci. Traduje se, že kdo ji najde, tomu přinese štěstí.
  • Tato zajímavá tradice má pravděpodobně svůj původ na dvoře krále Edwarda II. Do puddingu vkládali fazoli nebo sušený hrášek, a šťastlivec, který dostal plátek moučníku se zapečenou luštěninou, byl pro tento den korunován králem nebo královnou.

Pigs in blankets

Prasátka v dece, jak zní v překladu roztomilý název tohoto typického britského jídla, jsou malé opečené párečky zabalené ve slanině.

  • Často doplňují tác s pečenou krůtou, kterou bohatě obklopují jako vojáci na stráži.
  • Párečky také představují ideální chuťovku na úvod vánočního setkání, kdy se hosté teprve schází a vy jim chcete nabídnout něco malého na hlad.
  • Ve Skotsku prasátkům v dece říkají klobásy v kiltu. Britům vážně smysl pro humor nechybí!

Mince pies

Britská kuchyně proslula svými masovými koláči a tyto drobné, sladké zákusky, které matou svým názvem, vycházejí právě z této tradice. Jsou to malé košíčky z křehkého máslového těsta plněné sušeným a kandovaným ovocem, kterému kralují brusinky a sultánky.

  • V lahodné směsi najdete také nasekané ořechy a vánoční koření, jako jsou skořice, cukr a muškátový oříšek.
  • Upečené plněné koláčky se sypou lehkým popraškem moučkového cukru. S šálkem čaje nebo sklenkou vína představují příjemné zakončení lahodné vánoční večeře.

Krocan s brusinkovou omáčkou

K zásadním vánočním jídlům patří ve Velké Británii pečený krocan, mnohakilový, plněný nádivkou a pečený dlouhé hodiny, ale stejně tak se můžete setkat i s dalšími druhy pečení ochucené bylinkami.

  • K masu vždy patří několik omáček, nejčastěji hnědá, gravy, se silnou masovou chutí a lehce nakyslá brusinková omáčka.
  • Společně s masem přicházejíí na sváteční stůl jako příloha brambory pečené v husím sádle nebo oleji, obvykle nakrájené na čtvrtky, s křupavou kůrčičkou a ochucené bylinkami.

Opékané kapustičky

Snad žádné jídlo nerozděluje strávníky tolik jako kapustičky! Na britský vánoční stůl ale jednoduše patří. Obvykle se podávají vařené v páře nebo opékané se slaninou. Jsou lehce nahořklé a tvoří tak příjemný protiklad k masu a dalším chutím. Patříte také mezi kapustičkové fanoušky?

Zdroj: BBC Good Food, Tasty, Apetit

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín