Ačkoliv se Vánoce slaví v zemích po celém světě a všechny vycházejí z křesťanské tradice, každé jsou něčím jiné, s vlastními zvyky a dobrotami. Co ochutnáte o vánočních svátcích ve Velké Británii?
Vánoční pudding
Nenechte se zmást. Puddingem Britové nenazývají hustý krém z mléka, jako jsme zvyklí u nás. Vánoční pudding je pečený dezert, spíš moučník, který se ve Spojeném království podává během vánoční večeře.
- Poprvé ho na ostrovech ochutnali již ve 14. století a běžně se vyrábí z rozinek, sušených švestek a dalšího sušeného ovoce, vína a koření.
- O Vánocích Britové do moučníku schovávají stříbrnou minci. Traduje se, že kdo ji najde, tomu přinese štěstí.
- Tato zajímavá tradice má pravděpodobně svůj původ na dvoře krále Edwarda II. Do puddingu vkládali fazoli nebo sušený hrášek, a šťastlivec, který dostal plátek moučníku se zapečenou luštěninou, byl pro tento den korunován králem nebo královnou.
Pigs in blankets
Prasátka v dece, jak zní v překladu roztomilý název tohoto typického britského jídla, jsou malé opečené párečky zabalené ve slanině.
- Často doplňují tác s pečenou krůtou, kterou bohatě obklopují jako vojáci na stráži.
- Párečky také představují ideální chuťovku na úvod vánočního setkání, kdy se hosté teprve schází a vy jim chcete nabídnout něco malého na hlad.
- Ve Skotsku prasátkům v dece říkají klobásy v kiltu. Britům vážně smysl pro humor nechybí!
Mince pies
Britská kuchyně proslula svými masovými koláči a tyto drobné, sladké zákusky, které matou svým názvem, vycházejí právě z této tradice. Jsou to malé košíčky z křehkého máslového těsta plněné sušeným a kandovaným ovocem, kterému kralují brusinky a sultánky.
- V lahodné směsi najdete také nasekané ořechy a vánoční koření, jako jsou skořice, cukr a muškátový oříšek.
- Upečené plněné koláčky se sypou lehkým popraškem moučkového cukru. S šálkem čaje nebo sklenkou vína představují příjemné zakončení lahodné vánoční večeře.
Krocan s brusinkovou omáčkou
K zásadním vánočním jídlům patří ve Velké Británii pečený krocan, mnohakilový, plněný nádivkou a pečený dlouhé hodiny, ale stejně tak se můžete setkat i s dalšími druhy pečení ochucené bylinkami.
- K masu vždy patří několik omáček, nejčastěji hnědá, gravy, se silnou masovou chutí a lehce nakyslá brusinková omáčka.
- Společně s masem přicházejíí na sváteční stůl jako příloha brambory pečené v husím sádle nebo oleji, obvykle nakrájené na čtvrtky, s křupavou kůrčičkou a ochucené bylinkami.
Opékané kapustičky
Snad žádné jídlo nerozděluje strávníky tolik jako kapustičky! Na britský vánoční stůl ale jednoduše patří. Obvykle se podávají vařené v páře nebo opékané se slaninou. Jsou lehce nahořklé a tvoří tak příjemný protiklad k masu a dalším chutím. Patříte také mezi kapustičkové fanoušky?
Zdroj: BBC Good Food, Tasty, Apetit