0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Strava bez laktózy: S intolerancí vaření ani pečení nekončí

Bezlaktózové mléko
ZDROJ: Unsplash/Anita Jankovic
sdílet:

Zjistili jste, že trpíte intolerancí na laktózu? Nemusíte se bát, váš mléčný svět nekončí, žijeme totiž v době, kdy se dá z většiny mléčných výrobků laktóza odstranit nebo můžete vyzkoušet plno nemléčných alternativ. Co intoleranci způsobuje, jak mléčné výrobky nahradit a na co si dát pozor?

Každý to má s intolerancí na laktózu trochu jinak, sami si možná později vytipujete mléčné výrobky s nižším podílem laktózy (například z ovčího a kozího mléka), které vaše tělo snáší dobře. Největší podíl laktózy obsahuje sušené mléko (až 50 g laktózy na 100 g), které se používá při výrobě některých potravin a mléko samotné. Řada výrobců nabízí mléko bez laktózy (0,1 g laktózy na 100 g se považuje za bezlaktózovou variantu).

Dále je k dostání mnoho rostlinných alternativ, které vám mléko nahradí při pečení, vaření i pouhém popíjení. Vyrobit si je můžete i doma, především ořechové a semínkové varianty nejsou nijak náročné na přípravu.

Kokosové mléko se hodí jako základ asijských jídel a využijete ho i při pečení. Na trhu existuje mnoho variant v konzervě a v tetrapaku, ale vyrobit si ho můžete i doma. Stačí mít po ruce sušený kokos, vodu, mixér a plátýnko. Připravit z něj můžete i skvělou kokosovou šlehačku!

Špatnou snášenlivost másla můžeme vyřešit použitím toho přepuštěného, zvaného také ghí. Obsah laktózy je v něm minimální, k dostání jsou také kostky másla bez laktózy. V bezlaktózové variantě najdete i veškeré mléčné výrobky.

Co je laktóza a kde všude ji můžeme najít

Laktóza je mléčný cukr nacházející se v mléce i v mléčných výrobcích, tedy také v másle, smetaně, jogurtech, kefírech, tvarozích, sýrech, pudincích, pomazánkách či ve zmrzlině. Laktóza je přirozenou součástí všech druhů mléka, nejen toho kravského.

  • Často se s ním v malém množství můžeme setkat u pečiva, čokolády, energetických tyčinek, brambůrků, sušenek, uzenin, instantních pokrmů, nápojů podporujících hubnutí, instatních jídlech.
  • Pokud je vaše intolerance silná, hlídejte i složení u nemléčných výrobků.

Intolerance na laktózu může mít různou intenzitu, některé mléčné výrobky vám potíže způsobovat nemusí. Nižší procento mléčného cukru je v kysaných výrobcích. Bakterie mléčného kvašení přemění laktózu na kyselinu mléčnou. Někteří lidé s intolerancí na laktózu tedy poměrně dobře snáší kefíry, jogurty, tvrdé sýry, zakysané smetany nebo acidofilní mléka.

Co způsobuje intoleranci na laktózu a jak ji poznat

Intolerance laktózy je úplná nebo částečná neschopnost trávicího traktu vstřebat laktózu. Je to kvůli nedostatku enzymů laktázy, který štěpí mléčný cukr. 

  • Nejedná se o potravinou alergii. Ta vzniká nejčastěji na mléčnou bílkovinu kravského mléka.
  • Téměř 70 procent české populace trápí špatné trávení mléčných výrobků.
  • Vrozená intolerance bývá velice vzácná, primární intolerance může vzniknout stárnutím a přirozeným úbytkem laktázy v traktu. Sekundární intolerance souvisí s onemocněním zažívacího ústrojí, jakými jsou neléčená celiakie, zánětlivé onemocnění střev či syndrom krátkého střeva.
  • Hlavní projevy intolerance na laktózu jsou bolesti břicha, nevolnost, průjmy a nadýmání po požití mléčných výrobků.
  • Dalšími příznaky jsou bolesti svalů, ekzém či astma, ale také problémy s koncentrací a únavou.

Pokud máte podezření na toto onemocnění, doporučujeme zkusit vynechat ze stravy mléčné výrobky a zjistit, jestli změna trávicímu traktu prospívá. Nezpomeňte doplňovat vápník jinak, obsahuje ho třeba některá zelenina, ořechy i konzervované saridnky. S intolerancí mohou pomoc i doplňky stravy s obsahem laktázy, prebiotika či probiotika.

Související články

Seznamte se s golden milk alias kurkumovým mlékem
  • Zajímavosti

Seznamte se s golden milk alias kurkumovým mlékem

Tento lahodný teplý nápoj z rostlinného mléka a kurkumy nejen skvěle chutná, zahřeje, ale dokonce všestranně pomáhá lidskému organismu. Kurkuma je téměř zázračnou rostlinou zmírňující bolest, zánětlivost, a podporuje krevní oběh. Hrníček...
Jde to i bez mléka: 5 potravinových zdrojů vápníku bez laktózy
  • Zdraví a výživa

Jde to i bez mléka: 5 potravinových zdrojů vápníku bez laktózy

Mléčné výrobky jsou považovány za nejbohatší zdroj vápníku. Jak ale tento cenný minerál tělu dodat, když mléko nepijete? Podívejte se na pět potravin, jejichž výživová hodnota spolehlivě zastoupí mléčné výrobky. Díky našim receptům je navíc...
Autor: hana.kovarikova

Apetit magazín

Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit