Zjistili jste, že trpíte intolerancí na laktózu? Nemusíte se bát, váš mléčný svět nekončí, žijeme totiž v době, kdy se dá z většiny mléčných výrobků laktóza odstranit nebo můžete vyzkoušet plno nemléčných alternativ. Co intoleranci způsobuje, jak mléčné výrobky nahradit a na co si dát pozor?
Každý to má s intolerancí na laktózu trochu jinak, sami si možná později vytipujete mléčné výrobky s nižším podílem laktózy (například z ovčího a kozího mléka), které vaše tělo snáší dobře. Největší podíl laktózy obsahuje sušené mléko (až 50 g laktózy na 100 g), které se používá při výrobě některých potravin a mléko samotné. Řada výrobců nabízí mléko bez laktózy (0,1 g laktózy na 100 g se považuje za bezlaktózovou variantu).
Dále je k dostání mnoho rostlinných alternativ, které vám mléko nahradí při pečení, vaření i pouhém popíjení. Vyrobit si je můžete i doma, především ořechové a semínkové varianty nejsou nijak náročné na přípravu.
Kokosové mléko se hodí jako základ asijských jídel a využijete ho i při pečení. Na trhu existuje mnoho variant v konzervě a v tetrapaku, ale vyrobit si ho můžete i doma. Stačí mít po ruce sušený kokos, vodu, mixér a plátýnko. Připravit z něj můžete i skvělou kokosovou šlehačku!
Špatnou snášenlivost másla můžeme vyřešit použitím toho přepuštěného, zvaného také ghí. Obsah laktózy je v něm minimální, k dostání jsou také kostky másla bez laktózy. V bezlaktózové variantě najdete i veškeré mléčné výrobky.
Co je laktóza a kde všude ji můžeme najít
Laktóza je mléčný cukr nacházející se v mléce i v mléčných výrobcích, tedy také v másle, smetaně, jogurtech, kefírech, tvarozích, sýrech, pudincích, pomazánkách či ve zmrzlině. Laktóza je přirozenou součástí všech druhů mléka, nejen toho kravského.
- Často se s ním v malém množství můžeme setkat u pečiva, čokolády, energetických tyčinek, brambůrků, sušenek, uzenin, instantních pokrmů, nápojů podporujících hubnutí, instatních jídlech.
- Pokud je vaše intolerance silná, hlídejte i složení u nemléčných výrobků.
Intolerance na laktózu může mít různou intenzitu, některé mléčné výrobky vám potíže způsobovat nemusí. Nižší procento mléčného cukru je v kysaných výrobcích. Bakterie mléčného kvašení přemění laktózu na kyselinu mléčnou. Někteří lidé s intolerancí na laktózu tedy poměrně dobře snáší kefíry, jogurty, tvrdé sýry, zakysané smetany nebo acidofilní mléka.
Co způsobuje intoleranci na laktózu a jak ji poznat
Intolerance laktózy je úplná nebo částečná neschopnost trávicího traktu vstřebat laktózu. Je to kvůli nedostatku enzymů laktázy, který štěpí mléčný cukr.
- Nejedná se o potravinou alergii. Ta vzniká nejčastěji na mléčnou bílkovinu kravského mléka.
- Téměř 70 procent české populace trápí špatné trávení mléčných výrobků.
- Vrozená intolerance bývá velice vzácná, primární intolerance může vzniknout stárnutím a přirozeným úbytkem laktázy v traktu. Sekundární intolerance souvisí s onemocněním zažívacího ústrojí, jakými jsou neléčená celiakie, zánětlivé onemocnění střev či syndrom krátkého střeva.
- Hlavní projevy intolerance na laktózu jsou bolesti břicha, nevolnost, průjmy a nadýmání po požití mléčných výrobků.
- Dalšími příznaky jsou bolesti svalů, ekzém či astma, ale také problémy s koncentrací a únavou.
Pokud máte podezření na toto onemocnění, doporučujeme zkusit vynechat ze stravy mléčné výrobky a zjistit, jestli změna trávicímu traktu prospívá. Nezpomeňte doplňovat vápník jinak, obsahuje ho třeba některá zelenina, ořechy i konzervované saridnky. S intolerancí mohou pomoc i doplňky stravy s obsahem laktázy, prebiotika či probiotika.
Zdroje info: Health, Healthline, Apetit