Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

12 zajímavostí o jahodách, které vás překvapí

Jahody patří mezi nejoblíbenější letní ovoce, které si spousta z nás pěstuje na svých zahrádkách. Přesto o nich však nevíme všechno. Nevěříte? Podívejte se na 12 zajímavostí o jahodách, které jste určitě nevěděli a které vás jisto jistě překvapí.
3. 5. 2021 | Autor: Sabina Jarošová

1. Jahoda není plod 

Čtete správně, ta červená, sladká věc, do které se v létě rádi zakousneme, není plod jahodníku, ale jeho zvětšené květní lůžko. Zatímco plody jako je angrešt, malina nebo borůvka mají semínka uvnitř dužiny, jahoda má semínka na povrchu slupky. A právě tato semínka jsou skutečným plodem jahodníku. Na jedné jahodě byste jich napočítali až 200.

2. Jahoda je příbuzná s růží

Jahodník je rostlina z čeledi růžovitých, patří tak do stejné rostlinné rodiny jako růže.

3. Nemyjte je 

Věděli jste, že když budete jahody mýt pod tekoucí vodou, jejich aroma se sníží až o polovinu? Lépe uděláte, když je na chvíli namočíte do mísy s vodou a necháte okapat.

Jahody s vanilkovým jogurtem

Tahle pochoutka je ideální jako dezert k čaji.

4. Jahody a alergie 

Máte alergii na jahody? Pak za to mohou kyseliny v ní obsažené, které jahodě dodávají typickou chuť a vůni. Jedná se o kyselinu jablečnou, citronovou, chininovou, šťavelovou a salicylovou.

5. Jahody pro sexuální apetit 

Jahody obsahují zinek a antioxidanty, které mají vliv na sexuální výkonnost. Proto jahody fungují jako účinné afrodiziakum, a to jak pro muže, tak i pro ženy.

6. Jahody sklízejte ráno 

Pěstujete-li jahody na zahrádce, ideální dobou pro jejich sběr je ráno, kdy jsou přirozeně chladné. Když je následně ještě zchladíte na 4-6 °C, vydrží čerstvé pět dní.

30x božské jahody, které si zamilujete

K létu patří jahody naprosto neodmyslitelně. Pokud se jich stejně jako my nemůžete nabažit, vybrali jsme pro vás hned...

7. Historie jahod

Jahody se pěstovaly už v dobách starověkého Říma. Jejich konzumace se ale rozšířila až v pozdním středověku, kdy jahody pěstovali mniši. Široce konzumované zahradní jahody vznikly až zkřížením několika druhů a do Evropy se dostaly v 17. století, kdy je sem přivezli francouzští korzáři.

8. Jahody v Čechách 

Jahody se u nás pěstují, na rozdíl od jiných druhů ovoce, poměrně krátce, teprve od 19. století, kdy se s pěstováním začalo na Benešovsku. Z Ameriky se sem dostaly díky Rudolfu Strimplovi, který si v roce 1896 nechal poslat od přítele sadbu polních jahod.

9. Plodí dvakrát do roka

U stále plodících jahodníků si můžete jahody vychutnávat dvakrát ročně.

10. Jahody naslano

Jahody připravujeme především na sladko, třeba posypané cukrem nebo jako náplň do tvarohových knedlíků, ale skvělé jsou i naslano. Že si to nedovedete představit? Vyzkoušejte náš recept na jahody s balzamikem a barevným pepřem. Pepř dokonale zvýrazni chuť jahod a skoro ho neucítíte. Zní to možná trochu zvláštně, ale je to opravdu výborné.

Jahody s balzamikem

Na pohled zběsilá kombinace, ale je přímo famózní! Zkuste ji třeba jako nápaditý předkrm.

11. Zdroj vitaminu C

Jahody mají podobné množství vitaminu C jako citrusové plody. Kromě toho jsou bohaté na vitamin K, kyselinu listovou, draslík, mangan a hořčík.

12. Jahody na hubnutí

Jahody jsou z 90 % tvořeny vodou, jsou tedy nízkokalorické a rozhodně po nich nepřiberete. Navíc v těle povzbuzují tvorbu hormonů, které snižují chuť k jídlu a pomáhají redukovat tělesnou hmotnost.

Související

Jahodová crostata s tymiánem

Koláč, který vypadá jako malé umělecké dílo! Tymián navíc pozvedne lahodné jahody na úplně novou úroveň...

Jahodová panna cotta

Tahle senzační panna cotta je lehká jako pírko růžového plameňáka, chutná jako letní jahody se smetanou a voní jako...

Jahodová bublanina

Naprostá klasika, kterou mandlové lupínky dotáhnou k dokonalosti!

Jahodová zavařenina

Vařená podle starobylého receptu, nejšťavnatější, nejčervenější a také nejkrásnější. Zkuste ji také, je i nejlepší!...

Jahodová zmrzlina s balzamikovým octem

Tahle nenápadná růžová kráska skrývá překvapivé tajemství... Balzamikový ocet! Geniální trik, který vám...

Jahodová srdce

Už po prvním zakousnutí do vaflí zjistíte o jahodách úplně vše. Jak jsou šťavnaté, jak jsou dokonalé, jak si rozumějí...

Jahodová bowle s ledovou tříští

Perfektní drink pro zahradní slavnost.

Jahodová žemlovka

„Žemlovku jsem od dětství zbožňovala. Teď jsem ji trochu pozměnila a vylepšila jahodami a kokosem,“ napsala...

Piškotová roláda bez vážení s pařížskou šlehačkou

Je snad něco lepšího než jahody se šlehačkou? Jedině jahody s pařížskou šlehačkou!

Koláč s makovou šlehačkou a jahodami

Možná se to na první pohled nezdá, ale až tenhle koláč ochutnáte, dáte nám za pravdu, že lehký piškot s tvarohovo-...

Jahodové osvěžení. Je libo zmrzlina, sorbet nebo semifreddo?

Teploty pomalu, ale jistě šplhají nahoru, a tak je ten nejvyšší čas připravit si na teplé dny nějaké osvěžení. A z čeho...

Proč jsou české jahody dražší?

Pokud každý rok netrpělivě vyhlížíte české jahody, možná vás nemile překvapilo, že cena je letos vyšší než minulý rok...

Jak správně skladovat jahody?

Uchovat jahody, aby byly pořád lahodné, může být oříšek. Nejlepší jsou čerstvé, což není dlouhodobě udržitelný stav. Co...

Lehkost mrazem sušených jahod

Lyofilizované ovoce je v kurzu. Je lehounké křehké a křupavé, přitom voní a zachovává si tvar i chuť původní plodiny...

Přidat komentář