Podle čínské medicíny bychom měli jíst v zimě jinak, než v teplých měsících. Potraviny totiž dělí na chladivé, hřejivé a neutrální. Dobře vyživované tělo snáz čelí výzvám chladného počasí a jen tak něco ho neskolí. Pokud jste v zimě často nemocní, není na škodu pozměnit jídelníček a některé potraviny z něj na chvíli vyřadit. Jaké to jsou?
V chladných měsících roku čerpáme energii z pomalu vařených teplých pokrmů připravených z kvalitních surovin. Patří k nim silné masové a zeleninové vývary, nejrůznější polévky a hutná jídla z jednoho hrnce, která zasytí i zahřejí.
- V zimním období je také velmi výhodné zařadit do jídelníčku luštěniny všeho druhu, mořské řasy, ryby a pečenou zeleninu i maso.
- Při dochucování se nebojte přiostřit, pálivé koření a kořeněná jídla působí hřejivě a podporují pocení.
- Jídlům by měl vévodit česnek, zázvor a skořice, muškátový oříšek, kardamom.
- Nezapomeňte na husté hřejivé polévky a dušená masa.
- Dobrá je kořenová zelenina, vlašské ořechy i houby.
- Z ovoce pak jablka a hrušky.
Co naopak v zimě podle čínské medicíny nejíst, abyste se vyhnuli nachlazení? Jsou to především studená jídla a nápoje, syrová zelenina a ovoce, nejrůznější saláty, kterých jsme si hojně dopřávali v létě. Tělo ochlazují také čerstvě lisované šťávy. Vzdát se jich však nemusíte ani v chladném období roku. Stačí znát ty správné triky pro zimní úpravu.
Syrová zelenina
V létě příjemně osvěží, v zimě syrová zelenina zatěžuje trávení a ochlazuje organismus. Protože však obsahuje důležitou vlákninu a další zdraví prospěšné látky, bylo by bláznovství si ji v zimě odpírat.
- Stačí jen drobná úprava – zeleninu nechat zkvasit. Kvašená zelenina je typickým podzimní a zimním jídlem, které je plné vitaminu C.
- Soudek s naloženým zelím jste dříve mohli najít v nejedné domácnosti a pro mnohé stále patří k základním přípravám na tuhou zimu.
Studená jídla
Pomalu pečená zelenina s masovými karbanátky, kuře na bramborách z jednoho pekáčku, polévka hustá tak, že v ní stojí lžíce – pusťte do kuchyně úpravy jídla, které provoní celý byt a prohřejí i ty nejstudenější nohy.
- Naprostým životabudičem je silný masový vývar. Neznáme jiný pokrm, který by měl takovou výživnou a léčivou sílu.
- Existují různé druhy vývarů. Nejlepší je poctivý, domácí. Zda si dáte kuřecí nebo hovězí, je jen na vás. Tak na zdraví!
Čerstvé ovoce
S čerstvým ovocem se to má podobně jako s tepelně nezpracovanou zeleninou. Osvěžuje, chladí, ale o to v zimě zrovna nestojíme.
- Výhodnější bude uvařit si z jablek či hrušek teplý kompot s kořením nebo svařit sušené ovoce jako omáčku a podávat ho třeba s perníkem.
- Báječné je také ovoce zapečené pod křupavou pokrývkou na způsob kramblu, hrušky pošírované v červeném víně nebo jablíčka pečená jen tak, s troškou másla a rozinek.
Čerstvě lisované ovocné a zeleninové šťávy
Pokud máte na sladkou šťávu neodolatelnou chuť, svařte ji s kořením. Ztratí sice nějaké vitaminy, ale krásně vás prohřeje.
- Vitamin C pak dodáte pár kapkami čerstvé citronové šťávy.
- Báječný je v tomto období také čaj ze zázvoru, popřípadě můžete vyzkoušet opět variantu ze svařené šťávy s nastrouhaným zázvorem. Má říz a léčí každou neplechu.
Zdroj: Health, Healthline, BBC