Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Jak (ne)jíst v zimě, abychom zůstali zdraví

V zimě se chceme prohřívat. Dobře zahřáté tělo snáz čelí výzvám chladného počasí a jen tak něco ho neskolí. Proto je vhodné v tomto období pozměnit jídelníček a vyřadit z něj některé potraviny, které organismus ochlazují a tím i oslabují. Se svými oblíbenci se ale nemusíte nadobro rozloučit. Prozradíme vám, jak úpravu zvolit, abyste si je ani v zimě nemuseli odpírat.
13. 11. 2020 | Autor: Jana Kopřivová

V chladných měsících roku čerpáme energii z pomalu vařených teplých pokrmů připravených z kvalitních surovin. Patří k nim silné masové a zeleninové vývary, nejrůznější polévky a hutná jídla z jednoho hrnce, která zasytí i zahřejí. V tomto období je také velmi výhodné zařadit do jídelníčku luštěniny všeho druhu, mořské řasy, ryby a pečenou zeleninu i maso. Při dochucování se nebojte přiostřit, pálivé koření a kořeněná jídla působí hřejivě a podporují pocení. A kromě s láskou připraveného jídla našemu tělu prospěje také huňatý svetr, pořádné ponožky a teplé boty.

Co naopak v zimě nejíst, abyste se vyhnuli nachlazení? Jsou to především studená jídla a nápoje, syrová zelenina a ovoce, nejrůznější saláty, kterých jsme si hojně dopřávali v létě. Tělo ochlazují také čerstvě lisované šťávy. Vzdát se jich však nemusíte ani v chladném období roku. Stačí znát ty správné triky pro zimní úpravu.

Kvašené dobroty pro silnou imunitu

Řekni mi, co jíš, a já ti řeknu, jak jsi na tom se zdravím. Tak by se dalo parafrázovat známé přísloví. Poslední...

Syrová zelenina

V létě možná příjemně osvěží, v zimě syrová zelenina zatěžuje trávení a ochlazuje organismus. Protože však obsahuje důležitou vlákninu a další zdraví prospěšné látky, bylo by bláznovství si ji v zimě odpírat. Stačí jen drobná úprava – zeleninu nechat zkvasit. Kvašená zelenina je typickým podzimní a zimním jídlem, které je plné vitaminu C. Soudek s naloženým zelím jste dříve mohli najít v nejedné domácnosti a pro mnohé stále patří k základním přípravám na tuhou zimu. 

Studená jídla

Pomalu pečená zelenina s masovými karbanátky, kuře na bramborách z jednoho pekáčku, polévka hustá tak, že v ní stojí lžíce – pusťte do kuchyně úpravy jídla, které provoní celý byt a prohřejí i ty nejstudenější nohy. Naprostým životabudičem je silný masový vývar. Neznáme jiný pokrm, který by měl takovou výživnou a léčivou sílu. Existují různé druhy vývarů. Nejlepší je poctivý, domácí. Zda si dáte kuřecí nebo hovězí, je jen na vás. Tak na zdraví!

30 receptů se zimní zeleninou pro silnou imunitu

Období, kdy všichni kolem kašlou a lehají do postele s chřipkou a nachlazením, je bohužel v plném proudu. Co udělat pro...

Čerstvé ovoce

S čerstvým ovocem se to má podobně jako s tepelně nezpracovanou zeleninou. Osvěžuje, chladí, ale o to v zimě zrovna nestojíme. Výhodnější bude uvařit si z jablek či hrušek teplý kompot s kořením nebo svařit sušené ovoce jako omáčku a podávat ho třeba s perníkem. Báječné je také ovoce zapečené pod křupavou pokrývkou na způsob kramblu, hrušky pošírované v červeném víně nebo jablíčka pečená jen tak, s troškou másla a rozinek. 

Čerstvě lisované ovocné a zeleninové šťávy

Nechceme se opakovat, ale cokoliv čerstvého, tepelně neupraveného zbytečně zatěžuje celý organismus. Pokud už máte na sladkou šťávu neodolatelnou chuť, svařte ji s kořením. Ztratí možná vitaminy, ale krásně vás prohřeje. Vitamin C navíc snadno dodáte pár kapkami čerstvé citronové šťávy. Báječný je v tomto období také čaj ze zázvoru, popřípadě můžete vyzkoušet opět variantu ze svařené šťávy s nastrouhaným zázvorem. Má říz a léčí každou neplechu.

Související

Rakytník – vitaminová bomba a booster pro imunitu

Malé oranžové plody v sobě skrývají velké množství vitaminů a zdraví prospěšných látek, které oceníme především v...

5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě

Vybrali jsme pro vás potraviny, které jsou nabité zdravím a blahodárnými účinky. Objevte jejich skrytou sílu a...

5 + 1 surovina ze spíže, se kterými vyčistíte svůj domov

Chystáte se na velký předvánoční úklid? Pro čisticí přípravky nemusíte hned utíkat do obchodu. Mnohé velmi účinné...

Jídlem proti stresu a špatné náladě

Pokud máte pocit, že na vás padá podzimní únava spojená se špatnou náladou, zkuste s našimi tipy vyzrát na depresi...

6 bylinek, které vám navrátí klidný spánek

Trápí vás nespavost? Uprostřed noci, kdy máme za sebou několik hodin marné usínání, bychom si nejraději vzali prášek na...

Vitamin C a hravé způsoby, jak jej získat ze stravy

Ve vodě rozpustná živina nezbytná k životu a udržení zdraví, tím vším je vitamin C. Poprvé jej chemicky objevil...

Horké nápoje

Zalézá vám mráz za nehty jen při pohledu na teploměr? Zůstaňte doma a připravte si horký drink. Potěší vás víc než...

Někdo to rád horké!

Svolejte všechny ke stolu a lžičky dejte do pohotovostní polohy - podávají se totiž luxusní teplé dezerty! Na tyhle...

7+1 zdravé dochucení polévky

Maggi, sójovka, lák z okurek… Uvařili jste svou oblíbenou polévku a pořád to není ono? Dochuťte ji zdravými...

Co přidat do polévky, aby byla sytější?

Možná máte chuť udělat polévku zajímavější nebo jen potřebujete, aby byla méně „hladová“. Tady jsou naše provařené...

3 základní suroviny, které se vyplatí vařit ve velkém

Pro jejich nenápadnost a všednost si často neuvědomíme, jaký potenciál skrývají. Představujeme vám trojici, kterou se...

Co měla prababička ve spíži

Z čeho kouzlily kuchařky v době, kdy neexistovaly ledničky ani mrazáky?

Přidat komentář