Kuličky, kuličky a zase kuličky
Když se řekne nepečené cukroví, většině z nás se asi vybaví kuličky nejrůznějších chutí a barev. Dnes můžete kuličky dělat v podstatě z čehokoliv, co máte rádi, jen musíte vždy mít nějakou lepkavou surovinu, která vám ingredience spojí dohromady. Jaké kuličky se ale hodí na Vánoce? Na Štědrovečerní tabuli by vám neměly chybět švestkovo-mandlové kuličky nebo ty ze strouhaného perníku, které jsou naprosto neodolatelné. Kdo miluje Raffaello, toho potěšíte kokosovými kuličkami, které tyto oblíbené bonbóny připomínají. Rumové kuličky potěší i mužské pohlaví, a navíc krásně provoní byt. Pokud chcete něco opravdu zdravého, inspiraci najdete v našem článku o raw kuličkách.
Rádi experimentujete? Vyzkoušejte recept na Billa cizrnové kuličky v čokoládě. Plechovku cizrny slijte, propláchněte a vsypte do mixéru. Přidejte 1 lžíci arašídového másla, 3 lžíce ovesných vloček, 3 lžíce sirupu z agáve a 1 lžičku strouhané pomerančové kůry a vše rozmixujte dohladka. Ze směsi vytvarujte kuličky a nechte je cca 1 hodinu odležet v lednici. Ve vodní lázni rozehřejte 100 g hořké čokolády a postupně v ní obalte vychlazené kuličky. Nakonec je posypte nasekanými pistáciemi a nechte v chladu odležet další hodinu.
Další nepečené dobroty
Kromě kuliček existuje spoustu dalších druhů nepečeného cukroví. Takovým tradičním cukrovím, které se nepeče, jsou vosí hnízda nebo čokoládová tlačenka. Děti potěší pomerančové karamelky s čokoládou, které můžete využít i jako jedlý dárek pod stromeček, stejně jako různé druhy čokoládových lanýžů. Parádu na stole vám udělá nepečená roláda ovoněná rumem, která nejen že dobře chutná, ale i krásně vypadá. Pokud hledáte něco skutečně velmi snadného, co budete mít hotové do 30 minut, rozhodně vyzkoušejte nepečená kokosová očka nebo oplatky plněné karamelem.
Výhody nepečeného cukroví
- Spotřebování zbylých surovin – do nepečeného cukroví můžete použít zbytky potravin, které už nevyužijete, jako jsou například sušenky nebo oříšky. Pokud kromě nepečeného cukroví děláte i to klasické, pečené, a pár kousků se vám nepovedlo, také je klidně použijte na přípravu nějaké nepečené dobroty.
- Ušetří vám čas – nepečené cukroví nepotřebuje odležet a mělo by být co nejčerstvější, tudíž ho můžete připravovat klidně 23. prosince. Navíc je jednoduché, a tak vám jeho příprava nezabere příliš času.
- Suroviny není třeba vážit – na výrobu nepečeného cukroví je potřeba většinou je pár základních surovin, které nemusíte vážit. Množství surovin si řídíte podle toho, jakou chcete mít konzistenci.
- Nepotřebujete vykrajovátka – výroba nepečeného cukroví je ideální pro ty, kdo nemají vykrajovátka a ani nemají v plánu si je pořizovat.
Jak skladovat nepečené cukroví
Jelikož cukroví neprošlo procesem pečení, je důležité ho správně skladovat, aby se brzy nezkazilo. Nevyplatí se s ním zdobit stůl a nechávat ho dlouho v teple. Důležité je cukroví vyrábět z čerstvých a kvalitních surovin, kterým nekončí trvanlivost. Nepečené cukroví uchovávejte v lednici. Pokud do cukroví přidáte pár kapek alkoholu, které zajistí konzervaci surovin, vydrží vám až tři týdny.
Přidat komentář