Kouzelné karamelky pod stromeček i na ně

sdílet:
Kdo by neměl rád karamel? Lahodná cukrovinka se těší takové popularitě, že konkuruje i královně všech sladkostí – čokoládě. Příprava karamelek není vůbec složitá a jak je známo, každý vlastnoručně vyrobený dáreček zahřeje u srdce. Vyzkoušejte jejich výrobu ještě letos.

Kdo si na karamelu pochutnával jako první? 

Původ karamelu není úplně jednoznačný. Historici mají hned několik možných průkopníků této cukrové lahůdky. Jedni lahodný objev přisuzují arabským kulturám přibližně kolem roku 1000. Připravovali jej rozpuštěním cukru ve vroucí vodě, pochutnávali si tedy na sladkých, ale tvrdých kousky. Druzí označují za možné objevitele americké osadníky z druhé poloviny 17. století. Těžko říct, kdo byl první, důležité je, že si karamel můžeme vychutnávat již řadu století.

U slaného karamelu je prvenství snadno dohledatelné. Poprvé byl uvařen ve Francii, přesněji na území Bretaně. Do klasického karamelu se často přidává máslo či smetana pro zjemnění chutí i krémovou konzistenci. V Bretani se ovšem nejčastěji používá máslo slané. Tamní cukráři si všimli, že slanost podporuje komplexní chuť karamelu a objev byl na světě. Velice rychle dobyl svět, jeho konzumace je téměř nezastavitelná. 

Nejjednodušší karamel

Více

Domácí příprava karamelek

Nemusíte mít žádné obavy, karamelky nejsou složité, jejich výroba je vhodná i pro kuchtíky a cukráře začátečníky. Na základní recept budete potřebovat 500 g krupicového cukru100 ml smetany100 g másla, vysoký rendlík a forma či plech. Do rendlíku dejte krupicový cukr a pomalu zahřívejte, dávejte si však pozor, aby se nespálil karamel i vy samotní. Malý cukrářský trik je k cukru přidat lžičku vody, postupně se odpaří, ale karamel se vám díky ní nepřipálí. Ve chvíli, kdy získá zlatavou barvu, přidejte smetanu a máslo nakrájené na malé kousky. Za stálého míchání na nízké teplotě ještě chvíli zahřívejte, dokud se vše nespojí do hladké hmoty. Jakmile jste spokojeni s konzistencí, obsah rendlíku vlijte do formy (vymazané olejem nebo vyložené pečicím papírem). Nechte zcela vychladnout při pokojové teplotě, pak karamelky jednoduše krájejte nožem na pravidelné čtverečky. 

Větší množství másla a smetany udává tuhost konečného bonbonu. Velmi často se připravují i s kondenzovaným mlékem, díky němu jsou krásně měkké a mazlavé. Přesně takové jsou například pomerančové karamelky s čokoládou. 

Přidat můžete své oblíbené suroviny

Klasickou výtečnou dvojkou jsou karamely s ořechy. Výtečné jsou pekanové, makadamové, mandle, ale rozumí si se všemi. Některé můžete přidat i slané, vznikne příjemná sladko slanější kombinace, vyzkoušejte například karamelky se solenými arašídy. Do karamelek se skvěle hodí i kapka alkoholu jako je rum nebo amaretto. Na škodu není ani koření. Taková vanilka, trocha skořice, hřebíček nebo špetka muškátového oříšku, celkovému výsledku dodají netradiční chuť. V neposlední řadě nesmíme opomenout ani sušené a kandované ovoce. Sušenými třešněmi, rozinkami nebo kandovaným pomerančem jim dodáte nečekanou texturu a milé překvapení uvnitř. Je možné do nich ovšem přidat ledacos, například jablečný mošt nebo miso pastu.

Karamelky s jablečným moštem

Více

Tvarování karamelek je snadné i hravé

Skoro bez práce to jde s pomocí větší formy cca 20x20 cm. Jednoduše hmotu vlijete, necháte vychladnout a pak nakrájíte na preferované kousky. Z kostiček se snadno vytvoří karamelové lanýže. Obalte je v kakau nebo nasekaných oříšcích a vytvarujete kuličku. Obzvlášť efektně vypadají pistácie. 

Pokud máte zájem o zajímavější tvary, tak vám skvěle poslouží nejrůznější formičky. V cukrářských obchodech lze koupit speciální na pralinky, které dodají každému výtvoru luxusní vzhled. Vystačíte si ovšem i s tím, co máte doma. Ideálně se hodí ty na led. Nevyrábějí se jen v klasických kostkách, ale najdeme srdíčka, hvězdičky, a třeba i plameňáky. Dobrou volbou jsou také formičky na pracny, které vytahujeme ze sklepa či spíže právě před vánoci. 

Hotové karamelky stačí už jen zabalit. Vyniknou v krabičce vyložené pečicím papírem nebo ve zdobeném sáčku z celofánu. Mohou se také balit jednotlivě do potravinářského papíru s pomocí provázku nebo stužky z každé strany. Takto zabalené kousky můžete umístit na stromeček a postupně je ujídat. 

Karamelky s pastou miso

Více

Tip na závěr

Z karamelu nemusíte připravovat jen na jazyku rozpouštějící se bonbony. Ze zbytků vytvoříte krásné ozdoby na dorty. Na plochu z nepřilnavého materiálu cákejte tekutý karamel, jak se vám zlíbí. Opravdu rychle tuhne, takže si můžete troufnout i na odvážné kousky jako jsou sítě nebo špičky. 

Pod stromečkem vaše blízké potěší i domácí karamelová omáčka. 200 g krupicového cukru rozpustíte na zlatovou hmotu, za stálého míchání přidáte 125 ml smetany a na závěr vmícháte 60 g másla. Můžete ji dochutit solí nebo ozvláštnit levandulí. Stačí dát do skleničky a používat dle potřeby. K dokonalosti dovede palačinkylívancezmrzlinu, nejrůznější kaše a vlastně i každou bábovku či buchtu

Foto v textu: Bruna Branco (Unsplash) 

Související recepty

Související články

  • Novinky a zajímavosti

Dárek v láhvi: domácí sirupy pod stromeček

Homemade dárky se těší čím dál větší oblibě. Inspirací se to napříč internetem jen hemží a pro nápady na jedlé dárky člověk nemusí chodit daleko. My jsme si pro vás připravili tipy na dárky, které udělají radost každému. Čekají na vás ...
  • Tipy a triky

Dárek ze sklenice: směsi na pečení sušenek a muffinů

1 Vyberte recept a navrstvěteNa přípravu dárku potřebujete kromě přísad především litrovou sklenici s dobrým uzávěrem, aby suroviny zůstaly v suchu a mimo dosah molů. Do sklenice se hodí všechny pečené sladkosti, které se...
  • Novinky a zajímavosti

5 pamlsků pro čtyřnohé mazlíčky

Česká republika je rájem pejskařů Ve světě jsme známí především dobrým pivem a poctivou, přesto trochu tučnou, kuchyní. Málokdo si ale uvědomuje, že vynikáme i počtem pejskařů. Statistiky z roku 2015 uvádí, že v domácnostech máme něco...
  • Novinky a zajímavosti

Odhalte jednoduchost domácího tureckého medu

Je turecký med opravdu turecký?Ačkoli původ této cukrovinky již v názvu přisuzujeme Turecku, zda je toto tvrzení pravdivé však nelze jednoznačně doložit. Katalánci připravují torró, Italové torrone, Španělé turrón. Podobné pochutinky...
  • Novinky a zajímavosti

Nestíháte? Vsaďte na nepečené cukroví

Kuličky, kuličky a zase kuličkyKdyž se řekne nepečené cukroví, většině z nás se asi vybaví kuličky nejrůznějších chutí a barev. Dnes můžete kuličky dělat v podstatě z čehokoliv, co máte rádi, jen musíte vždy mít nějakou...

Obchod Apetit