0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kouzelné karamelky pod stromeček i na něj

Kouzelné karamelky pod stromeček i na něj
sdílet:

Kdo by neměl rád karamel? Lahodná cukrovinka se těší takové popularitě, že konkuruje i královně sladkostí – čokoládě. Příprava karamelek není vůbec složitá a jak známo, každý vlastnoručně vyrobený dáreček zahřeje u srdce. Vyzkoušejte jejich výrobu ještě letos. 

Původ karamelu není úplně jednoznačný. Historici mají hned několik možných průkopníků této cukrové lahůdky.

  • Jedni lahodný objev přisuzují arabským kulturám přibližně kolem roku 1000. Připravovali jej rozpuštěním cukru ve vroucí vodě, pochutnávali si tedy na sladkých, ale tvrdých kousky.
  • Druzí označují za možné objevitele americké osadníky z druhé poloviny 17. století. Těžko říct, kdo byl první, důležité je, že si karamel můžeme vychutnávat již řadu století.

U slaného karamelu je prvenství snadno dohledatelné. Světlo světa spatřil ve Francii, přesněji v Bretani.

  • Do klasického karamelu se často přidává máslo či smetana pro zjemnění chutí i krémovou konzistenci.
  • V Bretani se ovšem nejčastěji používá máslo solené.

Tamní cukráři si všimli, že slanost podporuje komplexní chuť karamelu a objev byl na světě. Slaný karamel rychle dobyl svět.

Domácí příprava karamelek

Nemusíte mít obavy, karamelky nejsou složité, jejich výroba je vhodná i pro kuchtíky a cukráře začátečníky. Na základní recept budete potřebovat: 

  • 500 g krupicového cukru
  • 100 ml smetany
  • 100 g másla

Hodit se bude ještě vysoký rendlík a forma či plech.

  1. Do rendlíku dejte krupicový cukr a pomalu zahřívejte, dávejte si však pozor, aby se nespálil karamel i vy samotní. Malý cukrářský trik je k cukru přidat lžičku vody, postupně se odpaří, ale karamel se vám díky ní nepřipálí.
  2. Ve chvíli, kdy získá zlatavou barvu, přidejte smetanu a máslo nakrájené na malé kousky. Za stálého míchání za nízké teploty ještě chvíli zahřívejte, dokud se vše nespojí do hladké hmoty.
  3. Jakmile jste spokojeni s konzistencí, obsah rendlíku vlijte do formy (vymazané olejem nebo vyložené pečicím papírem).
  4. Nechte zcela vychladnout při pokojové teplotě, pak karamelky krájejte nožem na pravidelné kostičky. 

Množství másla a smetany udává tuhost konečného bonbonu, čím více jich je, tím měkčí budou. Karamelky se často se připravují i s kondenzovaným mlékem, díky němu jsou krásně měkké a mazlavé. Přesně takové jsou například pomerančové karamelky s čokoládou. 

Přidejte, co máte rádi

Klasickou výtečnou dvojkou jsou karamely s ořechy. Výtečné jsou pekanové, makadamové, mandle, ale rozumí si se všemi.

  • Některé můžete přidat i slané, vznikne příjemná sladko slaná kombinace, vyzkoušejte například karamelky se solenými arašídy.
  • Do karamelek se skvěle hodí i kapka alkoholu jako je rum nebo amaretto. Na škodu není ani koření. Taková vanilka, trocha skořice, hřebíček nebo špetka muškátového oříšku, dodají cukrovince netradiční chuť.
  • V neposlední řadě nesmíme opomenout sušené a kandované ovoce. Sušenými třešněmi, rozinkami nebo kandovaným pomerančem jim dodáte nečekanou texturu a milé překvapení uvnitř. Je možné do nich ovšem přidat ledacos, například jablečný mošt nebo miso pastu.

Tvarování karamelek je snadné i hravé

Skoro bez práce to jde s pomocí větší formy cca 20x20 cm. Do ní hmotu jednoduše vlijete, necháte vychladnout a pak nakrájíte na kousky požadované velikosti.

  • Z kostiček se snadno vytvoříte karamelové lanýže. Obalte je v kakau nebo nasekaných oříšcích a vytvarujete kuličku. Obzvlášť efektně vypadají pistácie. 
  • Pokud máte zájem o zajímavější tvary, tak vám skvěle poslouží nejrůznější formičky. V cukrářských obchodech lze koupit speciální na pralinky, které dodají každému výtvoru luxusní vzhled.
  • Vystačíte si ovšem i s tím, co máte doma. Ideálně se hodí tvořítka na led. Nevyrábějí se jen v klasických kostkách, ale najdeme srdíčka, hvězdičky, a třeba i plameňáky.
  • Dobrou volbou jsou také formičky na pracny, které vytahujeme ze sklepa či spíže právě před vánoci. 

Hotové karamelky stačí už jen zabalit. Vyniknou v krabičce vyložené pečicím papírem nebo ve zdobeném sáčku z celofánu. Můžete je balit i jednotlivě do potravinářského papíru s pomocí provázku nebo stužky z každé strany. Takto zabalené kousky můžete umístit na stromeček a postupně je ujídat. 

Tip na závěr

Z karamelu nemusíte připravovat jen na jazyku rozpouštějící se bonbony. Ze zbytků vytvoříte krásné ozdoby na dorty. Na plochu z nepřilnavého materiálu nacákejte tekutý karamel. Opravdu rychle tuhne, takže si můžete troufnout i na odvážné kousky jako jsou sítě nebo špičky. 

Pod stromečkem vaše blízké potěší i domácí karamelová omáčka. Jak ji vyrobíte?

  1. 200 g krupicového cukru rozpusťte na zlatovou hmotu a za stálého míchání přidejte 125 ml smetany.
  2. Na závěr vmíchejte 60 g másla. Můžete ji dochutit solí nebo ozvláštnit levandulí. Stačí dát do skleničky a používat podle chuti.

K dokonalosti dovede palačinkylívancezmrzlinu, nejrůznější kaše a vlastně i každou bábovku či buchtu

Související články

Paštika pod stromeček: jedlý dárek pro každého labužníka
  • Tipy a triky

Paštika pod stromeček: jedlý dárek pro každého labužníka

Dárková balení plné (domácích) dobrot jsou ideálním dárkem pro blízké přátele nebo náročné členy rodiny, kteří na otázku, co by si přáli pod stromečkem, odpovídají, že vlastně nic nepotřebují. Jíst ale musí každý. Proč toho nevyužít?...
Domácí pesto: Jak a z čeho ho vyrobit?
  • Tipy a triky

Domácí pesto: Jak a z čeho ho vyrobit?

Nevíte, co s přebytkem bylinek? Vyrobte si domácí pesto. V obchodech sice běžně seženete to bazalkové nebo ze sušených rajčat, ale co je domácí, je zkrátka kvalitnější. Navíc doma si můžete vyrobit pesto ze spousta jiných surovin. Poradíme...
Dárek v láhvi: domácí sirupy pod stromeček
  • Zajímavosti

Dárek v láhvi: domácí sirupy pod stromeček

Homemade dárky se těší čím dál větší oblibě. Inspirací se to napříč internetem jen hemží a pro nápady na jedlé dárky člověk nemusí chodit daleko. My jsme si pro vás připravili tipy na dárky, které udělají radost každému. Čekají na vás ...
Dárek ze sklenice: směsi na pečení sušenek a muffinů
  • Tipy a triky

Dárek ze sklenice: směsi na pečení sušenek a muffinů

1 Vyberte recept a navrstvěteNa přípravu dárku potřebujete kromě přísad především litrovou sklenici s dobrým uzávěrem, aby suroviny zůstaly v suchu a mimo dosah molů. Do sklenice se hodí všechny pečené sladkosti, které se...
Komerční sdělení
5 pamlsků pro čtyřnohé mazlíčky
  • Zajímavosti

5 pamlsků pro čtyřnohé mazlíčky

Láska prochází žaludkem a u pejsků to platí dvojnásob. I oni si zaslouží něco malého najít, nebo spíše vyčenichat, pod vánočním stromečkem. Přinášíme vám pár jednoduchých receptů na pamlsky, které potěší každého hlídače i mazlíka. Jsou...
Odhalte jednoduchost domácího tureckého medu
  • Zajímavosti

Odhalte jednoduchost domácího tureckého medu

Je turecký med opravdu turecký?Ačkoli původ této cukrovinky již v názvu přisuzujeme Turecku, zda je toto tvrzení pravdivé však nelze jednoznačně doložit. Katalánci připravují torró, Italové torrone, Španělé turrón. Podobné pochutinky...
Nestíháte? Vsaďte na nepečené cukroví
  • Zajímavosti

Nestíháte? Vsaďte na nepečené cukroví

Nestíháte v předvánočním shonu péct cukroví? Tak ho jednoduše nepečte. Plnou mísu cukroví můžete mít i bez zapnutí trouby. Vyzkoušejte s námi stále populárnější nepečené cukroví, které je nenáročné na přípravu a nepotřebuje odležet, proto...
Autor: Tereza Mašková

Apetit magazín

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...
Škola vaření: chilli omáčka
  • Tipy a triky

Škola vaření: chilli omáčka

Tomu říkáme vášeň! Domácí chilli omáčka inspirovaná asijskou kuchyní vás roztetelí a dodá letnímu vaření říz.   ...

Obchod Apetit