Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Pečete? Podívejte se, co by vám nemělo chybět v kuchyni!

Rádi občas upečete buchty pro celou rodinu nebo vás pečení tak baví, že ve své kuchyni trávíte několik hodin týdně přípravou různých dortů, muffinů, koláčů, řezů a jiných dobrot? Ať je to tak či tak, podívejte se s námi, jaké pomůcky pro pečení by vám jako správné hospodyňce rozhodně neměly chybět v kuchyni.
7. 10. 2020 | Autor: Sabina Jarošová

Váha a odměrka

Abyste do těsta dali správné množství ingrediencí, neobejdete se bez kuchyňské váhy. Vybrat si můžete mezi mechanickou nebo digitální. U mechanických vah je výhodou nižší cena a vyšší nosnost. Digitální váha vám zase zajistí lepší přesnost a skladnost. Při výběru se zajímejte také o to, jakou má váha nosnost (nejvhodnější je do 5 kg), z jakého materiálu je vyrobena (plastové příliš nevydrží) a zda obsahuje misku. Většina z nás pravděpodobně používá klasickou stolní váhu, pokud ale potřebujete v kuchyni ušetřit místo, můžete si koupit váhu závěsnou.

Bleskové dezerty

Nejnovější kuchařka z edice Apetit, Bleskové dezerty, vychází už 27. 9. 2018 a přináší s sebou spoustu sladkých receptů...

Stěrka, metla, mašlovačka

Naprostým základem je kuchyňská stěrka, která se používá zejména na přípravu a nanášení polev a krémů. Pomůže vám ale i s pečlivým vytřením krému z mísy. Na trhu najdete ještě ty staré dobré gumové s dřevěnou rukojetí, ale i modernější verze ze silikonu nebo z plastu. Metla vám zase pomůže s vyšleháním bílků nebo šlehačky. I když máte doma kuchyňský robot, který tuto neoblíbenou činnost udělá za vás, nepodceňujte situaci a metlu si pořiďte, nikdy nevíte, kdy se vám robot rozbije. No a pokud chcete, aby se houstičky po upečení krásně zlatavě leskly, budete potřebovat také mašlovačku. Někdo má doma možná ještě tu z husího peří, v obchodech pak můžete koupit také silikonovou.

Kuchyňský vál a váleček

Abyste těsto mohli rozválet, potřebujete k tomu vál a váleček. Na trhu najdete klasické dřevěné, ale i silikonové verze válu. Zde platí spojení „stará dobrá klasika“, protože dřevěný vál je prostě spolehlivý držák. Má tvar písmene Z díky dvěma zarážkám, přičemž díky jedné se vál opírá o pracovní desku a neujíždí, a díky druhé vám mouka nebude lítat z válu pryč. Silikonový vál je sice jednodušší na údržbu a skladování, snadněji ho ale poškodíte nožem. Co se týče válečku, opět neuděláte chybu s koupí toho klasického, dřevěného. Na výběr máte i silikonový, mramorový, keramický nebo tzv. embosovaný, díky němuž na těsto můžete nanést různé motivy.

Formy

Nejběžnějším dezertem, který doma pečeme, je asi bábovka. Což nám napovídá, že jednou z nejdůležitějších pomůcek jsou jednoznačně formy na pečení. Nejen ty bábovkové, o jejichž druzích si můžete přečíst v našem článku „Vše, co byste měli vědět o bábovkových formách“, ale hodit se vám budou i silikonové formy na různé mini dezerty, jako jsou třeba muffiny nebo mini bábovičky, pro přípravu koláčů budete potřebovat koláčovou formu, s jejíž pomocí si můžete upéct třeba náš hříšně dobrý čokoládový koláč se šlehačkou. Populární jsou také nejrůznější druhy sladkých chlebíčků, jako třeba banánový nebo jablečný, které můžete upéct v bochníkové formě zvané biskupský chlebíček. Pokud si troufnete i na složitější dezerty, jako je třeba náš svatební dort, nezapomeňte si pořídit formy na korpusy v několika různých velikostech.

Dorty a dezerty

Osmá z řady kuchařek Edice Apetit nabízí 85 sladkých receptů na dorty a dezerty jak slavnostní (narozeninové, vtipné...

Chladicí mřížka

Jakmile je dezert upečený, často je potřeba ho před zdobením nechat vychladnout. K tomu slouží právě chladicí mřížka. Mohlo by se zdát zbytečné kupovat si mřížku kvůli chladnutí, ale díky ní se pečivo zespoda nezapaří a chladne rovnoměrně ze všech stran. Mřížka vám pak může pomoci i s následným zdobením v případě, že poléváte dezert polevou, která krásně steče na pracovní desku a nestane se vám, že poleva dort obteče, dostane se i pod něj a dort se tak k desce přilepí.

Sáčky, zdobicí hubičky a vykrajovátka

Zdobicí sáčky s hubičkami budete potřebovat na zdobení dortů, rolád nebo třeba muffinů, dále pokud potřebujete nanést nějaké určité tvary těsta na plech, ale hodit se vám budou také na plnění buchet. Vybrat si můžete z jednorázových igelitových sáčků nebo látkových, které lze použít několikanásobně. K sáčkům patří samozřejmě zdobicí hubičky. Těch najdete na trhu nespočet. Vykrajovátka pak využijete nejen na Vánoce při pečení perníčků a cukroví, hodit se budou i při pečení sušenek. K hrnku teplého čaje si teď na podzim upečte naše voňavé zázvorové sušenky.

Související

Maková bábovka

Jeden z nejtradičnějších dezertů rozhodně patří do síně slávy. Těsto je vláčné a mák je ještě mimořádně vylepší.

Sněhová roláda s oříškovou šlehačkou

Sněhové rolády jsou naprosto úchvatné a zdaleka ne tak složité, jak by se mohlo zdát. Neobsahují sice žádnou mouku,...

6 rad, jak upéct dokonalé muffiny

Už jste si vybrali recept? Máme pro vás také několik rad pro dokonalý výsledek.

Třípatrová pavlova s jahodami

Až tuhle nádheru přinesete na stůl, všem spadne brada v němém úžasu. A co teprve až ji ochutnají!

Mrkvový dort

Popis receptu: 
Výborný mrkvový dort s mandlema a citrónovou polevou

Základní chlebíček

Jemné těsto s vůní vanilky

Oblíbené polevy a jak na ně

Ačkoliv by se mohlo zdát, že poleva už je jen drobný nedůležitý dodatek k moučníku, na kterém vlastně tolik nezáleží,...

Sladký cestopis. Jaké krajové speciality ochutnáte na Valašsku či v Podkrkonoší?

Předpisy na koláče, vdolky a buchty se dědí v každé rodině z generace na generaci. Představujeme vám sladké rodinné...
REKLAMA

Přidat komentář