Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Velký přehled velikostí a značení vajec

Jaká pravidla platí pro vejce velikosti S, M, L nebo XL? V jakých podmínkách se chová drůbež, jejíž vejce můžeme zakoupit s označením podestýlkového, klecového nebo ekologického chovu? Podívejte se na náš velký přehled, kde se dozvíte veškeré informace o chovu nosnic, výsledná značení a nechybí ani naše oblíbené vajíčkové recepty.
23. 3. 2021 | Autor: Šárka Měřičková

Co ovlivňuje velikost vejce?

Především stáří drůbeže, v našem případě nosnic, má největší vliv na výslednou velikost vajíček. Nejmenší vajíčka značená velikostí S snášejí mladé nosnice a bývají to jejich úplně první snesená vejce. Stárnutím nosnice se úměrně zvětšují i snášená vejce, žloutek pak bývá většinou stále stejný a zvětšuje se obsah bílku. Výživové složení je ovlivněno zejména podmínkami chovu a krmením. Níže naleznete přehledný seznam jednotlivých velikostí, které se promítají ve váze jednoho vejce.

S: první snesená vejce o váze do 53 gramů

M: středně velká vejce o váze v rozmezí 53–63 gramů

L: velká vejce o váze v rozmezí 63–73 gramů

XL: extra velká vejce o váze nad 73 gramů

V obchodech se nejčastěji setkáváme s velikostmi M a L, tato označení najdeme na obalu.

28x vejce natvrdo

Jako každý rok budeme i letos stát po Velikonočním pondělí před tradičním problémem - co s vykoledovanými, natvrdo...

Označení podmínek chovu nosnic

V dnešní době je brán velký zřetel na podmínky chovu nosnic, které podléhají přísným zákonným normám a každý zákazník si může vybrat z několika typů. V běžných obchodech se zpravidla setkáme s označením podestýlkového nebo klecového chovu, výjimku v současné době netvoří ani možnost zakoupení vajec z ekologického zemědělství. Klecový chov je vzhledem k nepříznivým podmínkám života slepic již na ústupu a zákazníci preferují šetrné zacházení s nosnicemi, a tudíž i snášení zdravějších i výživově bohatších vajec. Zatímco velikost se značí na obalu, podmínky chovu nalezneme pod prvním číslem přímo na skořápce a jedná se o tato číselná označení:

0: vejce pocházející od nosnic z ekologického zemědělství

1: vejce od nosnic žijících ve volném výběhu

2: vejce z halového chovu na podestýlce (podestýlková vejce)

3: vejce od nosnic v klecích

Další povinná označení vajec  

Vedle podmínek chovu se v označení vajec musí promítnout i země původu a registrační číslo chovatele, které zahrnuje osm čísel přidělených Mezinárodní testovací stanicí. Z těchto osmi číslic pak poslední čtyři čísla tvoří kód, který je vyznačen na skořápce. Nejčastěji se setkáváme s tímto typem značení na vejci: 2 CZ 8758 (2 - označení chovu na podestýlce, CZ – země původu: Česká republika, 8758 - kód producenta: poslední čtyři číslice z osmimístného registračního čísla chovatele). 

5+1 dobrých důvodů, proč kupovat BIO vejce

Vajíčka patří mezi běžné potraviny v naší kuchyni. A za každým z nich stojí (nebo spíš sedí) jedna slepice. Jenže na...

Kvalitativní třídění vajec

Nejen krmivo, podmínky chovu a velikost vajec mají vliv na výsledný produkt. Na cestě k zákazníkovi má důležitou úlohu také certifikovaná třídírna a balírna vajec, která bývá součástí chovné stanice. Ke kontrole slouží třídící linka, kde jsou vejce zkoumána dle norem a zařazována do třídy A nebo B. Vejce třídy A odpovídají přísným normám, které kladou důraz na neporušenou a neznečištěnou skořápku a za pomoci speciálního prosvětlování je možné při kontrole zjistit i stav žloutku a bílku. Všechna vejce, která těmto normám neodpovídají, jsou následně zařazena do třídy B a určena k průmyslovému zpracování. 

Vejce patří mezi potraviny bohaté na bílkoviny a další užitečné látky pro lidský organismus. V období blížících se Velikonoc budou vejce zdobit slavnostní stůl více než obvykle, a tak jsme pro vás pod tímto článkem připravili tipy naše oblíbené vajíčkové recepty

Související

4× velikonoční nádivka

4× velikonoční nádivka

Na své si přijdou ti, co rádi klasiku, verzi plnou masa i vegetariánskou nádivku. Stačí si jen vybrat!

Vajíčková pomazánka

Vajíčková pomazánka vám možná připomíná jaro, na chlebu je ale skvělá po celý rok.

Vajíčková pomazánka s Lučinou a červenou řepou

Tuhle nádherně barevnou vajíčkovou pomazánku z Lučiny oceníte nejen o Velikonocích! Je lehká, zdravá a neuvěřitelně...

Vejce Benedikt s holandskou omáčkou

Přestože tahle dobrota dostala jméno po mniších benediktinech, její původ je podstatně světštější. Nárokuje si ji a)...
Lahůdková míchaná vejce

Lahůdková míchaná vejce

Někdo má rád vejce vypražená, jiný si naopak pochutná jen na krémově vláčných. Jak na ně, aby byl úspěch zaručený?

Omeleta se slaninou, avokádem a sýrem

Slanina, vejce a sýr, to je vysoce oblíbené trio. Máslová chuť avokáda a jeho jemná, svěží barva ho promění v ještě...

Vaječné lodičky

Jednoduchá a vtipná svačinka stoprocentně sklidí úspěch. Vzhůru na palubu!

Voňavý vaječný krém

Jemné žloutkové krémy jsou velmi jednoduché, a pokud je vaříte ve vodní lázni, nehrozí připálení. Vůni můžete pomocí...

Jak správně uvařit vejce

Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a chutný obsah.

Jak na to – pošírované vejce

Naučte se uvařit dokonalé pošírované vejce s pevným, dokulata vytvarovaným bílkem a tekutým středem.

Zpestřete si vaječnou omeletu náplní

Chystáte se barvit kraslice a už vám docházejí nápady, jak zužitkovat bílky a žloutky? Omeleta je rychlým a snadným...

Zdánlivě obyčejný hemenex a jak si jej připravit

Ham and eggs, českou zkomoleninou hemenex, kombinuje ty nejlepší suroviny pro vydatnou snídani – šunku a vejce. Způsobů...

Velikonoce v přírodních barvách. Vyzkoušejte triky pro barvení vajíček bez chemie

Cibulové slupky na obarvení velikonočních vajíček zná určitě každý. Věděli jste, že skvěle poslouží také červená řepa,...

Přidat komentář