Zpestřete si vaječnou omeletu náplní

Omeleta
ZDROJ: Eaters Collective/Unsplash
sdílet:

Chystáte se barvit kraslice a už vám docházejí nápady, jak zužitkovat bílky a žloutky? Omeleta je rychlým a snadným řešením, navíc se dá připravit pokaždé trochu jinak. Poradíme vám, čím omeletu naplnit, aby se nikdy nepřejedla. 

V jednoduchosti je krása

Na přípravu omelety je potřeba minimum surovin i úsilí. Stačí rozšlehat vejce, směs ochutit kořením (solí, pepřem, červenou paprikou či oblíbenou bylinkou) a na rozpálené pánvi se může začít smažit. Pro jednu osobu je třeba tří vajec, aby omeleta zasytila jako hlavní chod. Ideální pánev na omeletu je ta o průměru okolo 20 centimetrů, využijete klasickou i s nepřilnavým povrchem. A na čem omeletu smažit? Na másle, jen to dodá tu správnou krémovou chuť. Omeletu máte usmaženou do 2 minut. Že je hotová poznáte podle spodní části, který bude již tuhá, za to vrchní část by měla zůstat trochu tekutější.

Dokonalá vaječná omeleta

Dokonalá vaječná omeleta

Více

Náplně do omelety

V případě vaječné omelety platí, že méně je více. Je dobré to s přísadami do náplně příliš nepřehánět, a to jak v kvantitě, tak skladbě surovin. Velké množství směsi by v omeletě příliš nedrželo. Překombinování surovin by konečné chuti pokrmu příliš neprospělo.

Sýrový mls

Nastrouhaný sýr je skvělým doplňkem k vaječné omeletě. Ve chvíli, kdy se spodek omelety spojí a bude téměř hotový, nasypte po celé šířce pánve oblíbený sýr. Výraznější chuť dodá oranžový čedar, využít však můžete také goudu, parmazán, mozzarellu či eidam. Sýr se během minuty rozpustí a vy můžete přidat další přísady podle chuti. K čedaru se hodí čerstvý špenát, k parmazánu nakrájená cherry rajčátka, gouda souzní s kvalitní šunkou, mozzarelle sluší čerstvá bazalka či pesto a eidam doplní například slanina.

Zeleninové varianty

Lehká vaječná omeleta doplněná o zeleninové vitaminy a minerály tvoří skvělý start dne i snadno stravitelnou tečku před spaním. Využít můžete zmíněná cherry rajčata či čerstvý špenát, hodí se však i sušená rajčata, protlak či mražený špenát připravený s česnekem. K ruce vám bude i sterilovaná zelenina jako je mrkev, hrášek či kukuřice, sáhnout můžete také po listovém salátu, rukole, paprice či domácím ajvaru. Zeleninu stačí nakrájet na menší kousky a na konci vaření jednu polovinu omelety pokrýt připravenou směsí. Během smažení vajec si však můžete na vedlejší pánvi připravit rychlou směs zeleniny podobající se leču, osmažit cuketu, lilek, ale také mraženou zeleninu včetně špenátu.

Snídaně na vidličku

Snídaně na vidličku

Více

Náplň plná bílkovin

Máte-li chuť na vejce doplněná o dávku bílkovin, nebojte se vrchní část zaplnit kvalitní šunkou, slaninou či si rovnou připravte masovou směs. Na vedlejší pánvi osmahněte cibulku, přidejte mleté maso a nechte zhnědnout. Ochuťte červenou paprikou, solí, pepřem, přidat můžete také rajčata či protlak. Po uvaření masové směsi se vrhněte na omeletu, která je nejlepší čerstvá a ještě teplá. Využít můžete i zbytky uzenin, zabijačkové klobásky, ale také jedlé suvenýry v podobě parmské šunky, španělského choriza či uzeného masa.

Bylinky nejsou jen na ozdobu

Bylinky – svěží poslové jara

Bylinky – svěží poslové jara

Více

Naservírovanou omeletu s libovolnou náplní můžete povznést na novou úroveň voňavou bylinkou. Přidejte snítku tymiánu, nakrájený kopr či lístky bazalky. Stejně tak se hodí petržel, šalvěj či univerzální pažitka.

Vaječná omeleta je kvalitním zdrojem bílkovin a také všestranným pokrmem, který můžete přizpůsobit momentální chuti i přebytkům v lednici či spíži.

Související články

7 tipů, jak připravit dokonalou omeletu
  • Tipy a triky

7 tipů, jak připravit dokonalou omeletu

1. Vaječné trio: jedno z tajemství úspěchůKolik vajec potřebujete pro běžnou omeletu? Ano, hádáte správně: tři. Taková porce vás zasytí, ale nepřivodí pocity těžkosti, jestli se chcete posilnit třeba před cestou do práce. Pokud však...
5+1 dobrých důvodů, proč kupovat BIO vejce
  • Tipy a triky

5+1 dobrých důvodů, proč kupovat BIO vejce

Hon na BIO?Za posledních dvacet let zažila BIO vajíčka opravdový „boom“. Počet strávníků, kteří upřednosťnují kvalitu před nižší cenou, navíc každoročně stoupá (jen v roce 2017 hlásily vybrané obchodní řetězce zvýšení...
8 nejoblíbenějších pokrmů z vajec
  • Novinky a zajímavosti

8 nejoblíbenějších pokrmů z vajec

Vařené vejce Na první pohled se zdá, že je to velmi jednoduché, opak je však pravdou. Nejdříve si musíme uvědomit, jak chceme vajíčko uvařené – na měkko, na hniličku, na tvrdo. Bílek by měl ve všech případech držet pohromadě,...
Salmonelóza z vajec aneb na co si dát pozor
  • Zdraví a výživa

Salmonelóza z vajec aneb na co si dát pozor

Nemoc spojovaná s vejci nebo masem je strašákem pro každého, kdo si jí jednou prošel nebo o ní alespoň slyšel. S výskytem salmonely v ČR to ovšem vůbec není tak strašidelné. Správným skladováním a tepelnou úpravou surovin se dá onemocnění...
Zdánlivě obyčejný hemenex a jak si jej připravit
  • Tipy a triky

Zdánlivě obyčejný hemenex a jak si jej připravit

Ham and eggs, českou zkomoleninou hemenex, kombinuje ty nejlepší suroviny pro vydatnou snídani – šunku a vejce. Způsobů, jak si hemenex připravit je hned několik, pojďme se podívat, odkud se k nám tento způsob úpravy vajíček dostal a jak na...
Autor: Hana Kovaříková

Obchod Apetit