Beignetky jsou smažené kousky těsta, které se největší popularitě těší v Louisianě. Podávají se vždy horké a hojně obalené v moučkovém cukru. Jen si představte, jak sedíte v kavárně v New Orleans, pozorujete ruch ulice a mlsáte tyhle malé horké čtverečky. Po každém kousnutí přivřete oči, olíznete si prsty a oprášíte cukr z brady... Slast! Pro takovou atmosféru ovšem budete potřebovat recept...
Suroviny
Postup
V míse promíchejte 375 ml vlažné vody, cukr a droždí a nechte 10 minut stát. V míse, ve které budete hníst těsto, prošlehejte vejce, sůl a kondenzované mléko. Přilijte směs s droždím, přisypte polovinu mouky a začněte hníst.
Potom přidejte sádlo a přisypte zbylou mouku a vypracujte hladké těsto. Nejlepší na hnětení je robot s hákem. Těsto potřebuje opravdu dobře propracovat, odolejte, dejte těstu čas a nepřisypávejte mouku. Těsto se postupem času stane pevnějším a hladším, vždy ale bude trochu lepivé. Nezkoušejte ho propracovat na vále, budete se jen trápit. Když nemáte k dispozici robot, zůstaňte u mísy a vařečky! Hnětení vám zabere přibližně 15 minut.
Těsto zakryjte potravinářskou fólií a nechte na teplém místě zhruba 2 hodiny kynout.
Těsto vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu, shora poprašte moukou, rozválejte na tloušťku zhruba 6 mm a poté nakrájejte na čtverečky o hraně asi 2,5 cm.
Rozehřejte vysokou vrstvu oleje (na180 °C) a smažte beignetky dozlatova – z každé strany 1–2 minuty. Po vyjmutí nechte chvilku okapat na papírových utěrkách a pak obalte v moučkovém cukru. Podávejte horké!
NĚCO NAVÍC
Před podáváním můžete beignetky ještě pokapat medem.
Komentáře
Vynikající a jsou výborné i z mrazáku (sirove těsto do mrazáku).