Kdo říká, že boží milosti musí být křehké a ve tvaru čtverečku? Nás baví ty nadýchané a v podobě rozverných kroucenek. Vyzkoušejte recept na tradiční velikonoční dobrotu v trochu neobvyklém podání. Uvidíte, že odvaha se vyplatí.
Suroviny
Postup
Do mísy prosejte mouku s kypřicím práškem a špetkou soli. Přidejte máslo, žloutky i celé vejce, citronovou kůru, smetanu a rum a promíchejte.
Vyklopte na pracovní plochu a těsto dobře prohněťte. Pak z něj zformujte kouli a zabalte ji do potravinářské fólie. Nechte v chladničce odpočinout 1–2 hodiny.
Z odpočinutého těsta vyválejte plát silný zhruba 3 mm. Z něj vlnitým rádýlkem vykrajujte různé tvary. Některé kousky uprostřed ještě ozdobně prořízněte.
Smažte po částech ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje dozlatova. Po vyjmutí nechte okapat na papírových utěrkách. Ještě teplé pocukrujte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Masopustní pečení aneb Od pagáčů, přes boží milosti až po koblihy(18 receptů )
- Koblihy a spol.: Usmažte si voňavé vdolky, donuty, boží milosti, churros, beignets, fritters nebo uzly(30 receptů )
- Smažené sladkosti – cesta k radosti! Vdolky, boží milosti a koblihy na všechny způsoby pro začátečníky i mistry(33 receptů )