Americké pancakes (lívance)

Americké pancakes (lívance)

Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1360 kcal
Bílkoviny 59 g
Sacharidy 145 g
Tuky 57 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jen zdánlivě jsou stejné jako naše lívance! Když si projdete výčet ingrediencí, uvidíte, že se přece jen liší – a výsledek samozřejmě taky. Američané je dělají velké asi patnáct centimetrů v průměru a centimetr silné. Podávají je na talíři na sobě, ještě teplé je ozdobí porcí másla, velkou jako kopeček zmrzliny, polijí sirupem – a krájejí všechny najednou jako dort.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 170 g
kypřicí prášek do pečiva 1 PL
sůl špetka
krupicový cukr 1 PL
vejce 2 ks
prošlehaná
mléko 350 ml
máslo 2 PL
rozpuštěné, vychladlé + na smažení
javorový sirup
na přelití

1V míse promíchejte mouku s práškem do pečiva, cukrem a solí. Přidejte mléko prošlehané s vejci. Metlou vše smíchejte na husté těsto a zašlehejte do něj rozpuštěné máslo. Nechte deset minut až půl hodiny odpočinout.

2Rozehřejte pánev na vyšší teplotu a rozpusťte v ní oříšek másla. Naběračkou vlijte tolik těsta, aby vznikla placka o průměru asi patnáct centimetrů. Smažte, dokud nezačnou vyskakovat hnědé puchýřky
(trvá to asi minutu), pak lívance obraťte a pokračujte ještě minutu. Hotové placky uchovávejte na teplém místě.

3Lívance podávejte polité javorovým sirupem.

Tipy od Dity
Zdravější varianta: Pokud nahradíte polovinu mouky 200 g sýra ricotta a vynecháte cukr a máslo, dostanete zdravější a jemnější verzi amerických pancakes. Jsou ovšem křehčí, tak je raději tvarujte menší.

S borůvkami: Další variantu lívanců připravíte třeba s borůvkami. Nalijte na pánev těsto, a jakmile se malinko zpevní, posypte je borůvkami nebo jiným drobným ovocem. Teprve pak obracejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/9

Komentáře

Anonym

Je ten pomer ingrediencii spravny? Zo 175 g muky a 3,5 deci mlieka jednoducho NEMOZE byt HUSTE cesto.

Anonym

Vynikajici, ja misto mleka pouzila podmasli a smazila na suche panvi, ne na masle, to se mi zacalo prepalovat. Livance byly opravdu vynikajici!

Lenka Tatarková

V tom případě nevím jak to dělám, že mi to pokaždé vyjde i s uvedenými poměry surovin? A ještě ke všemu jsou nadýchané a lahodné?

Apetit magazín

4 základní rady, jak vařit dietně
  • Tipy a triky

4 základní rady, jak vařit dietně

Svou váhu začínají řešit lidé nejen se začátkem nového roku. Slovo dieta je vyhledávaným slovem po celý rok. Lidé ale stále nevěří tomu, že lze vařit lehká, zdravá jídla, která jsou přitom chutná. Přitom i při vaření odlehčených jídel lze...
Komerční sdělení
Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!
  • Soutěže

Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!

Blíží se Valentýn, což je báječná příležitost hřešit v podobě mlsání. Ať už plánujete obdarovat jedlým vyznáním lásky sebe, nebo svoji drahou polovičku, my pro vás máme lákavé řešení. ...
Barvy na talíři: Co jíst pro vyšší sebevědomí a imunitu
  • Zdraví a výživa

Barvy na talíři: Co jíst pro vyšší sebevědomí a imunitu

Proč by pokrmy měly zářit barvami co nejvíce ? Mluvíme o přírodních barvách a barvivech, které se přirozeně vyskytují v ovoci, zelenině, luštěninách, semenech, bylinách. Pojďme se podívat, jak barevné spektrum ovlivňuje nejen náš...
Co mají společného Pražský koláč a Tarte Tropézienne
  • Koktejl

Co mají společného Pražský koláč a Tarte Tropézienne

Francouzské město Saint-Tropez je u nás proslulé především díky partě pomatených četníků a jako součást proslulého Azurového pobřeží. Jenže ještě dřív než filmová komedie a jachty milionářů proslavil přímořské městečko dezert Tarte...

Obchod Apetit