Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Americké pancakes (lívance)
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 147
Do 45 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1360 kcal
Bílkoviny 59 g
Sacharidy 145 g
Tuky 57 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jen zdánlivě jsou stejné jako naše lívance! Když si projdete výčet ingrediencí, uvidíte, že recept na americké pancakes se přece jen liší – a výsledek samozřejmě taky. Američané dělají lívance velké asi patnáct centimetrů v průměru a centimetr silné. Podávají je na talíři na sobě, ještě teplé je ozdobí porcí másla, velkou jako kopeček zmrzliny, polijí sirupem – a krájejí všechny najednou jako dort.

Suroviny

kypřicí prášek do pečiva 1 PL
sůl 1 špetka
vejce 2 ks
prošlehaná
mléko 350 ml
rozpuštěné, vychladlé + na smažení
na přelití

Postup

1

V míse promíchejte mouku s práškem do pečiva, cukrem a solí.

2

Přidejte mléko prošlehané s vejci. Metlou vše smíchejte na husté těsto a zašlehejte do něj rozpuštěné máslo. Nechte deset minut až půl hodiny odpočinout.

3

Rozehřejte pánev na vyšší teplotu a rozpusťte v ní oříšek másla.

4

Naběračkou vlijte tolik těsta, aby vznikla placka o průměru asi patnáct centimetrů.

5

Smažte, dokud nezačnou vyskakovat hnědé puchýřky (trvá to asi minutu), pak lívance obraťte a pokračujte ještě minutu. Hotové placky uchovávejte na teplém místě.

6

Lívance podávejte polité javorovým sirupem.

Tipy od Dity

  • Zdravější varianta: Pokud nahradíte polovinu mouky 200 g sýra ricotta a vynecháte cukr a máslo, dostanete zdravější a jemnější verzi amerických pancakes. Jsou ovšem křehčí, tak je raději tvarujte menší
  • S borůvkami: Další variantu lívanců připravíte třeba s borůvkami. Nalijte na pánev těsto, a jakmile se malinko zpevní, posypte je borůvkami nebo jiným drobným ovocem. Teprve pak obracejte.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/9

Komentáře

06.08.2017 14:28

Poměr surovin dělám dle receptu a těsto je husté až až, snesla bych i trochu řidší.

10.07.2016 10:03

Také používám uvedený poměr surovin a nemám s výsledkem (který je výtečný) žádný problém.

02.11.2014 15:55

Není, dneska jsem je dělalal a mléka jsem použila polovinu.

18.01.2016 11:41

V tom případě nevím jak to dělám, že mi to pokaždé vyjde i s uvedenými poměry surovin? A ještě ke všemu jsou nadýchané a lahodné?

27.09.2014 09:50

Vynikajici, ja misto mleka pouzila podmasli a smazila na suche panvi, ne na masle, to se mi zacalo prepalovat. Livance byly opravdu vynikajici!

31.08.2009 21:19
Je ten pomer ingrediencii spravny? Zo 175 g muky a 3,5 deci mlieka jednoducho NEMOZE byt HUSTE cesto.
02.11.2014 15:55

Poměr správný není, dneska jsem je dělala a mléka jsem použila polovinu.

16.02.2015 13:01

Jednoducho muze :) mléko se má proslehat s vejci, těsto opravdu huste je.

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...