Jen zdánlivě jsou stejné jako naše lívance! Když si projdete výčet ingrediencí, uvidíte, že se přece jen liší – a výsledek samozřejmě taky. Američané dělají lívance, neboli pancakes, velké asi patnáct centimetrů v průměru a centimetr silné. Podávají je na talíři na sobě, ještě teplé je ozdobí porcí másla, velkou jako kopeček zmrzliny, polijí sirupem – a krájejí všechny najednou jako dort.
Suroviny
Postup
1V míse promíchejte mouku s práškem do pečiva, cukrem a solí.
Přidejte mléko prošlehané s vejci. Metlou vše smíchejte na husté těsto a zašlehejte do něj rozpuštěné máslo. Nechte deset minut až půl hodiny odpočinout.
Rozehřejte pánev na vyšší teplotu a rozpusťte v ní oříšek másla.
Naběračkou vlijte tolik těsta, aby vznikla placka o průměru asi patnáct centimetrů.
Smažte, dokud nezačnou vyskakovat hnědé puchýřky (trvá to asi minutu), pak lívance obraťte a pokračujte ještě minutu. Hotové placky uchovávejte na teplém místě.
Lívance podávejte polité javorovým sirupem.
Tipy od Dity
- Zdravější varianta: Pokud nahradíte polovinu mouky 200 g sýra ricotta a vynecháte cukr a máslo, dostanete zdravější a jemnější verzi amerických pancakes. Jsou ovšem křehčí, tak je raději tvarujte menší
- S borůvkami: Další variantu lívanců připravíte třeba s borůvkami. Nalijte na pánev těsto, a jakmile se malinko zpevní, posypte je borůvkami nebo jiným drobným ovocem. Teprve pak obracejte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Vzpomínka na Ameriku(14 receptů)
Komentáře
Poměr surovin dělám dle receptu a těsto je husté až až, snesla bych i trochu řidší.
Také používám uvedený poměr surovin a nemám s výsledkem (který je výtečný) žádný problém.
Není, dneska jsem je dělalal a mléka jsem použila polovinu.
V tom případě nevím jak to dělám, že mi to pokaždé vyjde i s uvedenými poměry surovin? A ještě ke všemu jsou nadýchané a lahodné?
Vynikajici, ja misto mleka pouzila podmasli a smazila na suche panvi, ne na masle, to se mi zacalo prepalovat. Livance byly opravdu vynikajici!
Poměr správný není, dneska jsem je dělala a mléka jsem použila polovinu.
Jednoducho muze :) mléko se má proslehat s vejci, těsto opravdu huste je.