0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hrachovka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6 / 5. Počet hodnocení: 72
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2865 kcal
Bílkoviny 204 g
Sacharidy 331 g
Tuky 63 g
Vláknina 74 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tradiční polévka, na kterou by se nemělo zapomínat. Majoránka, slanina, česnek, zkrátka voňavá pohoda.

Suroviny

hrách 500 g
předvařený
bujon hovězí 1 kostka
mouka pšeničná hladká 1 PL
máslo 2 PL
špek 2 plátky
na kostičky
sůl
pepř
čerstvě mletý
paprika mletá sladká 1 ČL
majoránka (drhnutá) 2 ČL
česnek 2 stroužky
drcený

Postup

1

Odměřte 1,5 l vody a uvařte v ní hrách podle návodu na obalu.

2

Na nepřilnavé pánvi nasucho upražte uzenou slaninu, pak přidejte máslo a nechte ho rozpustit. Přisypte mouku a míchejte 4–5 minut, až jíška zrůžoví.

3

Minutu před dokončením přidejte špetku sladké papriky. (Papriku do jíšky je potřeba zapražit jen malou chvilku, aby nezhořkla.) Řídkou a ještě horkou jíšku nalijte do uvařeného hrachu.

4

Přidejte kostku bujónu, sůl, pepř a majoránku a vařte 20 minut. Nakonec vmíchejte česnek a vypněte.

NĚCO NAVÍC
Kdo chce, může polovinu polévky rozmixovat – bude krémovější a hustší.

Související články

Víte, co se ukrývá pod slupkou hrášku i hrachu?
  • Tipy a triky

Víte, co se ukrývá pod slupkou hrášku i hrachu?

Věděli jste, že se zelený hrášek řadí k zelenině, kdežto sušený hrách k luštěninám? A víte také, který z nich je tělu prospěšnější? Hrášku i hrachu jsme se podívali pod slupku a přinášíme vám i další zajímavé informace.   ...
Nechte zazářit luštěninové klasiky české kuchyně
  • Suroviny

Nechte zazářit luštěninové klasiky české kuchyně

Hrachová kaše, čočka na kyselo nebo fazolová polévka jsou nestárnoucí klasiky české luštěninové kuchyně. Dnes bývají luštěniny trochu opomíjené, přitom pokrmy z nich mohou chutnat přímo nebesky. Pojďte s námi dát možnost znovu zazářit...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/7

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit