Hrachovka patří mezi tradiční české polévky a rozhodně by se na ní nemělo zapomínat. Ať už servírujete hrachovku se slaninou, uzeným nebo párkem, určitě nezapomeňte přidat dostatek česneku a voňavou majoránku. Jestli jste na polévku právě teď dostali chuť, tento recept na hrachovku s opraženou slaninou vás dovede ke zdárnému výsledku.
Suroviny
Postup
Ve vývaru uvařte hrách podle návodu na obalu.
Na nepřilnavé pánvi nasucho upražte kostičky slaniny, pak přidejte máslo a nechte ho rozpustit. Přisypte mouku a míchejte 4–5 minut, až jíška zrůžoví.
Minutu před dokončením přidejte špetku sladké papriky. (Papriku do jíšky je potřeba zapražit jen malou chvilku, aby nezhořkla.) Řídkou a ještě horkou jíšku nalijte k uvařenému hrachu.
Osolte, opepřete, přidejte majoránku a vařte 20 minut. Nakonec vmíchejte česnek a stáhněte z ohně.
NĚCO NAVÍC
Kdo chce, může polovinu polévky rozmixovat – bude krémovější a hustší.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Ve světovém žebříčku nejlepších českých polévek je na prvním místě česnečka. Na přední příčce je i rajská(39 receptů )
- Menu české kuchyně, polévky, knedlíky, maso, zabijačkové hody, moučníky(41 receptů )
- Jako od maminky: 36 ověřených tradičních receptů(36 receptů )
- Hrách a kroupy: 21 receptů na staročeskou pochoutku(20 receptů )