Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hrachovka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 108
Do 45 minut Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3663 kcal
Bílkoviny 263 g
Sacharidy 432 g
Tuky 76 g
Vláknina 87 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hrachovka patří mezi tradiční české polévky a rozhodně by se na ní nemělo zapomínat. Ať už servírujete hrachovku se slaninou, uzeným nebo párkem, určitě nezapomeňte přidat dostatek česneku a voňavou majoránku. Jestli jste na polévku právě teď dostali chuť, tento recept na hrachovku s opraženou slaninou vás dovede ke zdárnému výsledku.

Suroviny

vývar hovězí 1,5 l
nebo 1 kostka kvalitního hovězího bujonu a 1,5 litru vody
hrách 500 g
předvařený
slanina 2 plátky
na kostičky
sůl
pepř
čerstvě mletý
majoránka (drhnutá) 2 ČL
česnek 2 stroužky
prolisovaný

Postup

1

Ve vývaru uvařte hrách podle návodu na obalu.

2

Na nepřilnavé pánvi nasucho upražte kostičky slaniny, pak přidejte máslo a nechte ho rozpustit. Přisypte mouku a míchejte 4–5 minut, až jíška zrůžoví.

3

Minutu před dokončením přidejte špetku sladké papriky. (Papriku do jíšky je potřeba zapražit jen malou chvilku, aby nezhořkla.) Řídkou a ještě horkou jíšku nalijte k uvařenému hrachu.

4

Osolte, opepřete, přidejte majoránku a vařte 20 minut. Nakonec vmíchejte česnek a stáhněte z ohně.

NĚCO NAVÍC
Kdo chce, může polovinu polévky rozmixovat – bude krémovější a hustší.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/7

Apetit magazín