Tradiční polévka, na kterou by se nemělo zapomínat. Majoránka, slanina, česnek, zkrátka voňavá pohoda.
Suroviny
hrách
500
g
předvařený
bujon hovězí
1
kostka
mouka pšeničná hladká
1
PL
máslo
2
PL
špek
2
plátky
na kostičky
sůl
pepř
čerstvě mletý
paprika mletá sladká
1
ČL
majoránka (drhnutá)
2
ČL
česnek
2
stroužky
drcený
Postup
1
Odměřte 1,5 l vody a uvařte v ní hrách podle návodu na obalu.
2
Na nepřilnavé pánvi nasucho upražte uzenou slaninu, pak přidejte máslo a nechte ho rozpustit. Přisypte mouku a míchejte 4–5 minut, až jíška zrůžoví.
3
Minutu před dokončením přidejte špetku sladké papriky. (Papriku do jíšky je potřeba zapražit jen malou chvilku, aby nezhořkla.) Řídkou a ještě horkou jíšku nalijte do uvařeného hrachu.
4
Přidejte kostku bujónu, sůl, pepř a majoránku a vařte 20 minut. Nakonec vmíchejte česnek a vypněte.
NĚCO NAVÍC
Kdo chce, může polovinu polévky rozmixovat – bude krémovější a hustší.