Alfajores jsou tradiční argentinské sušenky, jejichž původ lze vysledovat až do středověké španělské Andalusie. Dodnes jsou oblíbenou pochoutkou, zejména právě v Argentině. Vyzkoušejte alfajores s dulce de leche podle argentinského pekařství Cruz Panadería, které najdete v Praze na Letné.
Suroviny
Postup
V míse pomocí elektrického mixéru vyšlehejte cukr, máslo a vanilkový extrakt do světlé pěny.
Přidejte žloutky a opět vyšlehejte do hladké směsi.
Do mísy prosejte hladkou mouku, kukuřičný škrob a prášek do pečiva a stěrkou jemně vmíchejte. Poté těsto prohněťte rukama a vytvořte z něj kouli.
Z těsta vyválejte silný plát (zhruba 0,5 cm). Vykrajujte kolečka o průměru 5 cm a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 8 minut. Po vytažení z trouby nechte sušenky 2 minuty odpočinout, než je vyjmete z plechu a přendáte na mřížku. Zde je nechte zcela vychladnout.
Po vychladnutí slepte vždy dvě kolečka trochou dulce de leche a obalte v jemně nastrouhaném sušeném kokosu.