0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Stániny čedarové sušenky

Stániny čedarové sušenky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Stániny čedarové sušenky

4.2 / 5. Počet hodnocení: 77
Více než hodinu Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2969 kcal
Bílkoviny 90 g
Sacharidy 151 g
Tuky 217 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Z té spousty cukroví, která se na mě před Vánocemi valí z okolí, jsem přeslazená ještě dřív, než vůbec stihnu začít péct. A tak jsem si loni řekla, že raději upeču dobré sýrové sušenky. Zalovila jsem na internetu a po chvíli přebírání jsem vyloupla tenhle čedarový poklad. Parmazánové sušenky jsou dobré, ale tyhle jsou ještě lepší!“ říká redaktorka Stáňa Moravcová.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 220 g
kypřicí prášek do pečiva 0.5 bal
máslo 170 g
studené, na kostičky
čedar 225 g
vyzrálý, nejlépe pravý (světlý), nastrouhaný
pepř růžový 0.75 ČL
mletý
voda 3 PL
studená
pekanové ořechy
viz Něco navíc

1 Mouku smíchejte s kypřicím práškem a v robotu, příborovým nožem či přinejhorším rukama ji zpracujte s máslem na hrubou drobenku. Přidejte sýr a pepř, dopřejte směsi 6–8 pulzů v robotu, nebo ji zpracovávejte tak dlouho, aby se promíchala. Pak postupně přidávejte vodu a zpracovávejte – jen do té doby, než těsto utvoří kouli.

2 Z těsta odměřujte co nejrovnější lžíce na plech vyložený papírem na pečení, mírně je zplošťujte dnem skleničky. Doprostřed lehce vmáčkněte půlku pekanu a pečte 12 minut při 200 °C. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě.

NĚCO NAVÍC
Ořechy pokapejte olejem a dejte je do pánve, na středním plameni je 6–7 minut opékejte, aby lehce zhnědly. Přendejte je na papírové utěrky a lehce posolte. Nechte vychladnout.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/12

Komentáře

Veronika Dulíková

Sušenky jsou úžasné. Dělám je opakovaně pro návštěvy, na párty či večírky. Vyplatí se použít opravdu kvalitní čedar, výsledek pak stojí za to. Kdo ochutnal, chtěl recept. :)

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit