„Z té spousty cukroví, která se na mě před Vánocemi valí z okolí, jsem přeslazená ještě dřív, než vůbec stihnu začít péct. A tak jsem si loni řekla, že raději upeču dobré sýrové sušenky. Zalovila jsem na internetu a po chvíli přebírání jsem vyloupla tenhle čedarový poklad. Parmazánové sušenky jsou dobré, ale tyhle jsou ještě lepší!“ říká redaktorka Stáňa Moravcová. Pokud i vy chcete čedarové sušenky vyzkoušet, tady je Stáňou ověřený recept.
Suroviny
Postup
Mouku smíchejte s kypřicím práškem a v robotu, příborovým nožem či přinejhorším rukama ji zpracujte s máslem na hrubou drobenku.
Přidejte sýr a pepř, dopřejte směsi 6–8 pulzů v robotu, nebo ji zpracovávejte tak dlouho, aby se promíchala.
Pak postupně přidávejte vodu a zpracovávejte – jen do té doby, než těsto utvoří kouli.
Z těsta odměřujte co nejrovnější lžíce na plech vyložený papírem na pečení, mírně je zplošťujte dnem skleničky. Doprostřed lehce vmáčkněte půlku pekanu a pečte 12 minut při 200 °C. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě.
NĚCO NAVÍC
Ořechy pokapejte olejem a dejte je do pánve, na středním plameni je 6–7 minut opékejte, aby lehce zhnědly. Přendejte je na papírové utěrky a lehce posolte. Nechte vychladnout.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Naše nejoblíbenější cukroví(10 receptů )
- Slané pečení: 10 receptů na party hity (10 receptů )
- Sýry, které zkrátka musíte ochutnat(32 receptů )
Komentáře
Sušenky jsou úžasné. Dělám je opakovaně pro návštěvy, na párty či večírky. Vyplatí se použít opravdu kvalitní čedar, výsledek pak stojí za to. Kdo ochutnal, chtěl recept. :)