Rajčatová polévka s plněnými těstovinami

Rajčatová polévka s plněnými těstovinami

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2114 kcal
Bílkoviny 51 g
Cukr 251 g
Tuky 92 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

4 v 1! Polévky představují v zimě skvělý způsob, jak se při jednom zahřát, nasytit, pochutnat si a doplnit organismu tekutiny.

Suroviny

rostlinný olej 2 PL
cibule 2 ks
nakrájená nadrobno
mrkev 2 ks
nakrájená na kostičky
řapíkatý celer 2 ks
nakrájený na plátky
česnek 3 stroužky
drcený
rajčatový protlak 1 PL
lze nahradit rajčatovou pastou
rozmarýn 1 PL
nasekaný
bazalka 1 PL
sušená, lze nahradit provensálskými bylinkami
konzervovaná rajčata krájená 800 g
lze nahradit konzervou třešňových loupaných rajčat
smetana ke šlehání 125 ml
kadeřávek 4 hrsti
nakrájený
tortelliny 250 g
s ricottovou náplní (podle velikosti balení)
bazalka
čerstvá, k podávání
parmazán
nastrouhaný, k podávání

1 Ve velkém rendlíku rozehřejte olej na středním ohni. Vsypte cibuli, mrkev, řapíkatý celer a česnek, opékejte a míchejte, dokud cibule nezesklovatí. Vmíchejte rajský protlak či pastu, rozmarýn a sušené bylinky. Vlijte rajčata a 250 ml vody, přiveďte k varu a vařte zhruba 10 minut, aby se chuti propojily.

2 Vmíchejte smetanu a kadeřávek, prohřejte k varu, vsypte tortellini a vařte tak dlouho, jak je uvedeno na obalu (podle potřeby zřeďte polévku horkou vodou). Podávejte posypané bazalkou a strouhaným parmazánem.

ZELENINOVÝ VÝVAR
V hrnci na 2 lžících olivového oleje 4 minuty opékejte 2 nakrájené mrkve a oloupanou 1/4 celeru a 1 cibuli, oloupanou a na čtvrtky. Pak zmírněte oheň a 30 minut duste, až cibule zkaramelizuje. Zalijte asi 3,5 litru vody. Přidejte cca 600 g směsi další zeleniny, klidně i okrájené dřevnaté části, omyté slupky, dokonce i z cibule, košťály, natě (s těmi, zvlášť s mrkvovou, opatrně), zelenou část pórku apod. Přiveďte k varu a pak zvolna vařte 1 hodinu. Poté vypněte vařič a vložte stonky z 1 svazku petrželky a/nebo fenyklovou nať. Přiklopte s malou mezírkou a nechte vychladnout. Vychladlý vývar sceďte. Skladujte v chladničce nebo zamrazte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...
  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...

Obchod Apetit