4 v 1! Polévky představují v zimě skvělý způsob, jak se při jednom zahřát, nasytit, pochutnat si a doplnit organismu tekutiny.
Suroviny
Postup
Ve velkém rendlíku rozehřejte olej na středním ohni. Vsypte cibuli, mrkev, řapíkatý celer a česnek, opékejte a míchejte, dokud cibule nezesklovatí. Vmíchejte rajský protlak či pastu, rozmarýn a sušené bylinky. Vlijte rajčata a 250 ml vody, přiveďte k varu a vařte zhruba 10 minut, aby se chuti propojily.
Vmíchejte smetanu a kadeřávek, prohřejte k varu, vsypte tortellini a vařte tak dlouho, jak je uvedeno na obalu (podle potřeby zřeďte polévku horkou vodou). Podávejte posypané bazalkou a strouhaným parmazánem.
ZELENINOVÝ VÝVAR
V hrnci na 2 lžících olivového oleje 4 minuty opékejte 2 nakrájené mrkve a oloupanou 1/4 celeru a 1 cibuli, oloupanou a na čtvrtky. Pak zmírněte oheň a 30 minut duste, až cibule zkaramelizuje. Zalijte asi 3,5 litru vody. Přidejte cca 600 g směsi další zeleniny, klidně i okrájené dřevnaté části, omyté slupky, dokonce i z cibule, košťály, natě (s těmi, zvlášť s mrkvovou, opatrně), zelenou část pórku apod. Přiveďte k varu a pak zvolna vařte 1 hodinu. Poté vypněte vařič a vložte stonky z 1 svazku petrželky a/nebo fenyklovou nať. Přiklopte s malou mezírkou a nechte vychladnout. Vychladlý vývar sceďte. Skladujte v chladničce nebo zamrazte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 15 skvělých receptů na polévky s těstovinami: Hřejivá večeře raz dva(15 receptů )
- 24 rajských polévek, které vás nadchnou(24 receptů )