Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Chowder s treskou

Polévka coby hlavní chod? Proč ne!

Vydání: 2019/2
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 3 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT20M
Vaření 0:20
Polévka

Ingredience

    • 150 g slaniny, nakrájené na kostičky
    • 1 lžíce másla
    • 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
    • 1 pórek, nakrájený na kolečka a důkladně propláchnutý
    • 1 rovná lžíce hladké mouky
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 600 ml rybího vývaru či vody
    • 250 g brambor, oloupaných a na kousky
    • 100 ml smetany ke šlehání (aspoň 33%)
    • 60 g dobrého výrazného čedaru, nastrouhaného
    • 450 g filetu z tresky bez kůže a kostí, nakrájeného na cca 4cm kousky
    • 1–2 lžíce nasekané hladkolisté petrželky
     

Příprava jídla

1 Ve velkém rendlíku s těžkým dnem opečte slaninu na tuku, který pustí, dozlatova ze všech stran. Vyjměte a odložte.

2 V tuku v rendlíku rozpusťte máslo, vsypte cibuli a pórek. Opékejte na středním ohni asi 4 minuty, přilijte trošku vody, zmírněte oheň a přiklopte rendlík. Duste asi 8 minut, aby vynikla sladkost zeleniny.

3 Pak zaprašte moukou, promíchejte, osolte a opepřete a vlijte vývar či vodu. Přiveďte k varu, občas přitom promíchejte, pak vsypte brambory. Zmírněte oheň na střední a vařte, aby brambory změkly, ale nerozpadaly se. Pak přidejte smetanu a sýr. Znovu přiveďte k varu, pak zmírněte oheň na střední a vařte 3 minuty. Směs by měla být dost hustá – není-li, rozmačkejte trochu brambor spodkem lžíce či vidličkou a promíchejte.

Ještě trochu zmírněte oheň a vsypte nakrájenou rybu. Stačí jí jen jemné provaření, asi 2,5 minuty (je důležité ji neuvařit moc!). Podle chuti dosolte a dopepřete, přidejte petrželku a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Do polévky můžete spolu se sýrem a smetanou přidat také 100–150 g mražené či okapané sterilované kukuřice.

RYBÍ VÝVAR
Do pekáče dejte skelety ze 3–5 ryb, 1 malou neoloupanou cibuli a 1 palici česneku, obojí přepůlené a řezem nahoru. Pekáč vložte do trouby vyhřáté na 200°C a pečte 20–30 minut dozlatova. Poté skelety a cibuli s česnekem přendejte do hrnce, zalijte 1,25 litru vody, přidejte 2 kuličky nového koření a 5 kuliček pepře a nechte pod bodem varu táhnout 30 minut. Vařte na mírném ohni, vývar by neměl divoce bublat, jen lehce perlit. V průběhu vaření sbírejte pěnu. Na závěr osolte a přeceďte.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Gulášová polévka

Variace na ukrajinský boršč

Barmská kuřecí polévka s nudlemi

Rajčatová polévka s plněnými těstovinami

REKLAMA

Přidat komentář