Chowder s treskou

Chowder s treskou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 (4)
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1783 kcal
Bílkoviny 151 g
Cukr 102 g
Tuky 79 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Polévka coby hlavní chod? Proč ne!

Suroviny

slanina 150 g
na kostičky
máslo 1 PL
cibule 1 ks
malá, nadrobno
pórek 1 ks
na kolečka, důkladně propláchnutý
mouka pšeničná hladká 1 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
vývar 600 ml
lze nahradit vodou
brambory 250 g
oloupané, na kostky
smetana ke šlehání 100 ml
alespoň 33%
čedar 60 g
dobrý výrazný, nastrouhaný
treska 450 g
bez kůže a kostí, na cca 4cm kousky
petrželka 1 PL
nasekaná

1 Ve velkém rendlíku s těžkým dnem opečte slaninu na tuku, který pustí, dozlatova ze všech stran. Vyjměte a odložte.

2 V tuku v rendlíku rozpusťte máslo, vsypte cibuli a pórek. Opékejte na středním ohni asi 4 minuty, přilijte trošku vody, zmírněte oheň a přiklopte rendlík. Duste asi 8 minut, aby vynikla sladkost zeleniny.

3 Pak zaprašte moukou, promíchejte, osolte a opepřete a vlijte vývar či vodu. Přiveďte k varu, občas přitom promíchejte, pak vsypte brambory. Zmírněte oheň na střední a vařte, aby brambory změkly, ale nerozpadaly se. Pak přidejte smetanu a sýr. Znovu přiveďte k varu, pak zmírněte oheň na střední a vařte 3 minuty. Směs by měla být dost hustá – není-li, rozmačkejte trochu brambor spodkem lžíce či vidličkou a promíchejte.

Ještě trochu zmírněte oheň a vsypte nakrájenou rybu. Stačí jí jen jemné provaření, asi 2,5 minuty (je důležité ji neuvařit moc!). Podle chuti dosolte a dopepřete, přidejte petrželku a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Do polévky můžete spolu se sýrem a smetanou přidat také 100–150 g mražené či okapané sterilované kukuřice.

RYBÍ VÝVAR
Do pekáče dejte skelety ze 3–5 ryb, 1 malou neoloupanou cibuli a 1 palici česneku, obojí přepůlené a řezem nahoru. Pekáč vložte do trouby vyhřáté na 200°C a pečte 20–30 minut dozlatova. Poté skelety a cibuli s česnekem přendejte do hrnce, zalijte 1,25 litru vody, přidejte 2 kuličky nového koření a 5 kuliček pepře a nechte pod bodem varu táhnout 30 minut. Vařte na mírném ohni, vývar by neměl divoce bublat, jen lehce perlit. V průběhu vaření sbírejte pěnu. Na závěr osolte a přeceďte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...

Obchod Apetit