0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Chowder s treskou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 7
Do 20 minut Velmi snadné Pro 3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1783 kcal
Bílkoviny 151 g
Sacharidy 102 g
Tuky 79 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Polévka coby hlavní chod? Proč ne!

Suroviny

slanina 150 g
na kostičky
máslo 1 PL
cibule 1 ks
malá, nadrobno
pórek 1 ks
na kolečka, důkladně propláchnutý
mouka pšeničná hladká 1 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
vývar 600 ml
rybí, lze nahradit vodou
oloupané, na kostky
alespoň 33%
dobrý, výrazný, nastrouhaný
treska 450 g
bez kůže a kostí, na cca 4cm kousky
petrželka 1 PL
nasekaná

Postup

1

Ve velkém rendlíku s těžkým dnem opečte slaninu na tuku, který pustí, dozlatova ze všech stran. Vyjměte a odložte.

2

V tuku v rendlíku rozpusťte máslo, vsypte cibuli a pórek. Opékejte na středním ohni asi 4 minuty, přilijte trošku vody, zmírněte oheň a přiklopte rendlík. Duste asi 8 minut, aby vynikla sladkost zeleniny.

3

Pak zaprašte moukou, promíchejte, osolte a opepřete a vlijte vývar či vodu. Přiveďte k varu, občas přitom promíchejte, pak vsypte brambory. Zmírněte oheň na střední a vařte, aby brambory změkly, ale nerozpadaly se.

4

Pak přidejte smetanu a sýr. Znovu přiveďte k varu, pak zmírněte oheň na střední a vařte 3 minuty. Směs by měla být dost hustá – není-li, rozmačkejte trochu brambor spodkem lžíce či vidličkou a promíchejte.

5

Ještě trochu zmírněte oheň a vsypte nakrájenou rybu. Stačí jí jen jemné provaření, asi 2,5 minuty (je důležité ji neuvařit moc!). Podle chuti dosolte a dopepřete, přidejte petrželku a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Do polévky můžete spolu se sýrem a smetanou přidat také 100–150 g mražené či okapané sterilované kukuřice.

RYBÍ VÝVAR
Do pekáče dejte skelety ze 3–5 ryb, 1 malou neoloupanou cibuli a 1 palici česneku, obojí přepůlené a řezem nahoru. Pekáč vložte do trouby vyhřáté na 200°C a pečte 20–30 minut dozlatova. Poté skelety a cibuli s česnekem přendejte do hrnce, zalijte 1,25 litru vody, přidejte 2 kuličky nového koření a 5 kuliček pepře a nechte pod bodem varu táhnout 30 minut. Vařte na mírném ohni, vývar by neměl divoce bublat, jen lehce perlit. V průběhu vaření sbírejte pěnu. Na závěr osolte a přeceďte.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/2

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč