Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Bezlepkový dort s avokádovo-banánovým krémem k 15.narozeninám Apetitu

Popis receptu: 

Velmi chutný a jemný dort vhodný nejen pro lidi trpící celiakií, ale i s intolerancí na laktózu a mléčnou bílkovinu. Avokádovo-banánový krém je skvělý nápad, jak lze zdravě a chutně naplnit dort. Dětem moc chutná a navíc skvěle zasytí.

Autor: Veronika Fárová
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 12
Doba přípravy: Do hodiny

Ingredience

    Korpus: 160g bezlepkova směs Adveni /žlutá/, 60g mleté nesolené pistácie, 6 vajec, 60g kokosový olej, 110g krupicový cukr, 1 vanilkový cukr, 1 lžička nastrouhané citrónové kůry. Krém: 2 zralá avokáda, 2 banány, 100ml agávový sirup, 40g kakao, 70g kokosový olej, višňové aroma.   Zvlášť 2 banány, višňová marmeláda.                                   Zdobení: domácí sněhové pusinky, 50g tmavá kakaová poleva.

     

     

     

     

     

Příprava jídla

Bílky vyšleháme samostatně do řídké pěny, přidáme cukr a ušleháme pevný sníh. Žloutky rozšleháme metličkou s vanilkovým cukrem a citrónovou kůrou. Pak je zašleháme do bílků a zlehka vmícháme prosátou bezlepkovou mouku, mleté pistácie a rozehřátý kokosový olej. Hmotu naplníme do vymazané a moukou vysypané dortové formy o průměru 26cm. Pečeme v troubě na 160stC asi 30minut. Po upečení necháme korpus asi 20minut chladnout ve formě a pak vyklopíme. Mezitím si připravíme krém: v mixéru rozmixujeme 2 oloupaná a odpeckovaná avokada, 2 banány, postupně přidávame kakao, kokosový olej a agávový sirup. Na závěr přidáme několik kapek višňové aroma. Vychladlý korpus vodorovně 2x rozřízneme. Na spodní díl rozetřeme višňovou marmeládu, položíme střední díl korpusu, rozetřeme krém a poklademe na plátky nakrájené dva banány a rozetřeme trochu krému. Položíme horní díl korpusu. Boky dortu a vrchní část potřeme krémem. Trocha kokosového tuku rozmícháme s tmavou kakaovou polevou v hrnku na horké vodní lázni, naplníme pergamenový kornout a nastříkáme spirálu od středu dortu v rovnoměrných odstupech osmkrát ke kraji. Pomocí špejle projedeme polevou od kraje ke středu v rovnoměrných odstupech, takže vznikne 12 viditelných kousků. Dort ozdobíme domácíme sněhovými pusinkami a necháme zatuhnout.

Přidat komentář