Bezlepkový dort s avokádovo-banánovým krémem k 15.narozeninám Apetitu

Bezlepkový dort s avokádovo-banánovým krémem k 15.narozeninám Apetitu

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné

Suroviny

Korpus: 160g bezlepkova směs Adveni /žlutá/, 60g mleté nesolené pistácie, 6 vajec, 60g kokosový olej, 110g krupicový cukr, 1 vanilkový cukr, 1 lžička nastrouhané citrónové kůry. Krém: 2 zralá avokáda, 2 banány, 100ml agávový sirup, 40g kakao, 70g kokosový olej, višňové aroma.   Zvlášť 2 banány, višňová marmeláda.                                   Zdobení: domácí sněhové pusinky, 50g tmavá kakaová poleva.

 

 

 

 

 

Bílky vyšleháme samostatně do řídké pěny, přidáme cukr a ušleháme pevný sníh. Žloutky rozšleháme metličkou s vanilkovým cukrem a citrónovou kůrou. Pak je zašleháme do bílků a zlehka vmícháme prosátou bezlepkovou mouku, mleté pistácie a rozehřátý kokosový olej. Hmotu naplníme do vymazané a moukou vysypané dortové formy o průměru 26cm. Pečeme v troubě na 160stC asi 30minut. Po upečení necháme korpus asi 20minut chladnout ve formě a pak vyklopíme. Mezitím si připravíme krém: v mixéru rozmixujeme 2 oloupaná a odpeckovaná avokada, 2 banány, postupně přidávame kakao, kokosový olej a agávový sirup. Na závěr přidáme několik kapek višňové aroma. Vychladlý korpus vodorovně 2x rozřízneme. Na spodní díl rozetřeme višňovou marmeládu, položíme střední díl korpusu, rozetřeme krém a poklademe na plátky nakrájené dva banány a rozetřeme trochu krému. Položíme horní díl korpusu. Boky dortu a vrchní část potřeme krémem. Trocha kokosového tuku rozmícháme s tmavou kakaovou polevou v hrnku na horké vodní lázni, naplníme pergamenový kornout a nastříkáme spirálu od středu dortu v rovnoměrných odstupech osmkrát ke kraji. Pomocí špejle projedeme polevou od kraje ke středu v rovnoměrných odstupech, takže vznikne 12 viditelných kousků. Dort ozdobíme domácíme sněhovými pusinkami a necháme zatuhnout.

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit