Suroviny
Postup
Bílky vyšleháme samostatně do řídké pěny, přidáme cukr a ušleháme pevný sníh.
Žloutky rozšleháme metličkou s vanilkovým cukrem a citrónovou kůrou.
Pak je zašleháme do bílků a zlehka vmícháme prosátou bezlepkovou mouku, mleté pistácie a rozehřátý kokosový olej.
Hmotu naplníme do vymazané a moukou vysypané dortové formy o průměru 26cm. Pečeme v troubě na 160stC asi 30minut. Po upečení necháme korpus asi 20minut chladnout ve formě a pak vyklopíme.
Mezitím si připravíme krém: v mixéru rozmixujeme 2 oloupaná a odpeckovaná avokada, 2 banány, postupně přidávame kakao, kokosový olej a agávový sirup. Na závěr přidáme několik kapek višňové aroma.
Vychladlý korpus vodorovně 2x rozřízneme. Na spodní díl rozetřeme višňovou marmeládu, položíme střední díl korpusu, rozetřeme krém a poklademe na plátky nakrájené dva banány a rozetřeme trochu krému. Položíme horní díl korpusu. Boky dortu a vrchní část potřeme krémem.
Trocha kokosového tuku rozmícháme s tmavou kakaovou polevou v hrnku na horké vodní lázni, naplníme pergamenový kornout a nastříkáme spirálu od středu dortu v rovnoměrných odstupech osmkrát ke kraji. Pomocí špejle projedeme polevou od kraje ke středu v rovnoměrných odstupech, takže vznikne 12 viditelných kousků.
Dort ozdobíme domácíme sněhovými pusinkami a necháme zatuhnout.