Borůvky jsou radostnou vzpomínkou na léto a na dětství. Tak proč si tyto vzpomínky nedopřát mnohem častěji? Domácí borůvková marmeláda se dokonale hodí k lahodným palačinkám a lívancům, ale dá vyniknout i mnoha koláčům a dezertům. Využijte sezónu borůvek a připravte si skvělý borůvkový džem podle jednoduchého domácího receptu.
Suroviny
Postup
Borůvky pečlivě proberte a operte. Očištěné borůvky můžete pomlít nebo podrtit ve větším hrnci.
Připravené borůvky zasypte cukrem a nechte asi půl hodinku odležet.
Borůvky s cukrem přiveďte k varu a vařte do zhoustnutí – trvá to při daném množství asi 15 až 30 minut.
Do uvařené marmelády vmíchejte pektogel s kyselinou citrónovou, rozmíchejte a na malém talířku vyzkoušejt, zda kapka marmelády želíruje.
Hotovou borůvkovou marmeládu naplňte do čistých sklenic, uzavřete a alespoň na 5 minut otočte dnem vzhůru. Otočte zpět a nechte úplně vychladnout.
Foto ilustrační, zdroj: Pixabay.com